Euro 2016

KAUČ SELEKTOR: Englezi su protiv kukavičke Slovačke igrali viktorije na jedan go

Engleski tim na utakmici protiv Walesa
FOTO: Reuters
Piše: Marko Tomaš

U dobrom dijelu utakmice doslovno svi slovački igrači bili su u vlastitih šesnaest metara. Bio sam uvjeren da im koncentracija u jednom trenutku mora popustit, ali to se nije dogodilo

KRATKI REZ

Često se to događalo. Nismo se mogli skupiti u dovoljnom broju kako bismo igrali na dva gola na rukometnom igralištu. Netko bi uvijek otkazao u posljednjem trenutku zato što je naprosto lijen. Nekom bi roditelji zabranili izlazak zbog neke nepodoštine i mi bismo ostali kratki za dva tri igrača. Ništa tih godina nismo željeli više od toga nego da nabijamo loptu po bilo kakvom terenu pa bismo u trenucima kad nas nema dovoljno da igramo četiri plus jedan na dva gola igrali viktorije. Netko bi stao na gol, ostatak ekipe bi se podijelio u dvije momčadi i svi bismo igrali na jedan gol.

Tako je nekako izgledala utakmica između Engleske i Slovačke. Slovaci su odlučili pošto poto sačuvati mrežu netaknutom i mislim da u dosadašnjem tijeku Eura nismo vidjeli tako dekadentnu igru niti od jedne momčadi. U dobrom dijelu utakmice doslovno svi slovački igrači bili su u vlastitih šesnaest metara. Bio sam uvjeren da im koncentracija u jednom trenutku mora popustit, ali to se nije dogodilo.

Hodgson je ispremiješao momčad, ali Engleska je igrala isto kao i dva prethodna meča na prvenstvu. Inzistirali su na okomitim napadima što je i razlog zbog kojeg volim i cijenim engleski nogomet. Ali opet mi se nije dopalo kako je Hodgson postavio momčad. Vardy je napadač prostora, sjajan u skupljanju otpadaka ali puno korisniji u kontraškoj igri. Zato je u momčadima koje igraju na posjed Vardy korisniji kao druga špica koja se izvlači na krilo nego kao klasična devetka. U tom slučaju prirodan partner u napadu mu je Harry Kane. Čak je OK i da Sturidge bude prava devetka a da Vardy igra ono što je Hodgson u ovoj utakmici namijenio njegovom partneru. Zašto pišem samo o tom segmentu? Pa zato što Engleska igra sasvim dobro. Do trideset metara od protivničkog gola. A tada nastaju problemi. Pogotovo kad protiv sebe imate onako postavljenu Slovačku.

Hodgson mora pronaći najbolje rješenje u napadu kako bi dobra igra ostatka momčadi dobila pravu završnicu. I dalje držim da su to Vardy i Kane u tandemu. Igrao je s njima cijele pripreme i to je sjajno funkcioniralo i stvarno ne znam što mu se odjednom dogodilo. Također, u ovoj utakmici prigodu nije dao čovjeku koji se čini kao sjajno rješenje za doslovno razbijanje slovačkog bunkera, a to je tjelesno i tehnički moćni Ross Barkley. Englezi nisu suvereno prošli skupinom. Dalje idu kao drugi u skupini unatoč tomu što su pobijedili pobjednika skupine.

 

PRIČA DANA: WALES

Neočekivnai pobjednik skupine je izabrana vrsta Walesa. Shankleyjeva maksima da on treba tri pijanista i osmoricu tipova koji će nositi klavir savršeno oslikava momčad Walesa.

Chris Coleman je dobro uočio čime raspolaže. Ima sjajnu osovinu AllenRamseyBale, ima još desetak igrača koji će im nositi vodu, biti sjajni u obveznoj i odgovornoj igri i nema tu puno filozofiranja. Wales je takvim pristupom uspio dobiti dvije utakmice u kojima se očekivalo da ih može dobiti, izgubio je jednu od objektivno bolje momčadi jer nisu htjeli pribjeći kukavičkom slovačkom planu i to im se na koncu isplatilo tako što su neočekivano pobijedili u skupini, a predviđanja su bila da će se tući za treće mjesto jer nitko nije očekivao ovako katastrofalnu Rusiju o kojoj ne vrijedi trošiti riječi.

