MOSTAR: U izvješćima medija zastupljeno samo petnaest posto žena

Iako mi trenutno u BiH imamo povećan broj žena na vitalnim, važnim funkcijama, njihov glas se ne čuje

 Svega šesnaest posto žena zastupljeno je u izvješćima bh. pisanih, on-line i elektronskih medija, stoji u analizi izvještavanja medija koju je provela nevladina organizacija "Novi put" Mostar u ožujku mjesecu ove godine za BiH, istodobno s još stotinjak zemalja u svijetu.

 Voditeljica projekata u toj organizaciji Abida Pehlić konstatirala je na današnjoj radionici za novinare u Mostaru, tijekom koje je predstavljena analiza izvještavanja medija o ženama u poslovnom svijetu te o nasilju nad ženama u BiH, a koja je objavljena 24. studenoga ove godine, kako većina vijesti u kojima se spominju žene nisu vijesti koje se odnose na politiku, ekonomiju, nego na vijesti koje se odnose na siromaštvo, odnosno pitanja koja se odnose na nasilje u obitelji, socijalna pitanja i život uopće.

 - U dvomjesečnom istraživanju tiskanih medija došlo se do sličnih pokazatelja. Žene su obično intervjuirane kao nezaposlene osobe te kao majke- objasnila je Pehlić.

 - Iako mi trenutno u BiH imamo povećan broj žena na vitalnim, važnim funkcijama, njihov glas se ne čuje. Često imamo situaciju da  je žena na rukovodećoj funkciji, ali kad se radi intervjuu s predstavnicima te institucije, obično žena nije ta koja je u fokusu vijesti nego se često intervjuiraju muškarci te institucije – ocijenila je Pehlić.

 Ona je navela kao eklatantan primjer gospođu Dunju Mijatović, koja je bila dobitnica nagrade za promoviranje slobode medija i ljudskih prava i prva osoba koja je na području jugoistočne Europe dobila tu nagradu, a koja nije uopće intervjuirana nego je objavljen razgovor s predsjednikom Komiteta koji dodjeljuje tu nagradu te s gradonačelnikom grada Aachena u Njemačkoj, u kojem se trebala održati dodjela te nagrade.

 Pehlić smatra kako kolege novinari trebaju posvetiti više pozornosti ženama koje su na vlasti, a kako bi se poslala poruka koja će osnažiti i druge mlade žena koje žele da se uključe u društvene tijekove.

 Analitičar i predsjednik Kluba novinara Mostar Faruk Kajtaz  je izrazio mišljenje kako problem zastupljenosti žena i način na koji ih se predstavlja u medijima ima duboke korijenje te da je vjerojatno produkt patrijarhalnog shvaćanja o ulozi žene u društvu.

 - S druge strane kada se dogodi neki nasilan čin, a žene su tu u bilo kakvoj ulozi, onda mediji takvoj priči daju drugu dimenziju te objavljuju i fotografije i biografije koje čak, nekada, nemaju veze s tim događajem – napominje Kajtaz.

 

(FENA)