Reportaža

BARABE NA MONT BLANCU: Zaruke na najvišem vrhu Alpa

FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba

Fotograf Žurnala Adi Kebo, sa grupom planinara iz Planinarskog društva "Barabe" popeo se na najviši vrh Alpa i tamo prisustvovao šarmantnoj svečanosti

Mont Blanc je najveći vrh Alpa (4810mnv) i najveći vrh Francuske, nalazi se u pokrajini Rhone-Alpes, ispod kojeg se nalazi gradić Chamonix koji je svjetski poznato skijaški i alpinistički centar. U Chamonixu su održane prve zimske olimpijske igre 1924.godine.

Mont Blanc je san mnogim planinarima i alpinistima, ali i mnogim početnicima koji ovu planinu izaberu za svoj prvi veći uspon što često rezultira nesrećama. Prema nekim procjenama svake godine 20.000 ljudi pokuša da se popne na vrh.

Sredinom juna ove godine fotograf Žurnala Adi Kebo, sa grupom planinara iz Planinarskog društva "Barabe" popeo se na ovaj vrh. Saša Mehmedika, Adnan Voloder, Emir Kulovac, Danijel Ilić, Šerif Kovač i Azra Bilalović su se na ovaj poduhvat odlučili još prije godinu dana nakon osvajanja najvećeg vrha Austrije Grossglocknera (3798 nmv). 

U toku pripreme neki od članova su završili Sarajevsku školu alpinizma Muhameda Gafića gdje su stekli potrebna znanja i vještine da bi krenuli na ovaj poduhvat. Najvažniji dio svega je sigurno kretanje u planini što se pokazalo kao najbitniji faktor u čitavom putu. Tokom boravka sarajevske ekipe dogodila se nesreća u kojoj su dvojica aplinista izgubila život.

Put smo isplanirali do najsitnijih detalja sa Muhamedom Gafićem i Samirom Mehićem, pričali smo i sa drugim planinarima koji su se penjali prije nas tako da smo u momentu polaska znali tačno koliko ćemo se dana penjati, gdje ćemo odmarati i koliko nam je vremena i novca potrebno za svaki dio puta -  ispričao nam je Emir Kulovac.

Odradili smo aklimatizaciju na Aguille Du midi i čekali povoljno vrijeme da krenemo. Prema vrhu smo se zaputili u utorak 23.6.2015 godine. Na nepunih 10 kilometara od Chamonixa je mali gradic Les Houches (1010mnv) iz kojega vodi žičara do stanice Belvue (1794mnv) gdje smo prešli u šarmantni i nadaleko poznati Tramway du Mont-Blanc koji nas je vijugavim tračnicama dovezao do doma Nid d'Aile (2.380mnv) što u prevodu znači “Orlovo gnijezdo”.

Odatle prema domu Refuge Tete Rousse (3187mnv) vodi planinska staza preko kamenjara koji je dom brojnim kozorozima i mrmotima, tu i tamo nailazimo na snijeg da bi već kod doma pejzaž dobio bijelu boju. 

Nakon kratkog predaha nastavljamo put prema domu Refuge du Gouter (3863mnv) koji vodi preko zloglasnog kuloara smrti gdje smo uz punu pažnju ubrzanim korakom prešli na drugu stranu kuloara preko koje se grebenom koji je na nekim mjestima osiguran sajlom (via ferrata) stiže do doma. 

Dom Refuge du Gouter se baš i ne može pohvaliti ljubaznošću osoblja, s obzirom da su umorni tim željeli istjerati u hladnu noć bez ikakve grižnje savjesti ali su nakon kratke rasprave ipak pronašli kompromis i ekipi dozvolili boravak - sjeća se Kulovac.

Put prema usponu nastavljen je u ranim jutarnjim satima te je ekipa Baraba, 24. juna 2015. godine, nakon 6 sati uspona stigla na najviši vrh Alpa na visinu od 4810mnv. Na žalost, dva člana su odustala od uspona na sami vrh, zbog uticaja visinske bolesti.

Na samom vrhu imali smo i malu svečanost, prisustvovali smo zarukama Šerifa Kovača i Azre Bilalović - kaže fotograf Žurnala Adi Kebo.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Alpinizam, Reportaža, Adi Kebo, Muhamed Gafić