In Memoriam

Preminula Jadranka Stojaković: Kad mi sanak pokoj dade, i duša se miru sprema

FOTO: BUKA

Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim cijeli život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osjetim, još mogu da je čujem

Jadranka Stojaković, legendarna kantautorica i slikarla, preminula je jučer u 66. godini života, nakod duge i teške bolesti. Posljednje dvije godine života, Jadranka je provela u Domu za starije osobe “Ivan Pavao Drugi” u Banjaluci.Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu. Muzičku karijeru je započela u grupi Kombo 6, a prvi samostalni nastup je imala 1968. godine. Tokom kasnih 1970ih počela se baviti obradom pjesama Alekse Šantića i Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Radila i primenjenu muziku za televiziju (Dječje emisije Televizije Sarajevo), te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Godine 1988. se preselila u Japan, gdje je provela 23 godine. Nakon pada na bini 2009. godine, ustanovljeno je da boluje od multiple skleroze. U BiH se vraća 2011. godine, a brojne kolege umjetnici su u prethodnim godinama organizovali humanitarne koncerte kako bi obezbijedili novac za Jadrankino liječenje.

- Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim cijeli život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osjetim, još mogu da je čujem, rekla je nedavno Jadranka Stojaković.

Među njenim najpoznatijim pjesmama su “Što te nema”, “Sve smo mogli mi”, “Ima neka tajna veza”, “Čekala sam”.

Prije dvije godine je u Banjaluci promovisala kompilaciju svojih najljepših pjesama pod nazivom “Boje zvuka”. Pod istim nazivom je prošle godine objavljena zbirka njenih sjećanja i razmišljanja koje je zabilježila autorka Milka Čeremidžić.

Mjesto i vrijeme sahrane Jadranke Stojaković će biti naknadno saopšteni.

(zurnal.info/agencije)

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jadranka Stojaković, In Memoriam