Istraga

ZAŠTO JE UHAPŠEN GRADONAČELNIK GODINE: Galijašević uzimao proviziju da isplati dugove

Galijašević nedavno proglašen gradonačelnikom godine
Pišu: Avdo Avdić i Davor Obrdalj

Gradonačelnik Galijašević je više od mjesec bio pod posebnim istražnim radnjama. I to od momenta kada je poduzetnik prijavio Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona da mu gradonačelnik traži novac kako bi mu isplatio potraživanja za ranije izvedene građevinske radove na području Bihaća

Priznanje “gradonačelnik godine” produžilo je Emdžadu Galijaševiću slobodu za desetak dana. Sve je bilo dogovoreno. Mito je trebao preuzeti u svojoj kancelariji, Federalna policija je bila spremna, ali su ga netom prije akcije nazvali iz Evropskog pokreta i saopćili mu da je “gradonačelnik Bihaća dobitnik nagrade gradonačelnik godine u Bosni i Hercegovini”.  

U utorak popodne ponovo je zazvonio telefon vlasniku firme Sunny Boy. Gradonačelnik Galijašević ga je pozvao da u srijedu u 10 sati dođe u njegovu kancelariju i preda mu “ranije dogovoreni novac”. U srijedu, desetak minuta poslije 10, u Galijaševićevu kancelariju je ušla Federalna policija i lišila ga slobode zbog osnovane sumnje da je primio mito u iznosu od 10.000 maraka.

 

Mito tražio telefonom

Gradonačelnik Galijašević je više od mjesec bio pod posebnim istražnim radnjama. I to od momenta kada je poduzetnik A.B. (identitet poznat redakciji Žurnala), prijavio Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona da mu gradonačelnik traži novac kako bi mu isplatio potraživanja za ranije izvedene građevinske radove na području Bihaća.

Poduzetnik je, prema izvorima Žurnala, već ranije Galijaševiću davao proviziju kako bi dobio svoj novac. Glavni menadžer u ovom poslu bila je gradonačelnikova supruga Adelaida Galijašević, koju su službenici Federalne policije, također, uhapsili u ovoj akciji.
“Ovo je samo jedna od firmi koja je morala plaćati proviziju gradonačelniku. Bio je toliko transparentan da je mito tražio u redovnim telefonskim razgovorima”, kaže za Žurnal visokopozicionirani policijski izvor.

Suština je, tvrde izvori Žurnala, bila u tome da su poduzetnici koji su imali potraživanja od Gradske uprave Bihać, morali gradonačelniku Galijaševiću dati 10 posto svojih potraživanja da bi im novac bio isplaćen. Administrativne poslove obavljao je gradonačelnikov savjetnik Smajo Toromanović, dok je direktne pregovore sa poduzetnicima vodila Adelaida Galijašević. Ona je zaposlena u Gradskoj upravi netom nakon što je funkciju gradonačelnika Bihaća preuzeo njen suprug Emdžad.

 

Spuštanje lopte

Upravo zbog sumnjivih poslova oko građevinskih radova u Bihaću, Fuad Mujagić je podnio ostavku na mjesto direktora Zavoda za izgradnju Grada Bihaća. Mujagić, kako kaže izvor Žurnala, nije htio da potpisuje ugovore na osnovu kojih je Galijašević kasnije tražio proviziju.

Osim ovih poslova, policijske agencije su u proteklom periodu istraživale i druge sumnjive poslove gradonačelnika Galijaševića. Jedna od istraga je vođena zbog nezakonitog zapošljavanja supruge Zijada Tahrića, vlasnika Konjičkog kluba Bihać. Galijašević je Tahrićevu suprugu zaposlio bez ikakvog konkursa i zakonom propisanih procedura.

Galijaševićeva kuća u Bihaću

Kao gradonačelnik, Galijašević je stekao brojne nekretnine. O sumnjama u njegove moguće kriminalne radnje bio je upoznat i vrh SDA. Zbog toga je, prema informacijama kojima raspolaže i kantonalno Tužilaštvo, Bakir Izetbegović angažovao svog potpredsjednika Asima Sarajlića da “porazgovara sa gradonačelnikom i upozori ga da malo spusti loptu”. Iako su sve znali, čelnici SDA su odlučili da Emdžada Galijaševića ponovo kandiduju za gradonačelnika Bihaća kao kandidata svebošnjačke koalicije SDA-SBB.
    
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Emdžad Galijašević, Bihać, SDA