Pregled dana

PAPA U BOSNI I HERCEGOVINI: Mir vama i nikad više rata

zurnal.info

Papa Franjo završio je svoju jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Papa je molio za milost svima, zalaganje za pravednost, za stvaranje mira a ne rata i nesloge

Sarajevo, baš kao i Bosna i Hercegovina ima posebno značenje za Europu i čitav svijet, kazao je danas nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH papa Franjo.

Papa Franjo je medijima kazao da su stoljećima na ovim prostorima prisutne zajednice koje ispovijedaju različite vjere te pripadaju različitim narodima i kulturama, zajednice bogate u svojim posebnostima te ponosne na svoju jedinstvenu tradiciju papa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je BiH mjesto susreta, mjesto različitih kultura i zajednica mjesto u kojem narodi dijele istu historiju ali to nije uvijek bilo tako. Ivanić je naglasio da u BiH se želi graditi nova BiH po mjeri čovjeka te izrazio nadu da su sukobi i neslaganja iza njih te da je pred njom doba razumijevanja.

"Nikada više rata", poručo je Papa Franjo u propovijedi okupljenim desetinama hiljada hodočasnika, služeći svetu misu na otvorenom na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Rekao je da su te riječi još jedan vapaj iz grada i zemlje koji su u nedavnoj prošlosti doživjeli strahovite ratne patnje, pogibije, progone, razaranja.

"Blago mirotvorcima", podsjetio je Papa na riječi Isusa Hrista, koje su, dodao je, uvijek vrijedan poziv.

- Stvarati mir, svojevrsno je umijeće. Blaženi su oni koji siju mir svagdanjim radom. Upravo oni će se zvati sinovima Božijim. Mir je djelo pravde. Novi Zavjet nas uči kako je savršeno djelo pravde: ljubiti bližnjega svoga kao sebe same. Istinska bi pravdenost bila - činiti osobi, narodu, sve ono što bih volio da se čini meni i mom narodu - rekao je Papa.

On je pozvao na praštanje, na osjećaje koji ljudima pomažu da tamo gdje žive, postanu - umjetnici stvaranju mira.

- Ali, mir je Dar Božiji, ne u tako magijskom smislu već upravo u ovome.'On, Hrist, svojim prisustvom, može utisnuti u naša srca takve osjećaje'. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje stvarni mirotvorac -  Papine su riječi.

Papa Franjo je molio za milost svima, zalaganje za pravednost, za stvaranje mira a ne rata i nesloge.

Jedino to nas čini srećnim i blaženim, poručio je.

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo danas se u sarajevskoj katedrali Srce Isusovo susreo sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.

Tom prilikom čuo je svjedočanstva dvaju svećenika, fra Joze Puškarića, člana Franjevačke provincije Bosne srebrene, i velečasnog Zvonimira Matijevića, svećenika Banjalučke biskupije, te časne sestre Ljubice Šekerije, Kćeri Božje ljubavi, o životnim patnjama koje su prošli u toku rata u BiH.

- Nakon ovih potresnih svjedočenja govorit ću iz srca, a ne prema pripremljenom govoru – istakao je papa Franjo.

Glavna riječ koja mu je ostala u srcu je oprost, ističući da čovjek koji se posvetio Gospodinu, a koji ne zna oprostiti zaista ni čemu ne služi.

- Oprostiti nekome koji ti je rekao nekakvu grubu riječ ili s kim si se svađao nije toliko teško, ali oprostiti onome koji te muči koji te želi izmučiti ili te muči s oružjem to je teško. Upravo su to učinili ovi koji su nam propovijedali i istakli kako se to čini da se učini - izjavio je papa.

Posebno je naglasio da narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti.

- Draga braćo i sestre nemate pravo zaboraviti vašu povijest, ne za osvetiti se nego za biti mirotvorac. Nemojte gledati na to kao na neku čudnu neobičnu stvar nego da biste mogli ljubiti, kao što su i oni ljubili – kazao je papa.

Svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima rekao je da u njihovom pozivu „stoji krv i svjedočanstva ovih koji su nam svjedočili“.

- Kada se žalite da vas boli zub ili kada želite imati televiziju u svojoj sobi zbog komoditeta ili kada govorite da vam jelo nije dobro, molim vas ne zaboravite svjedočanstva vaših prečasnika. Zamislite koliko su propatili. Provedite život koji je dostojan križa Isusa krista – dodao je papa Franjo.

Zaključio je da je ovo bila jedna povijest okrutnosti, poručujući da se čini uvijek suprotno od okrutnosti, imajući osjećaje, stavove i raspoloženja bratstva, nježnosti i oprosta.

- Nosite križ Isusa Krista. Crkva vas upravo želi takve – male kao male mučenike ispred ovih velikih. Neka vas Gospodin blagoslovi i molim vas molite za mene – rekao je papa Franjo obračajući se prisutnima u katedrali Srca Isusova.

Upravo je prije papina govora kardinal Vinko Puljić zatražio da redovnicima i svećenicima uputi ohrabrujuće riječi.

Također, Puljić je upoznao papu sa crkvenom organizacijom u BiH.

Papa Franjo posjetio je danas samostan Svetog križa u Kovačičima, poznatiji kao Franjevački međunarodni studentski centar, gdje je i sjedište uprave franjevačke provincije Bosne Srebrne, u sklopu pohoda BiH.

Tu se papa susreo s poglavarima religijskih zajednica koje su uključene u Međureligijsko vijeće BiH, a u Centar je došao s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Sveti otac je s ovog mjesta uputio poruku mira suživota, tolerancije i praštanja. Papa je istakao da mu je drago što može učestvovati u ovom susretu koji ujedinjuje predstavnike vjerskih zajednica prisutnih u BiH.

- Srdačno pozdravljam svakoga od vas, kao i vaše zajednice. Zahvaljujući posebno lijepim pozdravima i mislima. Susret je znak zajedničke želje za bratskim zajedništvom i mirom - rekao je Papa Franjo.

Prisjetio se 1997. godine kada je kao plod želje za susretnom i pomirenjem osnovano lokalno Vijeće za međureligijski dijalog koje okuplja muslimane, židove i kršćane.

Naglasio je da zaista cijeni sve ono što je do sad učinjeno.

- Potičem vas u vašem nastojanju oko izgradnje mira čiji ste prvi čuvari ovdje u BiH kao vjerske vođe. Jamčim vam da će katolička Crkva nastaviti pružati punu potporu i biti potpuno na raspolaganju -  dodao je Papa Franjo.

Istakao je da je Sarajevo u nedavnoj prošlosti postao simbol rata i razaranja, ali da sa svojom raznolikošću naroda kultura i vjera može iznova postati znak jedinstva. Mjesto u kojem različitost ne bi predstavljala prijetnju nego bogatstvo i priliku za zajedničkim rastom.

Papu su pozdravili kardinal Puljić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Puljić je kazao da je u BiH dijalog u fokusu te da to ujedinjuje njene ljude.

- Dijalog nema alternative -  naglasio je.

Kavazović je Papu pozdravio u ime Islamske zajednice i muslimana BiH. Naglasio je da pohod Pape doživljava kao podršku i izraz dobre namjere.

Episkop Grigorije je dolazak ocijenio kao ohrabrenje i utjehu.

- Mi osjećamo radost jer donosite blagost rimske katedre. Sa radošću pratimo svaki vaš poduhvat -  kazao je on.

Finci je istakao da dolazak ohrabruje i raduje te mu je uručio reprint sarajevkse Hagade.

Rekao je da Jevrejska zajednica ovdje živi stotinama godina, te da je ovo zemlja koju vole i za koju se bore.

Papa je na kraju svoje jednodnevne posjete Sarajevu posjetio Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II gdje se družio sa mladima.

Nešto iza 20:30 sati papa je poletio sa sarajevskog aerodroma.

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Papa Franjo, Sarajevo