Zdravstvo

BLOKADA RAČUNA BOLNICA: Srčani bolesnici ne mogu se liječiti u Mostaru!

M.S.L.

Iz Porezne uprave nismo dobili odgovor na pitanje o kojoj vrsti dugovanja ovih bolnica je riječ, ali se najvjerovatnije radi o neuplaćenim doprinosima

Porezna uprava Federacije BiH je krajem juna djelimično blokirala račune dvije mostarske bolnice – Sveučilišne kliničke bolnice i Regionalnog medicinskog centra “Safet Mujić”. Odluka o blokadi računa je donesena samo dan prije zaključka Doma naroda Parlamenta FBiH da se to ne radi. Direktori obje bolnice tvrde da je zbog ove odluke upitno dalje funkcionisanje ove dvije institucije. S druge strane, u saopštenju za javnost, Porezna uprava tvrdi da je u pitanju  ograničenje prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu.

- Poreznim obveznicima se neće u potpunosti blokirati raspolaganje sredstvima na računu, već će im se pored plaćanja javnih prihoda dozvoliti da plaćaju i izdatke koji su neophodni za njihov rad (npr. energija,gorivo, lijekovi i sl.), stoji u saopštenju.

- Vezano za blokadu računa, samo znam da mi ne odlučujemo što ćemo platiti i to mi je neprihvatljivo. Bolnica ne može biti rob nikakvih igara, rekao je za Žurnal Ante Kvesić, direktor SKB Mostar.

Iz Porezne uprave nismo dobili odgovor na pitanje o kojoj vrsti dugovanja ovih bolnica je riječ, ali se najvjerovatnije radi o neuplaćenim doprinosima.

- SKB Mostar duguje 36 milijuna KM prema Poreznoj upravi FBiH i 18 milijuna KM kamata. Osim toga, imamo duga 36 milijuna KM prema dobavljačima i ostalo su obveze prema javnim poduzećima, rekao je Kvesić.

Direktor RMC “Safet Mujić”, Zlatko Guzin, nije bio dostupan za odgovore, ali je u izjavama za druge medije rekao da je, zbog nagomilanih dugovanja, ova bolnica pred gašenjem.

Najveći problem sa kojim je trenutno suočena SKB Mostar jeste što ne mogu platiti popravku dva aparata srce-pluća, neophodnih za operacije na otvorenom srcu, a koji su stradali u udaru groma. Poreska uprava nije odobrila plaćanje popravke ovih aparata, pa se svi srčani bolesnici iz Hercegovine kojima je potrebna operacija upućuju u Sarajevo, Tuzlu i Zenicu.

Obje mostarske bolnice su nastavile pružati sve vrste usluga stanovništvu.

- Do kada ćemo izdržati, to stvarno ne znam, rekao je direktor SKB Mostar za Žurnal.

Prema saopštenju Porezne uprave FBiH, poreznim obveznicima se neće dozvoliti plaćanja na ime: nabavki stalnih i obrtnih sredstava koja nisu u direktnoj vezi sa njihovim poslovanjem, avansa, isplate plaća bez istovremene uplate doprinosa, oročavanje sredstava, izdvajanje sredstava u akreditive, kupovina dionica, udjela i drugih finansijskih sredstava, isplate dobiti, sponzorstva, reklama, reprezentacije, i slično. O tome koji će se izdaci odobriti za plaćanje na zahtjev poreznog obveznika u svakom konkretnom slučaju odlučivat će Porezna uprava.

Poreznim obveznicima se zabranjuje da obaveze izmiruju gotovim novcem i obračunskim plaćanjem (kompenzacijom, cesijom, asignacijom, preuzimanjem duga), te drugim oblicima međusobnih namira obaveza i potraživanja u skladu sa zakonom kojim se uređuju obligacioni odnosi. Također, porezni obveznici ne mogu davati pozajmice ili vršiti prijenos imovine na druga pravna lica ukoliko imaju neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda ili obaveza prema zaposlenicima.

Porezni obveznici su dužni da sav gotov novac ostvaren obavljanjem djelatnosti polože na račun sa kojeg će se izvršavati nalozi za plaćanje javnih prihoda.  

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Poreska uprava FBiH, Bolnice, Zdravstvo, Mostar