Muzika

45. ROSKILDE: Konfete, muzika i pomoć ugroženim

FOTO: Jacob Madsen
Piše: Alen Mešković

Sa svojih 130.000 učesnika ovaj kulturno-umjetnički događaj i njegovo camping naselje u dane festivala postaju četvrti Danski ”grad” po broju stanovnika

Ovih dana, daleko od Sirije, a bogami i Grčke, održava se tradicionalni Roskilde Festival, koji četrdeset i petu godinu zaredom okuplja goste i volontere iz cijele Skandinavije, Evrope i svijeta. Sa svojih 130.000 učesnika ovaj kulturno-umjetnički događaj i njegovo camping naselje postaju četvrti Danski ”grad” po broju stanovnika.

Muzički program festivala je, zasut konfetima, u srijedu uveče otvorio mladi danski bend The Minds of 99, a par sati kasnije na istoj sceni trosatni nastup je održao Pharrell Williams, jedno od glavnih imena ovogodišnjeg programa.

 

Do kraja tjedna će 100.000 gostiju zajedno sa 30.000 volontera, novinara i organizatora imati priliku čuti i Paul McCartneya, Muse, Florence + the Machine, Disclosure i oko 170 drugih poznatih i manje poznatih bendova i solista iz cijelog svijeta.

Prihodi ovog u potpunosti non-profitabilnog festivala ići će, kao i obično, u humanitarne svrhe. Festival je od prvog održavanja 1971. godine do danas prikupio više od 26 miliona eura za raspodjelu raznim dobrotvornim organizacijama i projektima u Danskoj.

 

(zurnal.info)