Arhiva Žurnala

ŠTA SMO PISALI O NERMINU NIKŠIĆU: Novi predsjednik SDP-a opravdava korupciju, štiti tajkune i napada novinare!

FOTO: zurnal.info/arhiv
Piše: S.M.

Neispunjena predizborna obećanja i poraz na izborima kao ni sve nabrojane afere nisu smetale članovima SDP-a da Nikšića ponovo izaberu za predsjednika stranke

Nermin Nikšić izabran je za novog predsjednika SDP-a sa više od 60 posto glasova članova ove stranke koji su glasali na izborima za predsjednika. Žurnal donosi pregled svojih tekstova o novoizabranom predsjedniku SDP-a. Bivši premijer Federacije Nermin Nikšić u svom je mandatu odobravao korupciju, zanemarivao zloupotrebe federalnog budžeta, koristio javne kompanije za promociju stranke i uz sve to vrijeđao novinare Žurnala.


Skrivanje ugovora

Nedugo nakon što je Nikšić postao federalni premijer pisali smo o prvoj spornoj situaciji u kojoj se našao. Premijer je dolazio iz stranke koja Vladi kojom je upravljao iznajmljuje prostorije.

“Svakog mjeseca Vlada plaća oko 40.000 maraka za iznajmljivanje prostora u Alipašinoj ulici u Sarajevu što je prema Zakonu o sukobu interesa izričito zabranjeno jer se radi o osiguravanju novčane koristi stranci u kojoj je Nikšić član”, pisali smo u tekstu "Nikšićeva Vlada plaća kiriju SDP-u".

Zakon o sukobu interesa izričito zabranjuje dužnosnicima da potpisuju ugovore i glasanjem donose odluke koje mogu novčano koristiti drugima sa kojima su u rodbinskoj, političkoj ili ekonomskoj vezi.

“Zabranjeno je koristiti svoj položaj kako bi utjecali na zakonodavne, izvršne ili sudbene vlasti te tako postigli osobnu korist ili korist interesno povezanih osoba, neku povlasticu ili pravo, sklopili pravni posao ili na drugi način interesno pogodovali sebi ili drugoj interesno povezanoj osobi”, piše u Zakonu o sukobu interesa.

Nikšić je u novembru 2011. godine potpisao ugovor sa naftnom kompanijom Shell ali ga je sedmicama odbijao javno objaviti.

“Premijer Nikšić je nakon potpisivanja memoranduma bio škrt na informacijama o dogovorenom poslu. Uz nekoliko rečenica hvale o prednostima koje saradnja sa Shellom nudi, Nikšić je uz osmijeh rekao kako 'sve piše u memorandumu'. Osim njega, ministra Erdala Trhulj i predstavnika Shella niko još nije vidio niti slova od memoranduma. Trhulj tajnovitost pravda strahom da Vlada ne izgubi bitnog partnera”, pisali smo u Žurnalu u tekstu “Federalni premijer i ministar obmanama skrivaju memorandum sa Shellom”.

Sadržaj memoranduma objavljen je tek nakon pritiska Žurnala i drugih medija te Transparency Internationala i, kako nam je tada objašnjeno iz kabineta premijera Nermina Nikšića, tek nakon što je Shell pristao na njegovo objavljivanje.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obećala je naftnoj kompaniji Shell ekskluzivno pravo i preferenciju prilikom dodjele koncesije za istraživanje nafte, piše u potpisanom memorandumu objavljenom na stranici Vlade. Za ovaj će memorandum važiti zakoni Velsa i Engleske, lokacija istraživanja je izbrisana iz kopije dostupne javnosti i nijedna druga kompanije neće imati pravo da istražuje količine nafte u Federaciji, sažetak je memoranduma potpisanog 3. novembra”, napisali smo u tekstu "Shell ima ekskluzivno pravo na eksploataciju nafte u Federaciji" iz decembra 2011. godine.

“Njegov sadržaj koji je sada dostupan javnosti pokazuje zašto se memorandum do sada skrivao. Najjednostavnije rečeno, Shell je ovim memorandumom dobio ekskluzivno pravo da istražuje količine nafte u Federaciji ukoliko za to bude zainteresovan. Ovoj je kompaniji bez zakonskog osnova obećano dobijanje koncesije”, pisali smo tada o ugovoru kojeg je potpisao Nikšić.


Novinari nisu javnost

Naša serija tekstova o farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek posebno se nije svidjela premijeru Nikšiću. U Žurnalu smo tokom 2010. godine počeli pisati o Bosnalijeku, prevarama na berzi, nelogičnim i neopravdanim razlikama u cijeni lijekova u Sarajevu i drugim gradovima i favoriziranju ove kompanije kod propisivanja lijekova.

O tome smo željeli razgovarati sa premijerom Nikšićem ali na telefonske zahtjeve nikada nismo dobili odgovore. Priliku da Nikšiću postavimo pitanje vidjeli smo na konferenciji za novinare u Štabu Civilne zaštite, kojoj je prisustvovao premijer.

Iako je Nikšić bio raspoložen za razgovore sa drugim novinarima prije početka konferencije, nama je rekao da pitanje možemo postaviti tokom konferencije ili nakon nje. Međutim, kada smo na kraju zvanične konferencije spomenuli da želimo postaviti pitanje o Bosnalijeku, premijer je jednostavno ustao i prekinuo konferenciju usred izgovaranja naših pitanja.
"Niste vi javnost. Ne možete me varati da me snimate ovdje. A šta ja radim za Bosnalijek čut će se, Bosnalijek će biti spašen", bio je Nikšićev odgovor na pitanje šta će Vlada uraditi nakon dokaza koje smo iznijeli u Žurnalu.

