Euro 2016

KAUČ SELEKTOR: Mala ekipa sa velikim snovima ide kući a moćna Francuska po titulu

FOTO: Reuters
Piše: Marko Tomaš

Mi se možemo radovati velikoj utakmici, svojevrsnom finalu prije finala. Pogotovo jer će to biti sraz dviju momčadi koje ne znaju kalkulirati i svjesne su da bi ih to moglo koštati poraza. Mnogi će reći da će sraz između Francuske i Njemačke dati konačnog pobjednika turnira, ali hajde da si dopustimo da do kraja živimo u neizvjesnosti

FRANCUSKA

Ako pogledamo igrački kadar kojim raspolaže Didier Deschampes jasno je da je Francuska najpoetentnija europska momčad u ovom trenutku. Po individualnoj kvaliteti s njim uz bok mogu stati jedino Belgijanci koji su savršen dokaz za činjenicu da 11 sjajnih individualaca ne čini momčad.

Koliko god dobre igrače imali ipak trebate organiziranu i jasno isplaniranu igru kako biste postigli velike rezultate. Deschampes je daleko bolji strateg od Wilmotsa, ali ono s čime se francuske momčadi moraju uvijek izboriti jeste njihov karakter i vječne političke rasprave u javnosti koje se odnose na rasizam i osobne relacije među igračima. Svjedočili smo kako su se velike francuske momčadi raspadale pod tim teretom. Najeklatantniji primjer za to bio je Mundijal u Južnoj Africi, ali, čini se, francuska se momčad uspjela nešto bolje pripremiti za ovaj Euro. Upalili su se sporo, ali su se upalili i protiv Islanda su djelovali najjednostavnije rečeno – moćno. Njihov potencijal je procvjetao. To što su domaćini Eura sigurno je stavilo dodatni pritisak na momčad, ali Deschampes je to uspio pretvoriti u pogonsko gorivo umjesto u mašinu za samodestrukciju.

Bilo je bitno obuzdati sebičnost Paula Pogbe i njegovu želju za dokazivanjem i staviti sve njegove kvalitete u službu momčadi. To se konačno desilo protiv Islanda. Bilo je bitno rasteretiti Payeta koji je kroz prvih par utakmica gotovo samostalno vukao Francuze prema naprijed. S Matuidijem i Sissokom u sastavu to se konačno dogodilo. Griezmann je razigran. Giroud se pretvorio u zvijer nalik Karimu Benzemi i show je mogao početi.

Islanđani su dobro prošli. Sve je moglo završiti puno gore po njih da se Francuzi na mahove nisu odmarali i štedjeli za ono što im tek predstoji, a to je još jedan europski klasik, ogled između Njemačke i Francuske. Igrački su Francuzi moćniji. To i činjenica da su domaćini stavlja ih u ulogu favorita. Ako itko može biti favorit protiv Njemačke.

 

NAJBOLJI ČOVJEK NA TERENU

Igrač je to kojeg ne simpatiziram. Previše glumata, katkad je posvećeniji svojoj frizuri nego svojim igrama, arogantan je, često igra poput starih centarfora kojima treba deset prigoda da zabiju jedan gol. A za to su skloni kriviti svakoga osim same sebe. No, protiv Islanda je Olivier Giroud odigrao svoj najbolji meč otkad nosi dres nacionalnog tima. On je razorio discipliniranu i tjelesno moćnu islandsku obranu. Razgrtao ih je svojom snagom, otvarao je prostor svojim suigračima i sve to začinio s dva postignuta pogotka. Bio je definitivno najbolji čovjek na terenu, bio je ono što Francuska treba kako bi se popela na krov Europe. Ovim je možda sebi skinuo s leđa tešku sjenu Karima Benzeme. A za Francusku je bitno da on i Griezmann konačno postanu napadački tandem koji se savršeno razumije. Igrački su komplementarni da postanu ubojit duo, trebalo je samo razigrati Girouda da bi francuska momčad svijetu poslala poruku – imamo napadački tandem od kojeg morate strahovati!

 

ISLAND

Sad je lako pametovati. Island je konačno razmontiran i konačno je postao onakva momčad kakvu smo očekivali da će biti na ovom Euru – kanta za napucavanje. Ali zahvaljujući sjajnom strategu i koncentraciji svojih igrača Island je do utakmice s Francuskom sjajno skrivao svoje mane. Francuzi su učinili upravo ono što je potrebno da bi se pobijedilo Island i da bi se pred cijelim svijetom Island razotkrio kao drugorazredna momčad. Francuzi su razotkrili njihove mane i gurnuli ih u prvi plan. Teška spora momčad nije mogla uhvatiti tečnu igru brzih pasova te su naivno jureći francuske igrače, koji su se brzo oslobađali lopte, lako ispadali iz rasporeda i gubili kompaktnost formacije koja ih je činila ozbiljnom ekipom. Giroud im je fizički razorio obranu i sada možemo reći da su Islanđani još i dobro prošli. Da se Francuzi nisu štedjeli možda bismo svjedočili i najuvjerljivijom pobjedi u povijesti europskih prvenstava.

No, Island je najljepša priča Eura. Ovaj poraz to neće promijeniti. Dečki na terenu i njihovi navijači su dulje nego je itko očekivao živjeli svoje snove. Ono što je najbitnije, stvorili su osnov za dugoročne uspjehe. Bit će u budućnosti teško ponoviti ovakve stvari jer će ih protivnici doživljavati kudikamo ozbiljnije nego na ovom turniru, ali Island je cijelom svijetu pokazao da naporan rad i pamet čine kombinaciju koja može učiniti da prevaziđete svoje slabosti i dosegnete više ciljeve nego itko od vas objektivno očekuje. Stvarnost govori da je Island u ovom trenutku među osam najboljih momčadi u Europi. I na tome im treba čestitati i zahvaliti im se jer su predstavljali male ljude s velikim snovima i to su činili časno i pošteno.

 

OČEKIVANJA OD POBJEDNIKA

Od samog početka turnira oni su glasili za najveće favorite. Njihove početne igre možda su u to unijele zrno sumnje, ali Francuska je sada definitivno najveći kandidat za osvajanje europske krune. Dakako, otežavajuća okolnost je to što za prolaz u finale igraju protiv Njemačke. Njemačka, makar igrački slabija od Francuske, nije ekipa koju bilo tko smije otpisati i pomisliti da ih je unaprijed pobjedio. To je jedini protivnik protiv kojeg Francuskoj domaći teren neće biti nikakva prednost jer njemački mentalitet neće to ni osjetiti.

Mi se možemo radovati velikoj utakmici, svojevrsnom finalu prije finala. Pogotovo jer će to biti sraz dviju momčadi koje ne znaju kalkulirati i svjesne su da bi ih to moglo koštati poraza. Mnogi će reći da će sraz između Francuske i Njemačke dati konačnog pobjednika turnira, ali hajde da si dopustimo da do kraja živimo u neizvjesnosti.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kauč selektor, Marko Tomaš, Euro 2016