Izbori 2016

Nezavisni pobjednici (1): Kako je Fuad Kasumović pobijedio vlastitu stranku?

piše : Amarildo Gutić

Stranačka mašinerija SDA izgubila je bitku sa nezavisnim kandidatima u sarajevskoj Općini Stari Grad, Zenici, Visokom, Goraždu, Bugojnu, Kalesiji i Bužimu. Svi ti kandidati iznikli su upravo iz SDA. Zeničkim glasačima je očito bilo dovoljno da Fuad Kasumović najavi “od sada pošteno” i da tako kazni SDA, koja je to više puta najavljivala pa zaboravljala.

Zenica, jedan od bastiona SDA, neće u narednom mandatu imati gradonačelnika iz ove stranke. Pobijedio ih je kao nezavisni kandidat Fuad Kasumović, njihov do prije nekoliko mjeseci visokopozicionirani i prepoznatljivi član.

SVE JE KAZAO O SEBI

Nakon što je objavio kandidaturu za gradonačelnika, čovjek koji je svojevremeno na stranačkim sijelima držao predavanje o tome kako namaknuti novac za crni fond SDA, putem medija odanih SDA tokom kampanje uveliko je kriminalizovan.

Analizirana je njegova nekoliko miliona vrijedna imovina, nekretnine i dionice, sve sa zaključkom da u izbornu trku ulazi kako bi izbjegao krivičnu odgovornost za finansijske zloupotrebe. Naravno, niti jednom nije postavljeno pitanje kako je kao takav godinama mogao obavljati važne funkcije u izvršnoj vlasti ispred SDA ? Za zaboravne, upravo ga je ta stranka godinama štitila od pojedinih medijskih napisa, pa i od istraga o istim stvarima koje su SDA bilteni tek sada otkrili !?

Priliku da ga omalovaži nije propustio ni predsjednik SDA Bakir Izetbegović na centralnom skupu ove stranke u zenici.

Jedan nezavisni kandidat vidim da ima nešto protiv Huseina Smajlovića, koji je bio najbolji gradonačelnik u Bosni i Hercegovini, a onda nezavisni kandidat koji nije bio nezavisan kada mu je trebalo sređivati zemljište za pumpe, a sada ima nešto protiv Smajlovića. Time što govori, ništa nije rekao o SDA, a naročito ne o Smajloviću, a sve je kazao o sebi,” reći će tom prilikom predsjednik SDA.

Izetbegović je očito potcijenio glasače, misleći da neće zapaziti verbalni autogol i priznanje da se nezakonitosti tolerišu dok ste odani član SDA. Činjenica jeste da su se za Kasumovića vezale brojne afere, naročito u početku privatizacije i kupovini poslovnih prostora, a potom i izgradnji benzinskih pumpi na teritoriji Zenici, koje je zatim za veliko novac preprodavao.

Naravno, nije im ni Kasumović ostajao dužan, no sigurno je kako je mnogo više detalja o “prljavom vešu” SDA prešutio. Hoće li ga i koliko koristiti u mandatu gradonačelnika, teško je prognozirati. U prvom istupu, nakon što je bilo jasno da pobjeđuje, postavio je dojučerašnjoj stranci uslov da izabere novo rukovodstvo u Zenici ukoliko žele saradnju.

Poručujem SDA da ako hoće da razgovaramo, neka njihovo članstvo izabere predsjednika ovdje u Zenici i imat će moju punu podršku.”

No, u svakom slučaju Kasumović je iskoristio da u kampanji ponudi rješenje o nekoliko važnih stvari za koje je SDA mnogo obećavala, a praktično nije uradila ništa.

ŠTA JE OBEĆAO KASUMOVIĆ

Prije svega to je centralno grijanje. Zenica se još ovu zimu može grijati iz Mittala. Alternativno rješenje dosadašnja gradska uprava nije ponudila, osim zakonski upitnog projekta izgradnje plinske elektrane.

Kasumović je u kampanji apostrofirao i problem pasa lutalica. Odavno je sagrađen azil za pse, no nije u upotrebi kako bi se izbjegli troškovi njegovog rada. Za dio glasača nije nevažan ni njegov stav o uzrocima propasti NK Čelik, čiji su novčani tokovi bili pod kontrolom kadrova SDA. Time je “kupio” nemali broj glasača, simpatizera Čelika.

Kako su navedeni problemi više od interesa za stanovništvo gradskog područja, Kasumović je iskoristio i nezadovoljstvo nekoliko sela odnosom gradske uprave, koje u izbornoj kampanji pridobija obećanjima o projektima koje oni očekuju, što mu donosi dodatni broj glasova. U svemu mu je pogodovala i nesloga unutar zeničke SDA. Matematika jasno kaže da je dijelom dobio i podršku glasača SDA te SBB-a.

RAČUNICA SDA

SDA je druge strane računala da će njihovi i glasači SBB-a po inerciji glasove dati njihovom kandidatu. No, izbor malo poznatog službenika lokalne gradske razvojne agencije za gradonačelničkog kandidata pokazao se kao potpuni promašaj. Zeničani su ipak prepoznali da je Naidin Ahmetspahić, inače iz Nemile izbor prije svega lokalnog građevinskog lobija naslonjenog na SDA.

Pored svega, zeničkim glasačima je očito bilo dovoljno to da Fuad Kasumović najavi “od sada pošteno” i tako kazni SDA, koja je to više puta najavljivala pa zaboravljala.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Naidin Ahmetspahić, izbori, Zenica, SDA, Fuad Kasumović