Rusija je uvjerljivo najlošija momčad Eura ukoliko neuspjeh mjerimo očekivanjima koja smo od momčadi imali prije početka prvenstva. Rusi nisu uspjeli igrati ni ono što igraju kvalitativno daleko lošije momčadi od njih, a to je čvrsta obrana. Tko zna što im se dogodilo, ali dok se druge momčadi iz utakmice u utakmicu dižu u formi, Rusija je bivala sve gora i gora. Konačni udarac doživjeli su od Walesa koji je prilično autoritativno ušao u utakmicu i isto je tako završio.

Gareth Bale je očekivano nositelj velške igre. Uspio je zabiti u sva tri meča u skupini i time postao tek sedmi igrač u povijesti kojem je to uspjelo.

Za Balea je sjajno da je Arron Ramsey u sve boljoj formi kako odmiče prvenstvo. Taj dečko je rođen za velike stvari ali nikako da uspije odigrati barem jendu cijelu sezonu u kontinuitetu. Možda je ovaj trunir prava prigoda da izraste u igrača kakav je oduvijek trebao biti. Ramsey u formi znači da je Bale rasterećen u fazi izgradnje napada iako se vidi da je spreman žrtvovati se za momčad, na čemu mu treba skinuti kapu jer zvijezdama njegovog kalibra takvo što često ne pada na pamet.

Joe Allen je prije par godina dobio nadimak velški Xavi. Taj nadimak mu je donio puno više podsmijeha nego što mu je išao u prilog, jer Allen se nije pokazao takvim igračem. On je jednostavno dobar, katkad i sjajan zadnji vezni igrač. Bez bremena velikih očekivanja Allen igra sjajno, njegovo je primiti loptu, iznijeti je, predati Ramseyju i onda čuvati leđa igračima u napadu i biti tu da se može odigrati povratna lopta ili ponekad prebaciti težište igre sa strane na stranu u čemu je sjajan.

Pametan i skroman trener na klupi, jedan od najboljih igrača svijeta u napadu, dvojica sjajnih veznjaka i dobri, solidni igrači na ostalim pozicijama te odličan vratar čine Wales reprezentacijom za koju ne možemo reći koji joj je domet.

Ovakav Wales je u stanju dobiti svakoga ako im se poklope neke stvari. I drago mi je zbog njih. Skromna su i fina momčad, otočki fer i korektna. Ne dramatiziraju u porazu, nisu oholi u pobjedi. I zbog toga su nagrađeni prvim mjestom u skupini i to ispred velike sestre Engleske. Njima je to kao da su već osvojili turnir.

NA MARGINI

Koliko ljudi ne uzimaju za ozbiljno najosiguraniji Euro u povijesti pokazuje slučaj jednog od vođa ruskih Ultrasa. Aleksandar Špirigin odlučio se malo sprdati s francuskim represivnim aparatom te se svega dva dana nakon što je deportiran iz Francuske vratio u tu zemlju. Sprdnja je napola uspjela. Špirigin se zarekao da će se vratiti u Francusku kako bi pratio meč između Rusije i Walesa i to mu je uspjelo.

Naime, čovjek je uspio doći sve do stadiona u Toulouseu gdje se igrala utakmica. Nejasno je kako mu je uopće uspjelo ući u Francusku, ali jeste. Policija ga je uhitila tek na stadionu te su ga tu zadržali u pritvoru dok je trajala utakmica.

Špirigin je inače vođa skupine oficijelnih navijača ruske reprezentacije. Inače je pomoćnik predsjednika ruskog parlamenta Igora Lebedjeva i zbog njega su ruske vlasti uputile snažnu prosvjednu notu francuskim vlastima unatoč tomu što je ovaj sudjelovao u svim neredima koje su ruski huligani izazvali u Francuskoj. Bilo kako bilo, svojim je prisustvom u Toulouseu ismijao francuske vlasti koje se sve više brukaju kako Euro odmiče. Srećom ruska je momčad samu sebe izbacila s prvenstva tako da ćemo biti uskraćeni za nove uspjehe njihovih navijača.

Inače, da Europa postaje predmetom sprdnje dokaz je i to da su iz Francuske deportirani i španjolski navijači koji su Euro odlučili pohoditi ukrašeni nacističkim obilježjima. Njihove ukrase nemoguće je tek tako ukloniti, obzirom se, navodno, radi o tetovažama svastike te likovima Hitlera i Gebelsa. Veseli Španjolci deportirani su nakon što su u Nici prebili zaposlenike supermarketa koji su im odbili prodati alkohol.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Euro 2016, Marko Tomaš, Kauč selektor, Jamie Vardy