Reagiranje

Javio nam se tužilac Goran Salihović: Ne smijete komentirati istrage koje su u toku!

Redakcija

Glavni državni tužilac Goran Salihović poslao nam je reagiranje na tekst u kojem upozoravamo na odugovlačenje istraga u određenim predmetima

Nezadovoljan našim tekstom objavljenim 25. 07. 2016. godine, glavni državni tužilac Goran Salihović poslao je reagiranje koje objavljujemo u cjelosti.

U Tužiteljstvu BiH nije vođena istraga u kojoj je osumnjičeni bio Nikola Špirić, a u vezi kupovine stana u Beču. Na temelju medijskih navoda i nalog tužitelja, djelatnici SIPA-e izvršili su određene provjere, saslušan je i Nikola Špirić, te je nakon izvršenih provjera  utvrđeno da nema elemenata za pokretanje istrage. Dakle, niti je istraga vođena, niti je istraga obustavljena, a pogotovo ne sa  instrukcijom gavnog tužitelja, te ste iznošenjem neistinitih tvrdnji nanijeli štetu glavnom tužitelju, koji će pokrenuti postupak i zaštitu od klevete zatražiti putem suda.

Također, autor članka se vrlo neprofesionalno upušta u komentiranje predmeta u kojima je istraga u tijeku i tek se očekuju tužilačke odluke (predmet Bobar Banka, Pavlović banka,itd), kao i predmete kojima je suđenje u tijeku, prejudicirajući ishode postupka, što je krajnje nekorektno i neprofesionlno. Prilikom donošenja tužilačkih odluka, podizanja optužnica, javnost će svakako biti informirana, piše u reagiranju Gorana Salihovića.

 

ODGOVOR REDAKCIJE


- Glavni državni državni tužilac u svom dopisu tvrdi da nije vođena istraga u kojoj je osumnjičeni bio Nikola Špirić, a u vezi kupovine stana u Beču. Da je gledao dnevnik RTRS-a od 20. februara 2016. godine, vidio bi da je njegov saradnik za medije izjavio da je „Tužilaštvo na osnovu medijskih natpisa formiralo predmet u slučaju Nikola  Špirić i da SIPA prikuplja dokaze“.

Dakle, predmet Nikola Špirić je postojao. To što ga je Goran Salihović zaveo pod KTA (predistraga), a ne pod KT (istraga) ne mijenja suštinu. A suština je da je predmet zatvoren. Nadalje, Salihović tvrdi da nije dao nikakvu instrukciju u ovom predmetu, ali zaboravlja da u članu 5, stav 1  Zakona o Tužilaštvu BiH piše da „glavni tužilac rukovodi Tužilaštvom“.

Osim toga, "predmet Špirić“ formiran je u kabinetu glavnog tužioca Tužlaštva BiH. Glavni tužilac Goran Salihović sam priznaje i da je Nikola Špirić saslušan u Tužilaštvu. Stoga je jednostavno pitanje – ako predmeta nije bilo – zašto je saslušavan Nikola Špirić?

- Pravni postulati nalažu da se sudske odluke ne komentarišu, ali komentarisanje predmeta koji su u toku nije zabranjeno. Predlažemo glavnom tužiocu da još jednom pročita član 225 Zakona o krivičnom postupku BiH, u kojem je, u stavu 2, navedeno da „ako se istraga ne završi u roku od šest mjeseci od donošenja naredbe o sprovođenju istrage, potrebne mjere da bi se istraga okončala, preduzet će kolegij Tužilaštva“.
Pa, da nabrojimo.

Predmet Kemal Čaušević. Naredba o  provođenju istrage donesena je 18. juna 2014. godine. Od tada je prošlo četiri puta po šest mjeseci, ali predmet  nije  okončan.

Predmet – Bobar Banka. „Radili smo istragu preko godinu i po dana. Lično ja sam uključen u ovaj predmet“, izjavio  je Goran Salihović govoreći prije mjesec i po u intervjuu na jednoj entitetskoj televiziji. Ni ovdje nema optužnice, a prošlo je tri puta po šest predviđenih mjeseci.

Predmet Pavlović banka. Naredba o provođenju istrage donesena 11. februara. Za 11 dana će isteći šest predviđenih mjeseci, a optužnica neće biti podignuta, jer su tužioci na kolektivnom godišnjem odmoru do 18. avgusta. Osim toga, osumnjičeni Milorad Dodik nije saslušan, a prema stavu tri, člana 225 ZKP-a BiH, optužnica se ne može podići dok se ne sasluša osumnjičeni. Za ovaj predmet, Goran Salihović je u Dnevniku D FTV izjavio: „Mi smo zadovoljni. Moramo malo taktizirati“. Šta znači taktizirati? Možda ćemo saznati u novom reagiranju ili demantiju glavnog državnog tužioca.

Jer u ovom reagiranju je „zaboravio“ demantovati našu tvrdnju da od njegovog dolaska na čelo Tužilašva BiH ta institucija nije optužila  nijednog zvaničnika SDA.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Goran Salihović, Nikola Špirić, Kemal Čaušević