NEZAVISNI POBJEDNICI (3)

OD STRANAČKIH DO NEZAVISNIH KANDIDATA: Kako napustiti SDA i SBB i samostalno pobijediti?

piše: A.G.

Mnogo je primjera da je jedan dio glasača glasao za svoju stranku na listama za vijeće, ali je glas povjerio nezavisnom kandidatu. Za SDA i SBB porazi od svojih dojučerašnjih članova time nose još više gorčine.

Općina Stari Grad jedina je od sarajevskih gdje gradonačelnik neće biti kandidat koalicije SDA – SBB. Ibrahim Hadžibajrić je osvojio i treći mandat ovoga puta kao nezavisni kandidat. Na izborima 2008 godine kandidirala ga je SDA, a za naredne Savez za bolju budućnost. Iz SDA je istupio početkom 2102. godine, navodeći da ne želi biti “podanik dezorjentirane grupe stranačkih moćnika."

Nedugo potom nekoliko vijećnika Općine Stari Grad, uglavnom iz SDA, podnosi protiv njega krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Istraga kantonalnog tužilaštva te navode nije dokazala.

Nakon SDA, postaje član SBB-a. Početkom ove godine napušta i ovu stranku i odlučuje se za nezavisnu kandidaturu. Osvaja gotovo dvostruko više glasova od glavnog zajedničkog protukandidata iz upravo njegove dvije bivše stranke.

Bumerang se vratio SDA

Izborna kampanja u Starom Gradu bila je sve samo ne korektna i fer. SDA je optuživala Hadžibajrića za pripremu izborne prevare, krađu glasačkih listića i kupovinu glasova.

- Kampanja protiv mene bila je prljava, možda najprljavija u BiH, no vratila im se poput bumeranga. Jedan dio glasača koji to razumije možda je zbog toga i išao njima u kontru. Sada ni sami ne vjeruju šta im se dogodilo.Narod ne možete prevariti i reći da se nije ništa uradilo, jer to se to vidi i zna, izjavio je za Žurnal Hadžibajrić.

Nije ga pokolebao ni pritisak osoba naslonjenih na krim-milje, a koji su tokom kampanje pokušavali izazvati nekoliko incidenata i pripisati ih Hadžibajriću i njegovim saradnicima.

Izbačen iz SBB-a zbog pregovora sa SDA !?

Muhamed Ramović će kao nezavisni kandidat po treći put uzastopno biti načelnik Goražda. Političku karijeru počeo je kao član SDA. Prvi mandat 2008. godine dobija kao član Stranke za BiH. Uoči izbora 2012. godine saopštava da prelazi u Savez za bolju budućnost i uspjeva da dobije još jedan mandat. Dvije godine kasnije, nakon opštih izbora Ramović je isključen iz Saveza za bolju budučnost. Razlog isključenja jeste njegovo zalaganje da se za formiranje vlasti u Bosansko-podrinjskom kantonu pregovara sa SDA !?

Godinu dana kasnije ovi razlozi postaju prošlost, jer lideri ove dvije stranke sklapaju koalicioni sporazum. Ramović se 2016. ponovo kandidira i sa više nego dvostruko više glasova iz protukandidata njegove dvije bivše stranke osvaja treći mandat.

Načelnik koji svojim novcem plaća obnovu

Nezavisni kandidat Sead Džafić biće novi načelnik općine Kalesija i za razliku od sličnih primjera, on je bio više finansijer nego aktivni član SDA. Jedno je sigurno, Džafić nije došao na ovu poziciju sa namjerom ličnog profita. Vlasnik je uspješne firme “Unis tok” sa 300 zaposlenih, čije poslovanje puni gotovo šestinu budžeta općine.

Široj javnosti postao je poznat nakon velikih poplava u BiH, kada je samoinicijativno obnovio porušeni most na rijeci Spreči i tako ponovo povezao sa gradom nekoliko sela. Ovom projektu su se žestoko usprotivili tadašnji općinski rukovodioci, treba li posebno naglasiti iz SDA. Razloge možda treba tražiti što je za isti most njihov projekat projiciran za gotovo trostruko više novca. Ni prije toga Džafić nije imao dobro iskustvo sa administracijom, koja mu je blokirala gotovo svaki projekat sa namjerom da proširi poslove i zaposli dodatne radnike.

Nakon što je postalo jasno da ima, istina ne mnogo, ali dovoljno više glasova od protukandidata iz SDP-a i koalicije SDA-SBB, Džafić je bio oprezan u prvim izjavama.

-Dosta je bilo nepravde koju su ovdje provodile vladajuće stranke. Bilo je u kampanji podmetanja, kupovine glasova, maltretiranja, no nije još vrijeme da se o svemu govori. Tek moram vidjeti hoće li me i koliko vijeće podržavati u radu, izjavio je Džafić za Žurnal.

 

Mnogo prije kampanje Džafić je najavio da će novac od svoje plate, dnevnica, toplog obroka i regresa usmjeriti za stipendiranje učenika i studenata, ali za pomoć drugih ugroženih kategorija stanovništva. Razloga za sumnju u ovo obećanje nema, jer je i godinama prije Džafić pomagao sportske klubove, društva i uspješne pojedince.

Dva puta stranka, dva puta nezavisni

Hasan Ajkunić je po četvrti put izabran za načelnika Bugojna. Na ovim i prošlim izborima bio je nezavisni kandidat, a prva dva mandata je osvojio kao član SDA. Premoćnim je brojem glasova, za dvostruko nadmašio drugoplasiranog, isto tako nezavisnog kandidata. Upravo je primjer Bugojna, gdje su najviše glasova osvojila dva nezavisna kandidata, Ajkunić više od 6500 te Asmir Karadža 3800, da bi tek potom sa 2700 slijedio kandidat SDA-SBB, pokazuje da se istina sporo, ali ipak mijenja shvatanje da načelnik mora biti iz najveće stranke i da broj glasova za načelnika mora biti identičan glasovima za njegovu stranku. Mnogo je primjera da je jedan dio glasača glasao za svoju stranku, ali da je glas povjerio nezavisnom kandidatu. Za SDA-SBB porazi od svojih dojučerašnjih članova i kandidata time donose još više gorčine.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Muhamed Ramović, izbori, Sead Džafić, Hasan Ajkunić, Ibrahim Hadžibajrić