PROGON AKTIVISTA: Zbog kritike vlasti Irfan Saltaga mora platiti kaznu od 1000 KM!

Irfan Saltaga tokom prošlogodišnjih protesta
FOTO: abc.ba
Piše: B.M.R.

Općinski sud u Bihaću obustavio je postupak protiv aktivistice Aide Sejdić zbog organiziranja prošlogodišnjih protesta. Aidino zadovoljstvo nije potpuno jer je zbog izražavanja nezadovoljstva sa 1.000 KM kažnjen njen sugrađanin Irfan Saltaga

Postupak u slučaju Aide Sejdić, aktivistice iz Bihaća, protiv koje je prva policijska stanica Bihać Općinskom sudu u Bihaću podnijela prekršajnu prijavu, obustavljen je.

U prijavi se navodi kako je organizirala proteste uprkos Zabrani o održavanju protesta, jer, kako navode, Bosansko proljeće nije na vrijeme podnijelo zahtjev za održavanje istih. Zakonski rok je 5 dana, u vanrednim okolnostima 48 sati prije početka okupljanja uz odgovarajuće objašnjenje.

Pritom navode da je pozivala okupljene građane na kretanje određenom rutom, zbog čega su “izazvali zastoj” te “remetili sigurnost u saobraćaju” na ruti kojom su se kretali, jer navodno nije bilo osiguranja saobraćaja od strane policije.

Aida za Žurnal kaže kako je jučer dobila obavijest o obustavljanju dobila jučer:

- Obrazloženje je da svi građani imaju pravo po konvencijama i Ustavu ove zemlje da izražavaju svoje mišljenje sve dok ne pozivaju na rušenje, nasilničko ponašanje, govor mržnje... što nije bio slučaj u mojim istupima.

Aida kaže kako je zadovoljstvo zbog odluke suda jučer zamijenila gorčina nakon vijesti da Irfan Saltaga iz Bihaća mora platiti 1.000 KM, samo zato što je javno govorio istinu:

- Hoćemo li ostati nijemi na ovu nepravdu!? Ili ćemo se udružiti u borbi za pravdu!? - pita Aida:

- Puno je ljudi koji su tih dana učestvovali u protestima, i ne bih mogla stati iza svakoga od njih, iza onoga za koga ne znam šta je radio. Ali Irfan Saltaga nije jedan od njih – njega zna cijeli Bihać, za njega znam da se nije okoristio i nadam se da ćemo mu pomoći da sakupi novac i plati kaznu.

Saltaga: Neću platiti kaznu, nisam ovca za šišanje


Irfana Saltagu, demobilisanog borca i prije 15 godina nepravedno otpuštenog radnika RTV-a USK, Općinski sud u Bihaću kaznio je sa 1.000 KM zbog učešća na februarskim protestima prošle godine.

Saltaga poručuje kako potrebe za sakupljanjem novca neće biti jer on kaznu neće platiti:

- Stojim iza svega onoga što sam radio i neću platiti kaznu. Kažnjen sam zbog slobode govora, zbog izražavanja nezadovoljstva na zakonit način – kaže za Žurnal.

Saltaga je u policiji kritikovan jer se, prisjeća se, “drznuo” pa o nezadovoljstvu građana i pohlepi vlasti govorio na “754. godišnjicu Bihaća”:

- Ja imam to pravo, Ustav mi ga garantuje. Oni koji su opljačkali ovu zemlju nelegalnim privatizacijama, oni koji su na vlasti, mogu sve. Stotinu porodica živi dobro, može im se, a mi ostali loše. E pa, ja nisam ovca za šišanje.

U obrazloženju Suda navodi se kako Saltaga nije prisustvovao ročištima:

- Često nisam bio kod kuće jer moram zarađivati, tako da nisam ni primio poziv za ročište.

Iako nije bio organizator protesta, ni učestvovao u rušenjima, na osnovu prekršajnog naloga policije i neuručivanja sudskog poziva, kažnjen je jer je iznosio svoj stav. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Irfan Saltaga, Protesti, Bihać