POSAO ZA REVIZIJU: Nema javnih nabavki za BBI

FOTO: Web stranica Općine
Piše: B.M.R.

Općina Novi Grad Sarajevo i Bosna Bank International potpisali su ugovor o kreditiranju privrednika sa područja ove općine. Iako je riječ o utrošku javnih sredstava nije bilo javnog poziva za nabavku kredita

Općina Novi Grad Sarajevo potpisala je ugovor o poslovnoj saradnji sa Bosna Bank International (BBI) kojim će se privrednicima sa područja ove općine omogućiti povoljno kreditiranje za poslovne aktivnosti. Na taj način, poručili su iz Općine, podstiču privredu i zapošljavanje. Ugovor, kojim će se plasirati oko 6,5 miliona KM, potpisali su načelnik Općine Semir Efendić (SDA) i Amer Bukvić, direktor BBI.
- Radi se o nastavku poslovne saradnje sa BBI bankom, koja bi trebala rezultirati time da se formira finansijska linija od oko 6, 5 miliona KM za firme iz Novog Grada, sa profitnom stopom od 0,99 posto – kažu u Općini.
Općina Novi Grad sufinansirat će dio profitne stope koju će firme plaćati.

Korupcija u javnim nabavkama

Iako se radi o utrošku javnog novca za ovaj projekat nije raspisan javni poziv za pružanje usluge. U Općini Novi Grad potražili smo informaciju na osnovu čega je zaključeno da je upravo BBI najpovoljniji davatelj usluge te zašto nije raspisan javni poziv kako bi se mogle prijaviti i druge banke. Nakon desetak dana čekanja iz pres službe su neodređeno kazali kako nije bilo javnog poziva, “ali bio je taj javni oglas na našoj stranici”. Oglas na stranici nismo uspjeli pronaći a odgovor od općinske administracije još uvijek čekamo.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama Tender kaže kako je svakako trebalo raspisati javni poziv za izbor banke jer je vršena nabavka kredita:
- Radi se o trošenju javnih sredstava a Općina plaća dio toga, pritom dajući garanciju za one koji novac eventualno ne vrate. Banka je u ovom slučaju samo posrednik a Općina je uzela kredit.
U saopćenju koje je izdala Općina ne navodi se kamatna stopa. Uvedeni su startup programi za ljude koji tek počinju da se bave biznisom i imaju dobru biznis ideju. Općina je sa bankom isposlovala  kreditno-garantni fond, jer, kako je izjavio sam načelnik Efendić, “često takvi projekti i ne uspiju, pa banka mora imati neku garanciju da ne bude u gubitku”.
Na ovaj način banka će, u slučaju neuspjeha projekta, stečaja, propasti preduzeća, naplatiti javni novac od Općine a sve na osnovu javnosti nedostupnih kriterija za odabir partnera.
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Općina Novi Grad, Semir Efendić, BBI