GAK: 20 beba zaraženo bakterijom MRSA

Posle višednevnih ispitivanja i pokušaja da se dođe do informacija o pravom broju zaraženih beba na Ginekološko-akušerskoj klinici bakterijiom MRSA, ŽURNAL nezvanično saznaje da se trenutno na GAK-u nalazi 20 beba koje su zaražene ovom bakterijom
U razgovoru sa Biljanom Jandrić, glasnogovornicom KCUS, nismo dobli zvaničnu potvrdu ove informacije.
-Ja vam u ovom momentu ne mogu potvrditi ovu informaciju i trenutno se samo operiše ovim brojem. Ne znam odakle ovakva informacija-kazala je Jandrić.

Ona je dodala da uposlenici GAK-a trenutno rade pod velikim pritiskom javnosti i da postoji velika verovatnoća da se nešto i zaista desi.
-Nije bilo smrtnih ishoda i to je najbitnije-kazala je Jandrić.

Ona je takođe potvrdila da ova bakterija nije opasna ako se otkrije na vreme, ali isto tako da se njeno postojanje gde se “useli” ne može iskoreniti.
Sada se postavlja pitanje da li uopšte postoji dugoročno rešenje za slučaj bakterije MRSA na GAK-u ili će slučajevi biti tretirani po sistemu ad hoc rešenja.
Takođe, ono što je jako zabrinjavajuće u ovom slučaju jeste pitanje tajnosti koja je bila prisutna povodom zvaničnih stavova GAK-a o slučaju MRSA.
Podsećamo, cela priča je krenula informacijom pre nedelju dana da se na Klinici pojavila beba sa infekcijom kože, odnosno da se klinika kreči, pa se zbog toga vrši premeštanje porodilja. Nedelju dana kasnije, dolazimo do informacije da na Klinici postoji bakterija MRSA i
da je njome zaraženo, još uvek nezvanično, dvadeset beba.

(zurnal.info)