Stav

GLUPOST JE NEUNIŠTIVA: Vidite li vlastiti odraz?

Piše: Marko Tomaš

Ali tako to sve ide, da parafraziram Gregora Tomca, kad se ljude uči da misle tuđom a ne svojom glavom. Umjesto društva dobiješ vojske. Umjesto kreativaca one koji slušaju naređenja. Umjesto pristojnosti bahatost. Umjesto rock zvijezda generale

„Mladog čovjeka najpouzdanije ćemo iskvariti tako što ćemo ga učiti da više cijeni one koji jednako misle od onih koji misle različito.“

To je zapisao Gregor Tomc, ideolog Pankrta. Idiotsku mladež odgajamo upravo mi, skupina „odraslih“ ljudi, svojim tendencioznim izvještavanjem,  time što ih učimo da postanu mediokriteti i idu linijom manjeg otpora, da se drže čopora, da sline i varaju za svaki sitni interes isl.

Ja, recimo, uopće ne bih više da se bavim nečim tako očito glupim i nedostojnim razmišljanja kao što je nacionalizam. Isto tako, godine idu pa postajem namćorast, ne mogu uzimati u obzir ljude koji su stopostotno uvjereni da imaju odgovore na raznorazna pitanja. Druže, ako si pronašao odgovore to znači da si uvjeren da znaš  neku veliku istinu što ljudima nikako nije svojstveno, a isto tako znači da si prestao razmišljati, sumnjati, postavljati pitanja. A što se, jebiga, ima raspravljati s čovjekom koji ne razmišlja?

Pristao sam da napišem nešto povodom nedavnih izgreda u kojima su sudjelovali mostarski maturanti i sad se nerviram jer ne vidim više nikakvog smisla u papagajskom ponavljanju teze da je nacionalizam obična glupost. A pomenuti izgredi su bili obojeni upravo tom glupošću.

No, ono što je posebno iritantno jeste pokvareno, tendeciozno izvještavanje medija, ono koje bez imalo srama stvara tenzije i nastavlja onaj žalosni, nikad završeni rat u kojem smo svi mi skupa poginuli pa sad samo zombijamo po dunjaluku. Ali i takvi trebamo postaviti nekoliko pitanja idiotima na svim stranama. Pogotovo onima u medijskim busijama.

Nekima se, iskreno mi ih je žao, neprestano priviđaju Ante Pavelić i druge odvratne njuške. OK, u ovom se slučaju lako zbuniti, ali nitko, baš nitko od onih koji su mostarske maturante proglasili nacistima nije našao za shodno da provjeri čija njuška viri iz one govnjive generalske uniforme.

Ti mediji, a bilo ih je koliko hoćeš nisu onima koje informiraju rekli da je pod onom klaunovskom generalskom kapom bio lik profesora tjelesnog odgoja kojem se, u sportu iznimno uspješan razred, htio na ovaj krajnje imbecilan način zahvaliti što im je pomogao da osvoje neka natjecanja.

Optužujem te i takve medije za tendenciozno izvještavanje i širenje mržnje i nacionalizma!

Oni koji su blentave mladce branili tako što su citirali njihovo izvješće za javnost jednake su budale kao i ovi prvi. Izgreda nije bilo, tako kaže mladež. I tako tvrde oni koji su ih uzeli u zaštitu. A ti su potpuno ignorirali činjenicu da je policija službeno rekla da će podnijeti prekršajne prijave protiv odgovornih. Ako nije bilo nikakvih incidenata zašto policija podnosi ikakve prijave? To pitam zaštitnike vesele mlađarije. I optužujem te i takve medije za tendenciozno izvještavanje i širenje mržnje i nacionalizma.

A onda pitam sve nas kakva nam je to omladina koja svoje profesore naziva generalima i na slikama ih oblači u uniforme? Tko je u njih usadio militantni duh? Zašto nisu upozoreni da bi jedna takva gesta poput oblačenja profesora u uniformu mogla biti pogrešno protumačena? Da li itko uopće misli na takve detalje? Nije li opće poznato da se vrag krije u detaljima?

Svi smo, dakle odgovorni. Oni koji napadaju one klince jednako kao i oni koji ih brane jer upravo gorenavedenim postupcima doprinose stanju u kojem se nalazimo kao društvo. Svi se ponašaju kao slonovi u staklari a poslije se čude što su im stopala krvava.

Da ponovimo lekcije. Nacionalizam je odraz gluposti. Fašizam je zlo, produkt prijepomenute gluposti. Uniforme su ružne. Generalima je posao da ubijaju i ruše.

Ali tako to sve ide, da parafraziram Gregora Tomca, kad se ljude uči da misle tuđom a ne svojom glavom. Umjesto društva dobiješ vojske. Umjesto kreativaca one koji slušaju naređenja. Umjesto pristojnosti bahatost. Umjesto rock zvijezda generale. I tako to. I sad se mi kao bunimo što smo u banani.

Nekoliko je dana prošlo od incidenta i već je pojeo vuk kenjca. Za jedne su oni omladinci ostali nacisti a za druge besprijekorna mladež. Do novog sličnog sranja. Uzroke nećemo tražiti a pogotovo lječiti, jer ne kužimo da su ti klinci naš odraz u zrcalu, a sebe nitko ne voli vidjeti kao govnara.

Glupost je neuništiva, prenosi se s koljena na koljeno, ali samo zato što je pažljivo njegujemo. I, budući ovdje ne pomažu nikakva intelektualna naricanja niti ikakav vrhunski stil koliko god bio odraz poštovanja i pristojnosti, ostat ću punker do kraja: jedite govna kad je to već jedino što proizvodite.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nacionalizam, Mostar, Marko Tomaš