Smjene neposlušnih

BITKA OKO DIREKTORSKE FOTELJE: Ljubomira Mrdu brane radnici i gradonačelnici romanijske regije

DODIK & MRDA: Svečani prizor iz idiličnih dana
FOTO: predsjednikrs.net
Piše: Ljiljana Kovačević

Ljubomir Mrda trebalo je da bude uklonjen sa te pozicije, na osnovu međustranačkog dogovora SNSD-a i SDS-a, prema kojem je to mjesto pripalo stranci Marka Pavića

Ljubomir Mrda osoba je koja je uspjela u proteklih pet mjeseci dokazati da Sistem može da funkcioniše ukoliko ima osoba hrabrih da se suprotstave bezakonju.

Ljubomir Mrda nije nikakav borac za ljudska prava, još manje humanitarac; Ljubomir Mrda je funkcioner SNSD-a i direktor „Elektrodistribucije“ Pale, jedinog zavisnog preduzeća unutar „Elektroprivrede RS“ koje pozitivno posluje.

Ljubomir Mrda trebalo je da bude uklonjen sa te pozicije, na osnovu međustranačkog dogovora SNSD-a i SDS-a, prema kojem je to mjesto pripalo stranci Marka Pavića. Odbio je da to učini, a onda se desilo čudo: iza njega su stali načelnici opština sarajevsko-romanijske regije i iz SNSD i iz SDS, a stali su i radnici.

Međutim, Pavić je uslovio Dodika podrškom Budžetu, pa je Zoran Tegeltija, predstavnik državnog kapitala u Skupštini akcionara „Elektrodistribucije“ Pale donio odluku o smjeni Nadzornog odbora i imenovanju novog. Taj novi NO; potpuno nezakonito imenovan, trebalo je da smijeni Mrdu i na njegovo mjesto postavi Nenada Nešića, Pavićevog pulena.

KO JE NENAD NEŠIĆ

Nešić je poznat po milionskim dugovima državi: Nešić je sa samo tri firme napravio štetu od cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company” (337.743,25 KM), „N trade“ (20.138,41 KM), koje duguju Poreskoj upravi RS i „Dar Company“, čiji dug UIO je 890.279,77 KM.   

Sve to ni najmanje nije smetalo Miloradu Dodiku, Marku Paviću, Željki Cvijanović ni Zoranu Tegeltiji da potpuno nezakonito preko nelegalnog Nadzornog odbora izaberu Nešića.

Međutim, zatražena je intervencija suda i Okružni privredni sud Istočno Sarajevo donio je privremenu mjeru obezbjeđenja kojom se odlažu Odluke Skupštine akcionara “Elektrodistribucije” o smjeni Nadzornog odbora. Sud je tako, 18.12.2015. van snage stavio nezakonite odluke o smjeni Nadzornog odbora, pa samim tim i Mrde. Sud je naložio i da se “smijenjeni” NO ponovo vrati u svoju funkciju.

Nakon ovog epiloga, Pavić je ucijenio SNSD da DNS neće podržati donošenje Budžeta ukoliko Mrda ne bude smijenjen.
Pavić insistira na potpunom derogiranju sudske odluke i nipodaštavanju pravosudnih institucija, samo da bi pokazao sopstvenu politički snagu, a Željka Cvijanović je redom pozivala sve članove nelegalnog NO da se ne obaziru na odluke Suda i da smijene Mrdu. Kao i da Nešića uvedu u njegovu kancelariju.

Cijela ova drama odvijala se 21.12.2015, ali je Mrda dan kasnije bio u svojoj kancelariji.

Donosimo hronologiju čitavog slučaja:

01. avgust. 2015.

DNS je zahtijevao da se ispuni koalicioni dogovor i da Nešić bude imenovan umjesto Mrde. Nešić je donedavno bio pozicioniran u Stranci Nova Srpska Adama Šukala, koja je bila sastavni dio koalicije sa DNS-om.
Šukalo je napustio koaliciju, ali je ostao Nešić.

Postavljenju Nešića oštro se suprotstavio Staša Košarac (SNSD), jer se plaši da će mu Nešić preoteti biračko tijelo.

Tokom jula, slučaj „Mrda“ dva puta je bio kandidovan na sjednicama Vlade RS, ali je oba puta skinut sa dnevnog reda.

