Doba tajkuna

KO JE VLASNIK ZGRADE PRIVREDNOG SUDA: Vlada RS poklonila preduzeću "Krajina" 17 miliona!

Piše: Ljiljana Kovačević

Vlada nema vlasništvo nad tom zgradom, GP “Krajina” je dodatno uvećala svoj kapital, a u međuvremenu niko iz vlasti nije položio račune niti odgovarao za ovaj štetni posao

Pet godina je prošlo otkako je Vlada Republike Srpske od Građevinskog preduzeća “Krajina” kupila zgradu u kojoj je smješten Privredni sud za ogromnih 17 miliona maraka, a do danas nije postala vlasnik tog objekta. Vlada nema vlasništvo nad tom zgradom, GP “Krajina” je tim novcem dodatno uvećala svoj kapital, a u međuvremenu niko iz vlasti nije položio račune niti odgovarao za ovaj štetni posao.

BIROKRATIJA OD PET GODINA

Sve je krenulo 2010. godine kada je Vlada RS od GP “Krajina”, čiji je većinski vlasnik Borko Đurić, kupila zgradu za potrebe Privrednog suda, iako ni “Krajina” ni Đurić nisu bili vlasnici zemljišta na kojem je objekat sagrađen.
Za tu transakciju iz budžeta je izdvojeno čak  17 miliona maraka.

Ugovor su zaključili tadašnji ministar pravde Džerard Selman, u ime Vlade RS, i direktor GP “Krajina” Borko Đurić, koji je ujedno i predsjednik Privredne komore RS.

U ugovoru  broj: OPU-810/2010 precizirana je kupovina novoizgrađenog objekta jedne poslovne lamele G, spratnost Po+P+6, u stambeno poslovnom bloku V, na prostoru između ulica Aleja Svetog Save, Bulevara srpske vojske i produžetka Gundulićeve ulice ( sadašnja zgrada u kojoj je smješten Privredni sud RS). U momentu zaključenja Ugovora  notar je upozorio ugovorne strane da prodavac (GP “Krajina”) nije upisan kao vlasnik parcele označene kao k.č. br.697/16 i na moguću neprovodivost ovog ugovora u zemljišnim knjigama.

Jednostavnije, Vlada RS je upozorena da nema mogućnosti da se upiše kao vlasnik zgrade, mada je za njenu kupovinu izdvojila ogromnih 17 miliona maraka narodnih para.

Hodogram je trebalo da bude sledeći: prvo je GP “Krajina” trebala da riješi problem sa Gradom Banjaluka (plati naknade za zemljište) i uknjiži zemlju na kojoj je zgrada izgrađena kao svoje vlasništvo, čime bi se stvorili uslovi da se Vlada RS uknjiži kao vlasnik zgrade. Međutim, prodavac, GP “Krajina” je vanknjižni vlasnik parcele na kojoj je legalno izgrađen objekat, koji je Vladi RS prodat u vrijeme kada je u toku bio postupak utvrđivanja tržišne vrijednosti gradskog građevinskog zemljišta, na koje je “Krajina” trebalo da plati naknade Gradu Banjaluka. I nakon toga upiše pravo vlasništva nad zemljištem. A onda to vlasništvo prenese na Vladu RS.

Taj postupak traje punih pet godina i nikom ništa, mada je iz aviona jasno da se radi o spornom poslovnom aranžmanu.

VAŽNO JE BITI UZ STRANKU

Opštepoznata stvar je da je GP “Krajina”, kao privilegovana i vrhu vlasti bliska firma, morala dobro zaraditi na izgradnji sporne zgrade. Cijelih 17 miliona maraka spiskala je Vlada RS na  zgradu od 6-7 spratova površine od nepunih  593 metara kvadratnih (kako stoji u Aneksu ugovora). Samo za 2010. godinu, kada je zaključen famozni ugovor o kupovini zgrade, GP “Krajina” je ostvarila  poslovne prihode od 23.233.295 KM, a rashode od 11.085.765 KM, i poslovnu godinu završila sa 11.497.011 KM dobiti.

Za realizaciju ovog posla bio je zadužen tadašnji ministar pravde Džerard Selman, kojeg su njegove mecene kasnije nagradile odličnom funkcijom predsjednika Ustavnog suda RS.

U svemu ovome sporan je i način na koji je GP “Krajina” došla do 174.062 metara kvadratnih atraktivnog građevinskog zemljišta u Aleji Svetog Save u banjalučkom naselju Borik. U ovoj prevari, koju je omogućio tadašnji republički vrh i rukovodstvo grada Banjaluka, „Krajina" je za sedam godina ostvarila neto dobit od najmanje 135 miliona KM i isplatila ukupno 31,1 milion KM dividende akcionarima.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Borko Đurić, Ljiljana Kovačević, Vlada RS, Džerard Selman