ISTRAGA

OSUMNJIČEN ZA KRAĐU DOKAZNOG MATERIJALA : Tužilaštvo traži suspenziju Olega Čavke!

pišu : A. Avdić-A.Gutić

Osumnjičen je da je otuđio mobilni telefon iz dokaznog materijala. Tužilaštvo od disciplinskog tužioca traži suspenziju Olega Čavke

Uporedo sa saslušanjem u SIPI zbog sumnje da je otuđio dokazni materijal, Čavka je prijavljen i uredu disciplinskog tužioca. Kako saznaje Žurnal, zatražena je njegova suspenzija.

U državnom tužilaštvu nisu bili raspoloženi za opširniji komentar.

Tužilaštvo BiH, provodi određene aktivnosti i odlučeno je da se suprostavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba, bez izuzetka, pa i ako se radi o našem uposleniku,” saopšteno je iz ove institucije.

Kako je Žurnal već objavio, dosadašnjom istragom je utvrđeno da je državni tuzilac Oleg Čavka uzeo mobitel iz spisa, te je u kasnim noćnim satima ubacivao svoju SIM karticu, na osnovu čega su i otkrivene njegove zloupotrebe. U izjavi pojedinim medijima nakon saslušanja u SIPI, Čavka je negirao navode o otuđenju, tvrdnjom da je radio na predmetu i pripremi optužnice, te da je mobitel samo bio unutar spisa.

Ovo inače nije prvi slučaj u kojem je tužilac Čavka bio pod pod istragom. Prije četiri godine uputio je putem hakovanog maila lažni dopis sa potpisom tadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina. Kažnjen je samo od glavnog disciplinskog tužioca sa šestomjesečnim umanjenjem plaće za 10 posto.

Svojevremeno je protiv Čavke bila otvorena istraga nakon prijave osuđenika Zijada Turkovića, koji je zajedno sa svojom suprugom Šejlom Jugo-Turković tvrdio da je Čavka uzeo 30 hiljada eura mita. Ovi navodi nisu dokazani.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Oleg Čavka, Tužilaštvo BiH