Euro 2016

KAUČ SELEKTOR: Suze i katarza Payeta, recept Slavena Bilića i prvi navijački neredi

FOTO: Reuters
Piše: Marko Tomaš

Oslanjajući se na obranu koju stabilnom čini zadnji vezni Ngolo Kante i napad koji potpuno ovisi o Dimitriju Payetu Francuska neće stići daleko. Deschampes mora nešto mijenjati u hodu i vjerojatno u trenucima dok ja pišem ovaj tekst proklinje sam sebe jer se odrekao usluga Karima Benzeme

PRIČA DANA: DIMITRI PAYET

Ne znam kakav je kovitlac emocija razarao Dimitrija Payeta prije otvaranja Eura, ali na koncu je eksplodirao, potekle su suze. Onaj šut, bomba koju je ispalio bila je udarena nogom, ali osjetilo se u zraku da Payeta šutira iz duše, iznutra, iz ponora u kojem se ljudi tako često gube. Onaj udarac je bio katarzičan. Zato su potekle suze.

Nitko osim mene, moram se pohvalit, nije isticao Payeta kao potencijalno najboljeg igrača Eura i drago mi je da je odmah u prvoj utakmici pokazao ono što se moglo nazrijeti tijekom sezone koju je odigrao u West Hamu. Francuska je konačno dobila čovjeka koji svojim znanjem i karakterom može, ovu često malodušnu družinu, povući naprijed kada im ne ide.

Prije samo nekoliko mjeseci nitko nije mogao predvidjeti da će Dimitri Payet biti glavna uzdanica francuske momčadi na Euru. Uostalom, taj je dečko u posljednjih šest godina skupio svega 19 utakmica u dresu nacionalne momčadi. Na njega se počelo ozbiljno računati tek kada se u engleskom prvenstvu prometnuo u jednog od najboljih igrača na Otoku. Doduše, nisam očekivao da će Francuska biti toliko zakočena da u potpunosti koristi recept na koji se Slaven Bilić oslanjao cijelu sezonu. Recept je jednostavan: brani se čvrsto a u fazi napada dodaj loptu Dimitriju pa ćemo vidjeti što će biti.

 

FRANCUSKA

Često znaju biti malodušni. Figura Zinedina Zidanea dugo im je godina ulijevala pobjednički karakter, ali stvar se raspala nakon što je Zizou okačio kopačke o klin.
Nije bilo lako Dechampesu. Francuzi vole rasprave pogotovu kad se dođe do priče o rasizmu. A to je tema koja se uvijek vrti oko francuske nogometne reprezentacije. I upravo je to bila noćna mora francuskog izbornika u proteklom periodu.

U posljednjoj fazi priprema Deschampes se morao braniti od optužbi za rasizam umjesto da priprema momčad za predstojeće izazove. Pored toga što je sam otpisao najboljeg napadača kojeg ima ozljedilo mu se nekoliko bitnih igrača poput Varanea, a Sakho je otpao zbog doping afere.

Sve je to, plus pritisak prvog meča na domaćem terenu i velika očekivanja, mogući razlog razočaravajuće predstave Francuske. Ali momčad s takvim potencijalom ne bi smjela igrati poput West Hama, a to se činio, barem kroz utakmicu protiv Rumunjske, kao jedini recept koji francuski izbornik ima.

Grizeman je sjajan igrač, Olivier Giroud malo mediokritetiskiji, ali ipak sasvim solidan napadač, ali ova momčad treba Karima Benzemu. Bez njega francuska momčad nema težinu u napadu. Sve su to dobri igrači. Neki su na putu da postanu sjajni (Coman, Martial), ali Karim Benzema je ipak netko čije samo prisustvo donosi momčadi više od svih Giroudovih prenemaganja.

Oslanjajući se na obranu koju stabilnom čini zadnji vezni Ngolo Kante i napad koji potpuno ovisi o Dimitriju Payetu Francuska neće stići daleko. Deschampes mora nešto mijenjati u hodu i vjerojatno u trenucima dok ja pišem ovaj tekst proklinje sam sebe jer se odrekao usluga Karima Benzeme.

 

RUMUNJSKA

Momčad čije su glavne zvijezde vratar i stoper i ne može igrati drugačije od onoga što su Rumunji prikazali protiv Francuske. Makar moram priznati da su igrali puno aktivnije nego sam ja očekivao. Ne možemo reći da nisu imali napadačkih ambicija. Tome je doprinjela i nesigurna Francuska igra a Rumunji obično tako i funkcioniraju, jer davno su prošla vremena Mariusa Laktusza i Maradone s Karpata.

Brane se Rumunji sjajno a napadaju onoliko koliko im dopušta protivnik. Uostalom, do Eura su došli s pet remija i samo dva primljena gola. Bili su i ovdje nadomak remija što bi za njih bio sjajan rezultat, ali katarzični trenutak čudesnog Dimitrija Payeta uništio je sav njihov trud. I ne možemo reći da je to bilo nepravedno.

Ako većim dijelom utakmice dopuštaš pritisak na zadnju liniju ona će negdje pući iako gol koji su primili nije bio plod njihove greške već trenutak Payetove genijalnosti.

Tatarustanu je do tada imao nekoliko sjajnih obrana, primio je pogodak nakon Giroudovog laktanja, ali šut poput onog koji je prema njegovim vratima krenuo pred sam kraj utakmice jednostavno nije mogao odbraniti. Onaj šut nije bio pod njegovom jurisdikcijom, bilo je to nešto zaumno, ništa ovozemaljsko nije imalo veze s njim. I to je to. Ali ako je suditi po prvoj utakmici Rumunji se definitivno mogu potući sa Švicarcima i Albancima za prolazak skupine. Solidna je to momčad. Sjajno se brane, imaju i neka rješenja u napadu i zabrinuli su Francuze već na samom početku Eura.  

 

NA MARGINI

Ludilo je počelo. Ali doslovno. Engleski i Ruski navijači već razaraju Marseilles. Tijekom prvog dana Eura policija je imala pune ruke posla.

Engleski su navijači prvo počeli kavgu s lokalnim dečkima, a uskoro su se zabavi priključili Ruski navijači. I rat je počeo.

Nekoliko lokala već je devastirano. Ima ozbiljno ozlijeđenih, a najvećim provansalskim gradom širi se miris suzavca. Noći u Marseillesu će biti vruće, jer doba je Ramazana i taj grad će narednih mjesec dana živjeti uglavnom noću kad Engleski i Ruski navijači „budu pod gasom“. Možda je dobro da je navijačka „zabava“ počela već sada jer policija može prije neke veće štete odstraniti nestašne engleske i ruske dečke i malo žešćim intervencijama pokazati čija je zadnja, jer posljednje što im treba na Euru nad kojim lebdi duh terorizma jesu ljudske žrtve izazvane „navijačkim nestašlukom“. 

Boys will be boys, mogli bismo samo odmahnuti na sve to, ali ja sam europsko prvenstvo čekao kako bih vidio nogometnu čaroliju poput one koju nam je pružio Dimitri Payet, a ne slike divljanja s ulica jednog od mojih omiljenih gradova.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Marko Tomaš, Kauč selektor, Euro 2016