Ubijanje

BIJELI KOMBI SMRTI: Dva muškarca krstare Zenicom i ubijaju pse?

Čitalac Zenicabloga fotografirao je misteriozni kombi
FOTO: Zenicablog.com

Bijeli kombi u kojem se nalaze dvije muške osobe kruži Zenicom, hvata i ubije pse. Policija nema saznanja o ovoj pojavi

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Šapa iz Zenice, nedavno je upozorilo javnost :

"Nezakonito ubijanje pasa na ulicama Zenice nastavlja se iz noći u noć tako što bijeli kombi bez registracije, s dvije muške osobe (mlađa u ranim dvadesetim godinama, starija muška osoba u kasnim tridesetim, visine oko 182 centimetara, smeđe boje kose, kratko ošišan) voze ulicama Zenice te pucaju, hvataju i ubijaju pse".

Prema informacijama udruženja Šapa, kombi je viđen na lokalitetima: Nova Zenica, Sudije Građeše, 26, Babina Rijeka, Ensar Džamija, Crkvica, Dom za napuštenu djecu, Aska Borić, kapija bolnice, Željeznička stanica.

"Zaustavljaju se, mame pse, hvataju ih žicom, odvode i potom mučki ubijaju ili ubijaju pucanjem iz puške na licu mjesta

U ranim jutarnjim satima na Crkvičkom Brdu kod Verdija, oko 3.30 sati je ubijena huskica u dvorištu kuće gdje je na skrbi, jedan od najstarijih i najpoznatijih zeničkih pasa, maskota Jalije, Londže...

To je bio divan pas kojeg su voljeli svi i koji je volio sve. Dok su skrbnici izašli iz kuće, tijelo je nestalo, kombi je zamakao, a u dvorištu je ostala lokva krvi. A sve se desilo u blizini policijske stanice kojoj je sve prijavljeno,
saopštili su iz Udruženja Šapa.

POLICIJA NEMA SAZNANJA

Žurnal je kontaktirao policiju Zeničko-dobojskog kantona u vezi sa ovim slučajem.

- Mi smo za ovaj slučaj saznali iz medija, a u MUP-u ZDK nemamo zaprimljenu prijavu slučaja, rekla je glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

- Ukoliko budemo imali nekih saznanja, policija će sigurno postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, rekla je Ahmićeva.

Iz Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja Šapa iz Zenice su podsjetili da:

Ovakav oblik mučenja i ubijanja životinja, predstavlja krivično djelo čiji se počinitelji moraju kazniti. Ovim su prekršene odredbe Krivičnog zakona Federacije BiH, kao i odredbe ostalih relevantnih propisa, a koje se tiču nezakonitog ubijanja i mučenja životinja, odvoženja životinja, odlaganja leševa, nedozvoljene upotrebe vatrenog oružja, ugrožavanja opće sigurnosti ljudi i imovine i ugrožavanje zdravlja građana, te očekujemo od MUP-a Zeničko-dobojskog kantona da bez odlaganja provede istražne radnje koristeći sve raspoložive resurse.

Zenički aktivisti predlažu i način na koji policija može identificirati počinioce:

Poznato je da je grad Zenica na više lokaliteta pokriven kamerama, te znajući period dešavanja ovih krivičnih dijela, a pregledom kamera bi se mogla izvršiti identifikacija vozila.  
Dalje, uvidom u komentare na internetskim portalima nakon objavljivanja saopćenja za medije Udruženja ŠAPA i komentare na Facebook stranici udruženja Stop ugrizu koje je ništa drugo do poligon za raspirivanje mržnje, huškanja i podstrekavanje na činjenje krivičnih dijela, a što se samo po sebi ima smatrati krivičnim djelom u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH, moći će se identificirati mogući počinitelji kao i mogući nalogodavci.   

Udruženje ŠAPA najoštrije osuđuje svaki vid nasilja te zahtijeva od MUP-a Zeničko-dobojskog kantona da provede punu istragu, identificira vozilo bijeli kombi koji vozi cijelim gradom svaku noć neregistriran naočigled policije, identificira počinitelje.

Apeliramo na građane Zenice, da budu na oprezu i prijave kretanje takvog vozila, slikaju ga, kao i ubice, smognu hrabrosti i građanske odgovornosti te spriječe nezakonita ubijanja i nezakonita hvatanja pasa na području Zenice i ista prijave policiji, također spriječe ozbiljno narušavanje javne sigurnosti.

Problem napuštenih pasa se ne može i ne smije rješavati ubijanjem nego provođenjem preventivnih mjera na koje Udruženje svih ovih godina upozorava: registracija imalaca životinja, kažnjavanje napuštanja životinja, sterilizacije, edukacije, kontrola vlasnika.
Nezakonita ubijanja, mučenja životinja nikad nisu i ne mogu voditi do rješenja.

Zaustavimo zajedno monstruozna ubijanja pasa u Zenici, identificirajmo počinioce i nalogodavce i riješimo problem humano. Psi na ulici su rezultat ljudske nebrige, posljedica, ne uzrok problema, problem uvijek i samo stvara čovjek vlastitom neodgovornošću. Odgovor na tu i takvu neodgovornost ne može i ne smije biti ubijanje,
navodi se u saopćenju Udruženja Šapa.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Napušteni psi, Bijeli kombi, Zenica