07. avgust 2015.

Donesena je odluka da Mrda bude smijenjen na sledećoj sjednici Vlade RS, jer na toj poziciji insistira Marko Pavić. Međutim, to se nije desilo.

Iako je Nešić, najblaže rečeno, kontroverzan, Pavić insistira na njemu, jer vidi šansu da konačno digne DNS i u Sarajevsko-romanijskoj regiji, gdje ta stranka, defakto, ne postoji.

Premijerka Željka Cvijanović tražila je od Pavića da predloži drugog kandidata, ali joj je on odbrusio da mu se ne petlja u posao.

“Pogledaj koga ti postavljaš, one koji su opljačkali RS”, sasjekao je Pavić Cvijanovićku.

15. septembar 2015.

SNSD sarajevske regije spremio je pobunu zbog odluke Vlade Republike Srpske da smijeni Ljubomira Mrdu (takođe kadar SNSD) sa mjesta direktora „Elektrodistribucije“ Pale.
U zaštitu Mrde ustali su svi opštinski odbori SNSD-a u sarajevskoj regiji i u peticiji upućenoj Dodiku zahtijevaju da Ljubomir Mrda ostane na čelu „Elektrodistribucije“ Pale.

U zaštitu Mrde stao je i SDS-ov gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

Vlada RS ranije je donijela zaključak prema kojem Mrda treba da ide sa direktorske funkcije.

17. septembar 2015.

“Nestao” je predsjednik Nadzornog odbora Slavo Krajišnik i već par dana niko mu nije mogao ući u trag. Krajišnik je na ovaj način sačuvao Mrdu, ali i sebe od donošenja nezakonitih odluka. Sjednica NO nije mogla biti održana.

18. septembar 2015.

U noći 17/18 septembra napadnuta je zgrada u kojoj živi Mrda, a napadači su polupali interfon i ulazna vrata.

Policija je izvršila uviđaj, a bio je to samo jedan u nizu napada i prijetnji Mrdi.

22. septembar 2015.

Nadzorni odbor „Elektrodistribucije“ Pale odbio je zahtjev Vlade RS za smjenu Ljubomira Mrde sa pozicije direktora te firme.

Zahtjev Vlade RS odbijen je sa tri glasa protiv, dok je jedan član NO podržao Mrdinu smjenu.

Na ovaj način odbijen je i zahtjev Milorada Dodika da se pozicija direktora „Elektrodistribucije“ preda DNS-u Marka Pavića.

28. oktobar 2015.

Dodik je naložio ministru industrije, energetike i rudarstva Petru Đokiću da za 29. oktobar hitno sazove Skupštinu akcionara „Elektrodistribucije“ Pale.

Plan je da se na toj sjednici smijeni Nadzorni odbor ovog preduzeća, koji prethodno nije podržao smjenu Mrde, i da se odmah izaberu novi članovi NO. Novi NO ima zadatak da istog momenta smijeni Mrdu i na njegovo mjesto imenuje Nenada Nešića.

Radilo se o potpuno nezakonitom postupku, na šta je ukazano i iz IRB RS. Direktorica IRB RS Snežana Vujnić je u svom dopisu od 8. oktobra nadležnima jasno ukazala da se prilikom izbora novih članova NO mora utvtrditi odluka za usvajanje standarda i kriterija za izbor članova NO, te da se mora raspistai javni konkurs za izbor članova novog NO. Takođe, Vujnić je upozorila da se mora donijeti odluka o imenovanju Komisije za izbor članova NO.

17.novembar 2015.

Petar Đokić izjavio da nije više predstavnik državnog kapitala u Skupštini akcionara “Elektrodistribucije” Pale i da je imenovan Zoran Tegeltija, ministar finansija.

18. decembar

Zoran Tegeltija nezakonito smijenio Nadzorni odbor “Elektrodistribucije” Pale i postavio nelegalni. Nelegalni odbor smijenio Mrdu i imenovao Nešića.

18.decembar 2015.

Okružni privredni sud Istočno Sarajevo donio je privremenu mjeru obezbjeđenja kojom se odlažu Odluke Skupštine akcionara “Elektrodistribucije” o smjeni Nadzornog odbora.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mirko Pavić, Željka Cvijanović, Milorad Dodik, Ljubomir Mrda