Zdravstvo

KLINIČKI CENTAR BANJA LUKA: Platu pred novu godinu dobilo samo 300 odabranih!

PIše: Ljiljana Kovačević

Direktor UBKC Mirko Stanetić je 30. decembra 2015. godine isplatio plate za samo 300 radnika, od njih ukupno 2600. Tada je dobio nadimak Spartanac

Potpuno je nepojmljivo da radnici budu predmet potkusurivanja između ministra i direktora javnih ustanova, ali i to se dešava u Republici Srpskoj.

Konkretno riječ je o ministru zdravlja RS Draganu Bogdaniću i direktoru Univerzitetske bolnice –Kliničkog centra (UBKC) Banjaluka Mirka Stanetića. Slučaj “novembarska plata” uposlenicima UBKC-a eklatantan je primjer kako se funkcioneri vladajuće koalicije u RS tuku oko prevlasti nad projektima i izvlačenja novca iz istih i to preko leđa radnika, odnosno njihove gole egzistencije.

DIREKTOROVA SPARTANSKA ODLUKA

Direktor UBKC Mirko Stanetić je 30. decembra 2015. godine isplatio plate za samo 300 radnika, od njih ukupno 2600. Tada je dobio nadimak Spartanac, jer je plata isplaćena za samo 300 odabranih.  Kada je objavljena vijest da je preostalih 2300 radnika UBKC-a ostalo bez plata pred Novu godinu, Stanetić se pravdao da je problem u bankama, a ne u nedostatku novca, što je notorna neistina. Stanetić je čak predstavnicima sindikalne organizacije rekao kako ni sam nije primio platu i da ga je ministar zdravlja Dragan Bogdanić prevario da će biti obezbjeđen novac za sve radnike!?

Šta je Stanetić uradio i otkud 300 odabranih? Radnici UBKC imaju otvorene tekuće račune u više banaka. On je analitički sagledao dvije stvari - koliko ima novca (bilo ga je malo) i na kojoj od banaka je najmanje radnika UBKC sa otvorenim tekućim računima.

Potom je taj dio novca prebacio na te, u ovom slučaju, dvije banke i to samo za 300 radnika.

Žurnalu je iz Službe za odnose s javnošću UBKC-a rečeno da su 31. decembra na računu UBKC imali 750.000 KM i da su taj novac prebacili za isplatu plata dijelu radnika. To, prema našim pouzdanim izvorima, nije tačno.

Plata za 300 radnika je uplaćena 30. decembra, a dan poslije na računima UBKC-a taj nije bilo ni marke.

Međutim, 31. decembra se na račune Fonda zdravstva slilo oko 3.000.000 KM. To je novac od kojeg su isplaćene plate radnicima nakon što se u javnosti podigla bura zašto je 2300 radnika banjalučke bolnice ostalo bez plata pred novogodišnje praznike. Plate su im isplaćene tek 4. januara.

Bitno je naglasiti da su isplaćene samo neto plate, odnosno pomenutih tri miliona, ali ne i bruto plate (zakonom definisane dažbine). Bruto plate UBKC iznose 4,5 miliona KM.
Već osam mjeseci, ne računajući novembar, Stanetić isplaćuje samo neto platu, ali ne i doprinose, što je po zakonu krivično djelo.

Ministara Dragan Bogdanić naredio je Darku Tomašu da Fond zdravstva "na crno" ovjerava zdravstvene knjižice zaposlenima u UBKC.

U kakvoj finansijskoj krizi je UBKC, svjedoči i činjenica da najmanje 100 bivših radnika ove zdravstvene ustanove ne može da ide u penziju, jer im nisu uplaćeni doprinosi.

Dnevni priliv Fonda zdravstva iznosi oko tri miliona KM, pa se postavlja pitanje zašto Fond nije novac prebacio pred Novu godinu, 29. ili 30. decembra? Odgovor je jednostavan – ministar zdravlja Dragan Bogdanić nije naredio direktoru Fonda Darku Tomašu da to učini, jer su ministar Bogdanić i direktor UBKC-a Stanetić u sukobu oko nabavke opreme za izgradnju Južnog krila UBKC.

KOLIKO JE PLAĆENA OPREMA

Postoji stalni sukob između ministra Bogdanića i Stanetića oko nabavke redovne opreme za UBKC i nabavki za Južno krilo bolnice, koje kontroliše MInistarstvo zdravlja, odnosno Bogdanić.

Prema pouzdanim informacijama, veliko je neslaganje između plaćene i isporučene opreme za opremanje Južnog krila i sasvim je realno da postoje nezakonite radnje u ovom poslu. Potvđuje to i činjenica da se Stanetić uplašio, pa je formirao Komisiju da prebroji sve nabavljeno i uporedi to sa plaćenom opremom. To ministru Bogdaniću ne odgovara i traži od Stanetića da potpiše kao da je isporučena sva roba po ugovoru, a riječ je o opremi vrijednoj 11 miliona dolara.
Spiskovi pristigle opreme i one koja je plaćena su pod posebnim mjerama obezbjeđenja i to bi jedino mogla da utvrdi objektivna krim istraga.

Sasvim je realno da je Bogdanić pritiskao Stanetića isplatama plata kako bi ga primorao da potpiše da je sva oprema stigla, a ne da broji šta je sve stiglo. Posebno pitanje je pod kojim uslovima i kako je Fond prebacio novac UBKC-u, kada je ta institucija prije mjesec dana obavijestila Stanetića da je ova javna zdravstvena ustanova potrošila sav novac i da za njih više nema para.

Zdravstveni sistem u RS iz dana u dan tone sve dublje u propast, a ceh, osim zaposlenih u zdravstvu, plaćaju građani koji, s pravom, brinu da li će i kako biti zbrinuti u slučaju bolesti. Jer u bolnicama RS nedostaje svega, od osnovnih lijekova, sanitetskog materijala, a slučaj onečišćenih respiratora, koji su koristila novorođenčad u banjalučkoj bolnici, samo potvrđuje količinu nemara i nebrige nadležnih za zdravlje i živote ljudi u RS.

(zurnal.info)
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Klinički centar Banja Luka, Zdravstvo, Ljiljana Kovačević, Mirko Stanetić