Transkript uvreda premijera Nikšića i njegovog zaštitara možete pročitati u našem tekstu NIKŠIĆ: Vi niste javnost i neću vam odgovoriti!

U uredničkom komentaru Žurnala Selvedin Avdić je počeo sumnjati u namjere premijera.
“Stidim se, ali moram priznati, svojevremeno sam mislio da je Nermin Nikšić pravi izbor za premijera. Bilo mi je dosta “karizmatičnih” kretena, ušminkanih bjelosvjetskih prevaranata i “šarmantnih” nasilnika. Pomislio sam da je pravo vrijeme za birokratu Nikšićevog tipa: neprimjetnog, skoro prozirnog, bojažljivog partijskog poslušnika. Znao sam da neće napraviti neki posao, ali sam mislio da, takav kakav jeste, neće napraviti ni preveliku štetu – neće imati kuraži za nju. Pametniji od mene (koristim prigodu da im to javno priznam) upozoravali su me da takve marionete mogu biti najgore štetočine, jer su zbog vlastite ambicije spremni zgaziti sami sebe, pa će s posebnim merakom to učiniti drugima, samo ako dobiju priliku. Svaka im zlatna bila, skrušeno priznajem”, pisalo je u tekstu Selektor sumnjivih namjera.

Godinu dana poslije jedino je Žurnalu bilo neobično to što muzičar Goran Bregović na pregled u sarajevsku bolnicu dolazi bez uputnice i reda čekanja i uz pratnju tadašnjeg federalnog ministra zdravstva.

O ovom slučaju očigledne korupcije pitali smo premijera Nikšića i dobili iznenađujući odgovor.
“Nažalost, mi živimo u takvoj državi, u takvom sistemu”, izjavio je Nikšić pred brojnim kamerama i nije se tu zaustavio.
“Mi živimo u zemlji u kojoj je to uobičajena praksa. Ja sam bio u sličnoj situaciji… Pa onda imate nekog, pa ga zamolite.”

Ako nam ne vjerujete da premijer u jednoj državi može reći kako je korupcija normalna stvar jednog sistema evo videa pa se sami uvjerite.Nagrada za loše rezultate

Pisali smo i o tome kako Nermin Nikšić opravdava i štiti netransparentne javne nabavke u Elektroprivredi. Slučaj o kojem smo pisali završio je na sudu iz čije presude je jasno da ova kompanija ima problem sa javnim nabavkama koji je premijer godinama ignorisao.

Premijer nije istraživao ni nalaze novinarke Žurnala o nestalim kineskim traktorima koji su trebali doći do poplavljenih poljoprivrednika.

Ključeve za traktore uručivao je Ivica Mladina, savjetnik premijera FBiH Nermina Nikšića.

“Radi se o traktorima koje je Kina još 2012. godine poklonila Bosni i Hercegovini i koji su trebali biti raspoređeni izbjeglicama, ali je Vijeće ministara BiH nakon poplava odlučilo da kinesku mehanizaciju i opremu donira poplavljenima”, pisali smo u tekstu o tome kako traktore poplavljeni poljoprivrednici nisu vidjeli.

A onda je počela predizborna kampanja za izbore 2014. godine koju su SDP i Nermin Nikšić najčešće vodili iz naplatnih kućica za autoput.

Direktor Autocesta Federacije Ensad Karić dozvolio je snimanje predizbornog spota SDP-u na autoputu iako je ranije pozivao političke partije da ne koriste ovo javno preduzeće u predizborne svrhe.

SDP je za Žurnal potvrdio da je dobio odobrenje od Autocesta za snimanja promotivnog spota.
“Socijaldemokratska partija je spot Infrastruktura snimala na dijelu autoputa koji nije u funkciji, nego tek u izgradnji uz posjedovanje odobrenja za snimanje od JP Autoceste Federacije”, odgovor je SDP-a na naše pitanje da li je za promotivni spot dobijeno odobrenje od Autocesta.

U tekstu “KAMPANJA IZ NAPLATNIH KUĆICA: Koliko su "Autoceste" potrošile za reklamiranje SDP-a?”, smo istraživali i koliko je novca ova kompanija potrošila na promociju autoputa kome reklama jednostavno ne treba.

Prije samih izbora objavili smo analizu rada Nikšićeve Vlade.
“Obnova poplavljenih domova, više plate i penzije, bolji radni uslovi, kraj agonije za radnike ugašenih preduzeća... predizborna obećanja pljušte sa svih strana, a u njima često prednjači Federalna vlada, koja je u prethodnom mandatu bila dužna brinuti i o svemu nabrojanom. Desetak dana pred izbore ne vodi se mnogo računa o tome koliko su obećanja zaista i realna”, pisali smo u oktobru 2014. godine, nekoliko dana prije nego što će premijerova stranka doživjeti poraz na izborima.

Neispunjena predizborna obećanja i poraz na izborima kao ni sve nabrojane afere nisu smetale članovima SDP-a da Nikšića ponovo izaberu za predsjednika stranke.

(zurnal.ba)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nermin Nikšić, SDP