Stav

Grande koalicija: Kako je na Kosovu propalo bošnjačko jedinstvo

Piše: Avdo Avdić

Otkako je prošle godine Radončić sjeo sa Izetbegovićem, izgubio je mnogo toga. Najznačajnije – izgubio je dva mjeseca slobode i 100 hiljada birača. Istina, i Bakir Izetbegović je, koliko god ga ubjeđivali da je ostvario najbolji rezultat u 21 stoljeću, SDA sveo na stranku lokalnog karaktera

Fahrudin Radončić dobio je sudski poziv da naredne sedmice, pred kosovskim pravosuđem, svjedoči u predmetu Naser Keljmendi.  Nijedan „dobro obaviješteni medij“ nije saznao, pa samim tim niko, do sada, nije ni objavio tu informaciju od "vitalnog nacionalnog interesa" za Bošnjake.

KOSOVSKI BOJ SA PRAVOSUĐEM

A sasvim je jasno, da će se “ kosovski boj sa pravosuđem“ Fahrudina Radončića prenijeti u Sarajevo.

Jer, na stranice Avaza ponovo se vratila Rabija Čampara, a uskoro bismo trebali očekivati i povratak Sebije Izetbegović. Grande koalicija, od nekih njenih članova nazivana i CASA GRANDE koalicija (zbog veza Keljmendija i Radončića), ostaje samo „koalicija iz nužde“. Upravo tako je, sjetit ćete se, prije nekoliko godina Zlatko Lagumdžija pravdao svoju koaliciju sa Fahrudnom Radončićem.

Lider SBB-a izvijestio je javnost da 2018.godine na izbore ide samostalno. Shvatio je da je SDA nacionalna stranka,a da on ne želi koalirati sa nacionalistima. Dakle, da djelimično citiramo Bakira Izetbegovića, „dvije koalicijske boje, zelena i plava, kojima je Allah obojio i nebo, i šume, i mora, i rijeke“, rastopile su se u sedmici kada je Fahrudin Radončić potpisao dostavnicu da je primio poziv za svjedočenje na Kosovu.

ŠTA JE IZGUBIO RADONČIĆ

Otkako je prošle godine Radončić sjeo sa Izetbegovićem, izgubio je mnogo toga. Najznačajnije – izgubio je dva mjeseca slobode i 100 hiljada birača. Istina, i Bakir Izetbegović je, koliko god ga ubjeđivali da je ostvario najbolji rezultat u 21 stoljeću, SDA sveo na stranku lokalnog karaktera. Izgubio je Krajinu, izgubio je Zenicu, izgubio je Tuzlanski kanton. SDA se pretvorila u „sarajevsku demokratsku akciju“.

Jasno je, dakle, da je Grande koalicija nanijela štetu svojim članicama. Samo su veću štetu za vrijeme te koalicije pretrpjeli građani. Reformska agenda Fadila Novalića donijela je evropske namete na bosanske plate. Evropski put Denisa Zvizdića zasnovan je na porodičnom putu u Beč o državnom trošku, a gradilišta o kojima su govorili Izetbegović i Radončić su pusta. Koalicija je nefunkcionalna, priznali su partneri. No, koalicija je bila nefunkcionalna i prije mjesec, dva, tri ... Ali, tada je Radončić još živio u ubjeđenju da je  Izetbegović bio iskren kada mu je garantirao slobodu. I vjera je postojala sve dok nije primio poziv za kosovsko svjedočenje.

POSAO NA BLOKU 7

I dok mu je partner Izetbegović službenim automobilom na neslužbenom putu, Fahrudin Radončić se odlučio posjetiti Nermina Nikšića u službenim prostorijama opozicionog SDP-a.

Stranke su dogovorile saradnju u trenucima  kada Radončić proziva upravo Vladu Nermina Nikšića da se „ugradila u posao sa Kinezima na Bloku 7 Termoelektrane Tuzla“. Istina, sa par godina zakašnjenja priču o bloku 7 i ugrađivanju u cijenu pokrenuli su mediji pod kontrolom Safeta Oručevića. Bitno za sve, na narednom ročištu na Sudu BiH u predmetu Radončić i drugi trebao bi svjedočiti Safet  Oručević. Koincidencija? Teško.

Slijedi nam kosovski boj u Sarajevu.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Naser Keljmendi, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović