Bunt

SJEĆATE LI SE AIDE SEJDIĆ: Na sudu zbog organiziranja protesta u Bihaću!

FOTO: tuzlalive.ba
Piše: B.M.R.

Protiv Aide Sejdić, aktivistice iz Bihaća, učesnice prošlogodišnjih protesta i nekadašnje članice Bosnaskog proljeća, prva policijska stanica Bihać pred Općinski sud u Bihaću podnijela je prekršajnu prijavu

Da pravosuđe u Bosni i Hercegovini nije uvijek sporo i neefikasno pokazuje i svježi primjer iz Bihaća. Samo što su ovaj put umjesto procesuiranja kriminala i korupcije na red pozvani građani i to jer su iskazivali nezadovoljstvo zbog teškog stanja u kantonu i državi.

Tako je protiv Aide Sejdić, aktivistice iz Bihaća, učesnice prošlogodišnjih protesta i nekadašnje članice Bosanskog proljeća, prva policijska stanica Bihać pred Općinski sud u Bihaću podnijela prekršajnu prijavu. U prijavi se navodi kako je organizirala proteste uprkos Zabrani o održavanju protesta, jer, kako navode, Bosansko proljeće nije na vrijeme podnijelo zahtjev za održavanje istih. Zakonski rok je 5 dana, u vanrednim okolnostima 48 sati prije početka okupljanja uz odgovarajuće objašnjenje.

Pritom navode da je pozivala okupljene građane na kretanje određenom rutom, zbog čega su “izazvali zastoj” te “remetili sigurnost u saobraćaju” na ruti kojom su se kretali, jer navodno nije bilo osiguranja saobraćaja od strane policije:

- Što se mene tiče, ovo jeste klasičan način zastrašivanja i odvraćanja građana od njihove namjere da izađu na ulice i pokažu svoje nezadovoljstvo radom zakonodavne i izvršne vlasti. Jer, kako će jedan nezaposleni, od države nezbrinuti građanin izaći na proteste ako mu prijeti kazna od 3.000 do 9.000 KM!? - kaže za Žurnal Aida Sejdić:

- Osim toga, u to vrijeme Hamdija Lipovača je bio i premijer i ministar policije, a znate da su se građani najviše bunili upravo protiv njegove vlade i despotskog, nepotističkog i koruptivnog načina na koji ju je vodio.

Usmeni pretres u ovom predmetu je završen, a svjedočile su Aida i nekoliko njenih poznanica koje su zajedno sa njom tada bile dio Bosanskog proljeća. Sada se čeka odluka Suda, koja bi trebala stići tokom sedmice. Aida očekuje da pristup i odluka budu korektni, ali kaže kako i u slučaju nepovoljne presude i “tome ima lijeka”:

- Ne mislim se predati i povući, kako god Sud odlučio.

Ovakvi potezi su, slaže se Aida, način na koji vlast pokušava zastrašiti građane koji ukazuju na nerad i korupciju:

- Ljudi strahuju od novčane kazne, jer ni za kruha nemaju, kamoli za tako visoke novčane iznose kojima im se prijeti u slučaju izlaska na proteste i izražavanja vlastitog mišljenja! Ali ja nisam jedina protiv koje je pokrenut prekršajni postupak, jako nas je mnogo širom BiH. Svi demonstranti i demonstrantice koje su tada bile na ulicama, jednako su važne i bez obzira na to koliko je neko bio izložen u medijima, ne treba zanemariti i one koje javnost nije upoznala, a koji možda snose i teže posljedice.

Komentarišući rad pravosuđa u Unsko-sanskom kantonu, Aida kaže kako funkcioniše kao i u ostatku države – vrlo efikasno i spretno kada se radi o prijavama protiv “malih, običnih” ljudi:

- Dakle, za njih ne tako važnim ljudima, koji se bore na sve moguće načine da prežive ova teška vremena, a pri tom im se još i uskraćuje pravo na izražavanje mišljenja. S druge strane, slučajeve u kojima postoji sumnja na korupciju, zloupotrebu položaja, krivotvorenje službenih isprava i šta sve ne, prebacuju s Kantonalnog na Općinski Sud i nazad, odugovlačeći proces i ne izvršavajući svoje obaveze za koje su kako-tako plaćeni.

Bez obzira na ovu prekršajnu prijavu, poručuje Aida, ne misli odustati od borbe za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će nezaposleni biti zbrinuti, u kojoj će svako imati pravo na zdravstveno osiguranje i makar minimalnu penziju, u kojoj će obrazovanje biti besplatno i dostupno svima, u kojoj će se živjeti dostojno čovjeka, a od svog rada i truda:

- Naši životi su vrijedni koliko i životi svih pripadnika finansijsko-političke kaste, i ako oni sami to ne shvate mi ćemo im pokazati da je tako! Došlo je vrijeme buđenja svijesti svakog građanina i građanke u ovoj napaćenoj zemlji. Došlo je vrijeme kada će se oni bojati nas, a ne mi njih.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bosansko proljeće, Bunt, Aida Sejdić