Manjina

SRAMOTA: Slovenija uskraćuje gostoprimstvo Damiru Avdiću!

U Mladini tvrde kako kafkijanski labirint u kojem je zatekao Avdić, pomalo podsjeća na brisanja građana drugih nacionalnosti što se u Sloveniji radilo tijekom 1990-ih

Iako živi u Sloveniji već šest godina, oženjen je Slovenkom s kojom ima dvoje djece, slovenske vlasti odlučile su uskratiti gostoprimstvo umjetniku Damiru Avdiću, piše slovenska Mladina.

U Mladini za Damira Avdića imaju samo riječi hvale i drže ga jednim od najplodnijih umjetnika koji djeluje na teritoriju Slovenije, gdje snima svoju glazbu, piše knjige i stvara glazbu za kazališne predstave.

Za slovensku državnu upravu to sve izgleda ne znači ništa. Prošli tjedan Damir Avdić dobio je preporučeno pismo Upravne jedinici Ljubljana, odluku koju potpisuje Nina Bačnik, šefica Odjela za strance, u kojoj se Avdiću odbacuje zahtjev o produljenje privremenog boravka. Iz perspektive slovenskog zakonodavstva Avdić u Sloveniji ne može ostati.

U dotičnoj odluci pojašnjeno je da ona još uvijek nije pravomoćna, a ako postane Avdić će u Sloveniji izgubiti status samostalnog kulturnog djelatnika, već će ga se uvažavati kao turistu iz Bosne i Hercegovine. U Mladini navode kako je ta odluka istovremeno i apsurdna i bezobrazna, jer je i Avdićeva žena zaposlena i ostvaruje prihode kao i svoj suprug, redovno plaćaju vrtić za djecu, najam stana, hranu, vodu i ostale komunalije, a državna uprava smatra kako to nije dovoljno da bi mu se produžio ostanak.

U Mladini zaključuju kako kafkijanski labirint u kojem je zatekao Avdić, pomalo podsjeća na brisanja građana drugih nacionalnosti što se u Sloveniji radilo tijekom 1990-ih. Po njima se slovenski službenici u nekim slučajevima slijepo drže nelogičnih i često kontradiktonih propisa, te naglašavaju kako bi Avdić po odluci Upravne jedinice Ljubljana kao kulturni radnik trebao zaraditi oko 50 tisuća eura godišnje da bi se mogao brinuti o svojoj obitelji, a riječ je o iznosu koji premašuje i primanja slovenskog premijera Mire Cerara.

Preuzeto sa Ravno do dna

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Damir Avdić, Slovenija