Akcija Bosna

DESET HILJADA KM ZA POSAO: Zašto nema sankcija za stranačko i rodbinsko zapošljavanje ?

FOTO: ilustracija
Piše: D.Obrdalj

Esed Džananović, Safet Bibić, Ramiz Karavdić, Senad Trako, Nedžad Trako. Iskoristili položaj, uzimali mito i zapošljavali u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji. Njihovo hapšenje tek je kap u moru sveprisutne korupcije pri zapošljavanju u BiH.

 Izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH Esed Džananović, glavni tehničar ORL odjela na KCUS-u Safet Bibić, Ramiz Karavdić, zastupnik BPS-a u skupštini Zeničko-dobojskog kantona Senad Trako i njegov sin Nedžad.    

Ovo je  petorka koju Kantonalno Tužiteljstvo Kantona Sarajevo sumnjići da iskoristili svoje položaje, organizirali se te za iznose veće i od 10 hiljada maraka u pojedinim slučajevima, zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji.

Uhapšeni će u konačnici biti predati sudu, ali problem će postojati i dalje.

Pitanje koje se postavlja je zašto se opsežne istrage i hapšenja rade samo kada se otkrije da je u pitanju novac. Zašto se ne rade akcije i ne hapse odgovorni za stranačko i rodbinsko zapošljavanje ? Zašto nema sankcija ? A takvih primjera je bezbroj u Bosni i Hercegovini.

Žurnal je već ranije pisao o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju u MUP-u SBK, gdje je komesar  zaposlio svoja dva sina, a ostatak radnih mjesta bratski su podijelili SDA i HDZ BiH. Sankcija nema.

Objavili smo i  spisak svih osoba za koje je inspekcija Tuzlanskog Kantona  utvrdila da su u javnim ustanovama zaposlene bez konkursa u Klinički centar Tuzla, Zavod zdravstvenog osiguranja TK, te Službi za zapošljavanje Tuzlanskog Kantona. Sankcija nema

Svjedočimo da svakim preslagivanjem vlasti u javna preduzeća na rukovodeća mjesta dolaze novi podobni stranački kadrovi. Povratkom HDZ-a BiH u upravu Elektroprivrede HZHB počelo je i masovno stranačko i rodbinsko  zapošljavanje u ovo javno preduzeće. Zaposlena su djeca izvršnih direktora, rodbina članova uprave, visoki stranački kadrovi. Treba li reći, javni konkurs uopće nije proveden. Sankcija nema

Nerijetko se i unaprijed zna podjela radnih mjesta između stranaka. Spiskovi zaposlenih uz „štelu“ objavljuju se i na facebooku.Izfrustrirana građanka je tako objavila spisak podobnih kadrova zaposlenih u TE Kakanj. Sankcija nema.


Teško da bliskoj budučnosti i možemo očekivati istrage i stavljanje iza rešetaka odgovornih, kada je i u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine zaposlen veliki broj članova porodica i prijatelja nosilaca pravosudnih funkcija, ali i bh političara. U sudovima, tužilaštvima, na svim nivoima, rade djeca sudija, advokata, istaknutih članova stranaka. Možda sankcija baš zato, nema....

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Elektroprivreda BiH, Tužiteljstvo KS, Akcija Bosna