Koalicija

ZAŠTO JE UHAPŠEN BORIS JERINIĆ: Zamjenik ministra odbrane branio vlastiti posjed!

Piše: Ljiljana Kovačević

Uhapšen je pod optužbom da je štiteći privatno vlasništvo ometao rad bezbjednosnih organa, što je, najblaže rečeno, čudna optužba. Razlozi Jerinićevog hapšenja su znatno drugačiji.

Policija Republike Srpske u petak ujutro uhapsila je zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića.  

Kako je saopšteno iz dobojske policije, Boris i Stanko Jerinić uhapšeni su  zbog “onemogućavanja predstavnika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u izvršenju službenih radnji u mjestu Raškovci, opština Stanari”.

Ustvari, Jerinić je uhapšen zato što je sa grupom građana protestvovao protiv eksproprijacije zemljišta u Stanarima za potrebe Rudnika i termoelektrane Stanari.

“Priveden sam, nalazim se u Stanarima, branio sam svoju ličnu zemlju. I dalje tvrdim da je ovo protivpravno i protivustavno i mogu sad već da najavim tužbe protiv MUP-a Republike Srpske, Geodetske uprave i predsjednice Vlade Srpske Željke Cvijanović”, kazao je Jerinić za BN televiziju iz stanice policije Stanari.

U akciji je učestvovao neuobičajeno veliki broj policajaca Republike Srpske, koji su, kako je objavila ova televizija, još u toku protekle noći raspoređeni da "obezbjeđuju neometano uvođenje u posjed nekretnine" koja pripada porodici Borisa Jerinića.

Na mjestu događaja bili su i predstavnici Geodetske uprave, kao i predstavnici kompanije EFT, kontroverznog biznismena vlasnika Vuka Hamovića.

STVARNI RAZLOZI HAPŠENJA

Jerinić je kao kandidat Srpske demokratske stranke imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH. Zanimljiv je tajming Jerinićevog hapšenja, kao i optužbe pod kojima ga je policija privela. Uhapšen je pod optužbom da je štiteći privatno vlasništvo ometao rad bezbjednosnih organa, što je, najblaže rečeno, čudna optužba. Razlozi Jerinićevog hapšenja su znatno drugačiji.

Jerinić je visoki funkcioner SDS, odnosno Saveza za promjene, u Savjetu ministara BiH, koje, prema pouzdanim izvorima, iz vlasti na državnom nivou namjerava da izbaci osovina Čović - Izetbegović - Dodik - Radončić.

SDS se protivi imenovanju Bakira Dautbašića iz Saveza za bolju budućnost za ministra transporta i komunikacija, protiv kojeg je podignuta optužnica za ometanje rada pravosuđa. Dautbašić je, uprkos tome, i dalje jedini kandidat SBB-a za tu funkciju.

Sada kada je Jerinić uhapšen, i on bi trebalo da odstupi sa funkcije, reći će oni iz SBB-a, ali i SDA, koji podržavaju Dautbašićevo imenovanje za ministra.

Osim toga, prema pouzdanim informacijama, postoji tajni plan, za čiju je realizaciju zadužen lider HDZ-a Dragan Čović, da se Savez za promjene izbaci iz vlasti, a hapšenje Jerinića mogla bi da bude inicijalna kapisla.

Umjesto Saveza za promjene u vlast na državnom nivou ponovo bi ušao SNSD Milorada Dodika, što je za predsjednika Republike Srpske jedini način da se odbrani od istraga koje su državni pravosudni organi pokrenuli protiv njega i njegovih blsikih saradnika.

Zanimljivo je i da je Jerinić, zbog odbrane svog ličnog posjeda, uhapšen samo dan nakon što je Sud BiH oslobodio Marinu Pendeš (HDZ), aktuelnu ministarku odbrane za ztloupotrebu službenog položaja, zbog čega je budžet RS oštećen za oko 17 hiljada maraka. Pendešova je kao zamjenik ministra odbrane bila optužena zato što je njen savjetnik Ivo Miro Jović duži period primao platu, a nije dolazio na posao.

Interesantno je i da je Jerinić lani dao otkaz Vladislavu Babiću, generalnom sekretaru SDS-a, koji je u to vrijeme bio njegov savjetnik. Babić je dobio otkaz jer nije dolazio na posao. Babić pripada političkoj liniji Dragana Kalinića, koji je savjetnik Milorada Dodika.

TAJKUNSKA OSVETA

Hapšenje zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića još je jedan dokaz da se u obračunu tajkuna s interesima običnih građana ne biraju sredstva, ocijenio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

“Očigledno je da je Milorad Dodik stavio institucije Republike Srpske u funkciju tajkuna i onih koji su na raznorazne načine došli do velikih novaca”, kazao je Bosić za Fenu.

Lider SDS-a je kazao i to da je očito interes "onih koji drže Dodika na vlasti, novcem i uticajem, značajniji od interesa običnih građana", te istakao da "nažalost i policija i pravosuđe RS-a služe za prikrivanje kriminalnih radnji i na neki način osiguranja kapitala najbogatijih".

“Umjesto da Rudnik Stanari eksploatiše RS, a kreditom kineske banke da je ona napravila Termoelektranu, Dodik je za male pare dao jedan od najvećih resursa RSa da ga eksploatiše privatni kapital. Ako se ovako nastavi, RS neće moći izaći iz lanca siromaštva u koji ga je zarobila aktuelna vlast”, istakao je Bosić.

SDS stoga, kako je naveo, stalno upozorava da bez obračuna s krupnim kriminalom, koji je "zaštićen u vrhu vlasti, RS nema šansu da prodiše".

“SDS će nastaviti da se bori protiv onih koji su opljačkali RS i to je naš politički cilj i neće nas zaustaviti 'sindikat kriminalaca' koji se organizovao i vidljiv je prilikom svakog pokušaja procesuiranja onih koji su pokrali stotine miliona maraka od naroda. Veliki problem je u bankama u RS-u koje su uništili svojom gramzivošću, a javna preduzeća potkradaju građane naplaćujući im velike cijene za usluge kako bi Dodik ostao na vlasti kroz zapošljavanje u tim javnim preduzećima. Stoga, dok je Dodik na vlasti, RS nema šansu da krene naprijed”, rekao je Bosić.

Lider SDS-a, međutim, nije rekao ništa o onima koji miniraju SDS iznutra i koji rade za Dodikov tabor. Jerinić je, između ostalog, i njihova žrtva.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljiljana Kovačević, SDS, Boris Jerinić