Stav

Novalićeva predizborna strategija: Dok rudari donose glasove, mostarske bolnice nisu važne!

Piše: Avdo Avdić

Premijer je shvatio da se sukob sa rudarima ne isplati u predizborno vrijeme. Mostarske bolnice nisu bitne jer tamo nema izbora

„Gledajte, predsjedniče“, počeo je Fadil Novalić svoje obraćanje stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću i nastavio „problem nam nisu mostarske bolnice. I HDZ  se pomirio s tim. Problem su nam rudnici i rudari“.    

Predsjednik se složio. Pola sata nakon sastanka u stranačkoj centrali, Vlada Federacije BiH, na hitnoj telefonskoj sjednici, naredila je Poreznoj upravi Federacije da deblokira račune poreznim dužnicima.   

„Porezna uprava Federacije zadužena je da obustavi sve aktivnosti prinudne naplate dok ne formira bazu podataka svih poreznih dugovanja“, saopćili su iz Vlade.
 

Ovim se Vlada Federacije stavila iznad zakona. Jer i pravnim laicima je jasno da se zaključkom ne može derogirati viši pravni akt – u ovom slučaju zakon. No, još je mnogo nelogičnosti u Novalićevoj poreznoj politici.
    

Vlada u svom saopćenju navodi da se „prinudna naplata obustavlja dok se ne formira baza svih podataka poreznih dugovanja“. Znači li to da je dosadašnja blokada računa urađena proizvoljno? Ako ne postoji baza podataka poreznih dugovanja – kako se Porezna uprava odlučila da blokira račune bolnicama i rudnicima? Mnogo je logičnih pitanja o nelogičnim potezima Vlade Federacije  i njihove političke batine oličene u direktoru Porezne uprave.
    

Fadil Novalić je čovjek koji nema osjećaj za socijalnu pravdu. Interesuju ga izbori, izborni rezultat njegove stranke i potpuna kontrola nad privredom.
    

„Zaboravimo prošlost“, kazao je nedavno obespravljenim radnicima TTU Tuzla.
    

I sada bismo svi trebali zaboraviti da je Fadil Novalić bio predsjednik Nadzornog odbora TTU Tuzla. Trebali bismo zaboraviti da je u periodu tog, Novalićevog Nadzornog odbora, nastao najveći porezni dug TTU Tuzla. Zaboraviti moramo i da je  za vrijeme Novalićevog premijerskog mandata ta firma otišla u stečaj. A i radnici TTU moraju zboraviti na posao. Jer oni i nisu problem kao rudari.
    

S rudarima se pokušao poigrati. No, igra je trajala kratko. Novalić je, stoga, morao prekršiti zakon da bi prekinuo igru koju je sam započeo. Prvo je naložio blokadu računa poreznim dužnicima (rudnicima) kako bi izvršio pritisak na neposlušne menadžmente rudnika federacije. Kada su rudari izašli iz zemlje i zaprijetili dolaskom pred Vladu, premijer je shvatio da „baza poreznih dužnika nije kompletna“, pa je odlučio deblokirati račune koje je blokirao.
    

„Problem su nam rudari“, reći će stranačkom šefu u četvrtak popodne.

I jesu. Naročito dva mjeseca pred izbore. Shvatio je privrednik, a ne političar (kako voli za sebe reći), da se sukob sa rudarima ne isplati u predizborno vrijeme. A isto su shvatile i njegove stranačke kolege. I još su zaključile da mostarske bolnice, uistinu, nisu bitne. Jer u Mostaru nema izbora. Izbori su u Brezi, u Tuzli, Živinicama, Kaknju, Banovićima...  A tamo gdje su izbori  – tamo su i rudnici.

Stoga je bolje sačekati 120 dana da se još jednom „sagleda pravo stanje prije nego se ponovo blokiraju računi u rudnicima“. I gle čuda – kad prođe 120 dana „analiza“, proći će i lokalni izbori. Narod će znati izabrati. SDA će pobijediti. Jer kontrolišu sve. Uveli su stečaj u firme i u Savez za bolju budućnost, a opoziciju gurnuli u likvidaciju. Koja, istina, ovakva kakva je, i ne zaslužuje ništa bolje.

(zurnal.info)Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izbori, Bakir Izetbegović, Fadil Novalić