Borba protiv korupcije

ACCOUNT: Potpisan Memorandum o saradnji sa APIK-om

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Memorandum o saradnji ovih antikoruptivnih subjekata, sistemskog i nevladinog, ohrabrenje je potencijalnim prijavljivačima da se odvaže na prijavu pojava korupcije. APIK ima legimitet da dodijeli status zaštićenog prijavitelja, a ACCOUNT registar besplatne pomoći putem kojeg će građani, uključujući i zaposlene u državnim institucijama, moći da prijave koruptivna djela, rečeno je na pres-konferenciji

Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH ACCOUNT i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) potpisale su u utorak Memorandum o saradnji.

- Saradnja između ACCOUNT-a i APIK-a traje od dana kada je formirana ova mreža nevladinih organizacija, a danas ovu saradnju samo formalizujemo potpisom, rekao je Sead Lisak, direktor APIK-a na press konferenciji organizovanoj povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji.

Lisak je istakao da potpisivanje Memoranduma daje nadu da će ubuduće biti više koordiniranih antikorupcijskih kampanja.

- Za borbu protiv korupcije jako su važni prevencija, koordinacija i represija. Tek kada uspostavimo uporedno djelovanje na ova tri polja, moći ćemo govoriti o uspješnoj borbi protiv korupcije, rekao je Lisak, dodavši da je važno da borba protiv korupcije svima bude prioritet.

- Ova borba mora postati dio naše svijesti i lične i institucionalne kulture, naglasio je Lisak.

Eldin Karić, direktor ACCOUNT-a, istakao je da su nevladine organizacije uvijek imale partnera u APIK-u. Karić je najavio da će ACCOUNT u narednom periodu tražiti da se na nižim nivoima vlasti donesu zakoni o zaštiti prijavitelja korupcije.

- U BiH sada imamo samo jedno zakonsko rješenje za zaštitu prijavitelja korupcije koje se odnosi na državne službenike BiH, podsjetio je direktor ACCOUNT-a i dodao da je ova mreža i do sada pomagala ljudima koji su prijavljivali korupciju.

Podsjetio je i na važnost istraživačkog novinarstva bez kojeg se, po njegovom mišljenju, ne može podići svijest o ovom problemu.

Memorandum o saradnji ovih antikoruptivnih subjekata, sistemskog i nevladinog, ohrabrenje je potencijalnim prijavljivačima da se odvaže na prijavu pojava korupcije. APIK ima legimitet da dodijeli status zaštićenog prijavitelja, a ACCOUNT registar besplatne pomoći putem kojeg će građani, uključujući i zaposlene u državnim institucijama, moći da prijave koruptivna djela, rečeno je na press konferenciji.

Branka Inić, voditeljica ACCOUNT-ovog tima besplatne pravne pomoći, izjavila je da je korupcija u bh. tranzicijskom društvu dobila svoj savršeni oblik u lokalnim zajednicama.

- Korupcija se širi prema gore i sada je ona u BiH sistemskog karaktera, kaže Inić.

ACCOUNT će nastaviti pružati podršku članovima u malim projektima zagovaranja, nadgledanja slučajeva korupcije, istraživačkog i analitičkog rada.

Nastavak rada će biti usmjeren na javno zagovaranje antikorupcijskog zakonodavstva koje će zaštititi prijavitelje i spriječiti ili sankcionirati koruptivno ponašanje u sektoru javnih nabavki, zapošljavanja u javnom sektoru, zdravstvu i obrazovanju, najavljeno je.

Memorandum je uime Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije potpisao direktor Sead Lisak, a uime ACCOUNT-a direktor Eldin Karić.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Borba protiv korupcije, APIK, Memorandum o saradnji, ACCOUNT