Terorizam

TEROR U BIH: Ko je bio Enes Omeragić, ubica iz Rajlovca?

Piše: Amarildo Gutić

Teroristička akcija u Rajlovcu, kao što smo i upozoravali, zatekla je potpuno nespremnu obavještajnu zajednicu u našoj zemlji

Enes Omeragić rođen je u Francuskoj prije 34 godine. Ubio je dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH. Bio je povezan sa pripadnicima vehabijskog pokreta. Bio je sklon narkoticima. Prilikom izvođenja napada uzvikivao je vjerske parole. Prema snimcima sigurnosne kamere iz kladionice u kojoj se desio zločin, Omeragić je ciljao samo vojnike iako je u istoj prostoriji bilo još gostiju. Nakon što je policija opkolila njegovu kuću u Sokolju aktivirao je eksplozivnu napravu i izvršio samoubistvo.

To su dokazane činjenice o terorističkom zločinu u sarajevskom naselju Rajlovac. Na žalost, činjenica je i da je, kao što je Žurnal nagovijestio, ovakav događaj zatekao nespremnu obavještajnu zajednicu u našoj zemlji. Napad u Rajlovcu dogodio se dan uoči imenovanja novog rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. 

PRIPADNOST TERORISTIČKOJ GRUPI

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nije u trenutku terorističkog napada na pripadnike Oružanih snaga BiH u svojim evidencijama imala Enesa Omeragića zavedenog kao potencijalno opasnu osobu. Izvori Žurnala iz SIPE potvrdili su pak da je ova agencija Omeragića imala zavedenog kao "bezbjedonosno interesantnu osobu".

Jutro nakon napada istražitelji su pretresli kuću Muhameda Mece, koji je oženjen sa sestrom Enesa Omeragića.

Meco se svojevremeno pokušao pridružiti ISIL-u u Siriji, ali je vraćen sa tursko-sirijske granice, potvrdili su Žurnalu izvori iz SIPE.

Također, Muhamed Meco bio je u grupi koja je uhapšena 20. marta 2008. godine. Federalna uprava policije je tada uhapsila braću Rijada i Muhameda Rustempašića, Edisa Velića i Abdulaha Handžića. Sud BiH na zatvorske kazne zbog terorizma osudio je Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edis Velića. Rustempašić je osuđen na četiri godine i šest mjeseci, a Handžić i Velić na po tri godine i četiri mjeseca.

Meco će nakon privođenja biti oslobođen, a jedino krivično djelo koje mu je moglo biti stavljeno na teret jeste nezakonito posjedovanje oružja (prilikom pretresa pronađena je puška i tromblon).

Teško je u ovom trenutku reći da li je Enes Omeragić u posljednje vrijeme imao dodirnih tačaka sa Mecom ili nekim iz skupine koje su tada operativno nadzirali pripadnici federalne uprave policije.

ROCKERI I NARKOMANI

Ako je nešto dobro u prvim satima nakon napada jeste što je Tužilaštvo ubistvo pripadnika Oružanih snaga BiH okvalifikovalo kao djelo terorizma.

Neposredno nakon napada bio je uočljiv pokušaj relativizacije djela i počinioca, prije svega od federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i policijskog komesara Kantona Sarajevo Vahida Ćosića, koji su odbacili bilo kakvu pomisao da je u pitanju terorizam.

Plasirana je informacija da je u pitanju djelo narkomana. Treba podsjetiti i na slične reakcija nakon terorističkog napada na policajce u Bugojnu i Zvorniku. Napad Nerdina Ibrića tumačen je kao čin lične osvete za gubitka oca u ratu, a za izvršioca terorističkog napada u Bugojnu Harisa Čauševića Oksa, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da je počinilac bivši roker i čovjek pod stresom !?

I Haris Čaušević i Nerdin Ibrić i Enes Omeragić su u vremenu prije izvršenja djela bili u kontaktu sa pripadnicima vehabijske zajednice. Potom su napali policajce i vojnike.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Enes Omeragić, Amarildo Gutić, Terorizam