Ponosni smo

VELIKO PRIZNANJE ŽURNALU: Film "Povratak" osvojio prvu nagradu za istraživačko novinarstvo Evropske unije!

FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba
zurnal.info

Film o zloupotrebi novca za povratnike Branke Mrkić-Radević i Dalibora Tanića objavljen u serijalu Afera TV Žurnala, proglašen je najboljim ovogodišnjim novinarskim istraživanjem

Film "Povratak" novinara Žurnala Branke Mrkić-Radević i Dalibora Tanića proglašen je najboljim istraživačkim radom na današnjoj dodejli nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo.

Na ovogodišnji poziv prijavljeno je ukupno 49 priča o zloupotrebi vlasti i kršenja temeljnih prava, korupcije i organiziranog kriminala objavljenih na TV, radio, štampanim i online medijima u BiH u 2014. godini, navodi se u opisu nagrade.

Film o zloupotrebi novca za povratnike Branke Mrkić-Radević i Dalibora Tanića objavljen u serijalu Afera TV Žurnala, proglašen je najboljim ovogodišnjim istraživanjem.

Mirjana Popović, novinarka sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo, dobitnica je druge nagrade za svoje istraživanje o zloupotrebi ministarskih povlastica za plaćeni smještaj. Novinari CIN-a Aladin Abdagić i Mubarek Asani dobitnici su treće nagrade za dokumentarni film “Policajci i(li) kriminalci”, u kojem su istražili umiješanost šefa policije Unsko-sanskog kantona u drugih službenika u organizirani kriminal.

Renzo Davidi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, rekao je kako Delegacija razumije da novinari u BiH rade u teškim uslovima i pod pritiskom te kako će uvijek osuđivati napade na novinare.

- Istraživačko novinarstvo pomaže ljudima da razumiju okruženje u kojem žive – izjavio je Davidi na dodjeli nagrada.

Konkurs je pokazao da u BiH imamo dobre novinare koji prave kvalitetne istraživačke priče, rekao je Boro Kontić, direktor Mediacentra i predsjedavajući ovogodišnjeg žirija.

- Njihova posvećenost, talenat i upornost je za pohvalu – izjavio je Kontić i dodao kako su preduslov za dobre istraživačke priče vrijeme i novac a to ne znaju svi: Tako se dogodilo da od ukupno 49 prijavljenih priča, odnosno 13 koje su ušle u uži izbor, čak 11 budu istraživačke priče Centra za istraživačko novinarstvo i Žurnala, koji su tako dominirali u ovogodišnjem izboru.

Kontić je rekao kako je BiH zemlja nepravde što se jasno vidi kada pogledate sadržaj prijavljenih radova. Film "Povratak" pokazuje da se novac trošio po etničkim i partijskim kriterijima, kazao je Kontić.

- Povratak je značajna tema za današnju BiH jer sumornim ali preciznim bojama razotkriva mehanizme političkog rada na terenu koji ne ostavlja sumnju u krajnje domete ove vlasti, a to je bezrezervna nacionalna podjela, striktni partijski diktat i gotovo sluđeni sudionici na terenu – izjavio je Kontić.

Ovo su rezultati prvog regionalnog konkursa za istraživačke priče koji će, uz podršku Evropske unije, između 2015. i 2017. godine biti dodijeljen u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Ovogodišnji fond za Bosnu i Hercegovinu iznosi 10.000 eura. U 2015. godini nagrađene su tri najbolje priče, a u saradnji s Guardian Foundation najbolja istraživačka priča u regiji će biti izabrana između dobitnika nagrade u svih sedam zemalja.

Pogledajmo još jednom nagrađeni film "Povratak"!

(zurnal.info)((zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Afera, Dalibor Tanić, Branka Mrkić-Radević, Povratak, TV Žurnal