Pijaca

DVA PAPKA NE POSTOJE: 44 partijska vojnika i jedna laž!

Piše: Ljiljana Kovačević

44 poslanika (od njih 83) u Narodnoj skupštini RS, javno, otvoreno i bez trunke stida istinu su proglasili obmanom, krivca žrtvom, abolirali krivično djelo političke korupcije, a građanima jasno stavili do znanja da su zatočenici njihovih stranačkih interesa

Vladajuća većina u Republici Srpskoj, koju čine poslanici SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, ojačani sa dva prebjega iz SDS-a, Slavkom Dunjićem i Darkom Banjcem, utvrdila su na posebnoj sjednici parlamenta da je afera „kupovina poslanika“ imala za cilj da destabilizuje Republiku Srpsku i ruši njen ustavni poredak.

OPASNE PORUKE

Ovakav zaključak, ne samo da vrijeđa zdrav razum, već u sebi nosi mnogo opasnih poruka, koje u konačnici potvrđuju da Republikom Srpskom vlada beskrupulozna političko-interesna grupacija spremna da u odbrani svojih (ne)djela zgazi sve što joj stane na put. Od demokratskih društvenih normi, preko moralnih vrijednosti, do institucija, u čije ime navodno djeluju.

Sve je počelo u novembru prošle godine kada je u pojedinim medijima objavljen audio snimak na kojem premijerka RS (i tadašnja mandatarka) Željka Cvijanović u prisustvu još nekoliko osoba govori o tome kako je vladajuća većina „kvalitetno“ kupila dvojicu poslanika, ako poslanici Napredne Srpske (premijerka ih okarakterisala kao Dva Papka) izdaju, odnosno otkažu podršku izboru nove entitetske vlade.

Potom se u decembru prošle godine desila sjednica Skupštine na kojoj je izabrana nova Vlada, čiji su izbor podržali i i Vojin Mitrović i Ilija Stevančević, poslanici koji su u parlament ušli na izbornoj listi opozicionog Saveza za promjene. Tada se postavilo pitanje legitimiteta novoizabrane vlasti, zbog osnovane sumnje da je ona plod političke korupcije, u koju su umiješani najviši funkcioneri Republike Srpske.

Znalo se i ranije, ali afera Dva Papka potpuno je ogolila činjenicu da je ovdašnja politička scena pijaca na kojoj se trguje, kupuje i prodaje, i da su glasovi, koje su građani pojedinim političarima dali na izborima, pretvoreni u njihovu ličnu monetu za potkusurivanje. Politički Papci, zapravo, glasove koje su na izborima dobili od građana iznose na političku pijacu i ulažu ih u onu stranu koja im ponudi dobru naknadu, bilo da se radi o određenoj materijalnoj protivvrijednosti, davanju dobrog posla ili pozicije u institucijama i javnom sektoru.

Dakle, afera Dva Papka potvrdila je postojanje političke korupcije u Republici Srpskoj, koja je teško krivično djelo, što opet znači da su odmah trebali da reaguju policija i tužilaštvo i stvari istjeraju na čistac i utvrde: da li je snimak autentičan i da li je na njemu zaista glas premijerke Cvijanović. Ako jeste autentičan, forenzičkim vještačenjem da se utvrdi da li je ono što Cvijanovićka govori (kvalitetno smo kupili još dvojicu) montirana ili vjerodostojna izjava. Potom da se utvrdi ko su osobe sa kojima premijerka razgovara, ko su dvojica „kvalitetno kupljenih poslanika“, gdje je i kako je nastao sporni snimak.

POLICIJA U ODBRANI

Specijalno tužilaštvo RS je saslušalo Cvijanovićevu, poslanike Stevančevića i Mitrovića i obustavilo istragu. Navodno, nisu mogli dalje raditi na slučaju jer nisu bili u mogućnosti da dođu do originalnog audio snimka, pošto im ga portal Klix sam nije želio ustupiti, a nisu mogli dobiti ni sudsku naredbu da izuzmu snimak.

Potom je opozicija zatražila posebnu sjednicu parlamenta na kojoj će se raspraviti afera Dva Papka. Dva dana rasprave i epilog skupštinskog zasjedanja, u kojem je umjesto jasne osude političke korupcije i zahtjeva da njeni akteri budu kažnjeni u skladu sa zakonom, nametnuta priča o navodnoj želji da se destabilizuje RS i sruši njen ustavni poredak, pokazali su sav jad vladajuće oligarhije.

Posebno skupštinsko zasjedanje potvrdilo je da u Republici Srpskoj danas, ne samo da ne postoji vladavina zakona i prava, već da je na djelu bespizorno, beskrupulozno i potpuno antidemokratsko demonstriranje moći onih koji su na vlasti. Oni koji danas vladaju Republikom Srpskom potvrdili su da im ništa nije sveto, da nemaju morala, da su spremni istinu proglasiti za laž, a laž nametnuti kao istinu.

Jasno su demonstrirali i da su spremni u odbrani te laži ići do kraja, ne birajući sredstva. Od javnog prokazivanja svojih političkih protivnika (i svih koji misle svojom glavom) izdajnicima i rušiteljima Republike Srpske, do, što nije isključeno, primjene represije prema svima onima koji im se nađu na putu.

Stoga, zlokobno zvuči poziv MUP RS iz zaključka koji je usvojila vladajuća koalicija na posebnom skupštinskom zasjedanju o aferi Dva Papka.

Od MUP RS se zahtijeva da podigne nivo zaštite svih građana, a posebno nosilaca najviših funkcija Republike Srpske “s ciljem sprečavanja devijantnih pojava koje mogu imati nesagledive posledice po stabilnost i položaj Republike Srpske”.

MUP RS je, nažalost, i u slučaju afere “kupovina poslanika” otvoreno pokazao da ne radi u interesu javnosti, građana, prava i pravde, već da je isključivi zaštitnik interesa grupe na vlasti. Koja na toj poziciji hoće da ostane po svaku cijenu.
Na kraju, najbolnije i najtragičnije od svega je činjenica da su 44 poslanika (od njih 83) u Narodnoj skupštini RS, javno, otvoreno i bez trunke stida istinu proglasili obmanom, krivca žrtvom, abolirali krivično djelo političke korupcije, a građanima jasno stavili do znanja da su zatočenici njihovih stranačkih interesa. Ti partijski vojnici spremni su sutra da i sopstveni narod proglase neprijateljem. Ako im, kojim slučajem, taj narod stane na put. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NSRS, Ljiljana Kovačević, Željka Cvijanović, MUP RS