SLUČAJ ORAŠJE

OSUMNJIČENI PRIPADNICI HVO-A OSTAJU U PRITVORU: Marko Baotić izlazi na slobodu

zurnal.info

Osumnjičeni pripadnici HVO koji su prije nekoliko dana uhapšeni na području Orašja ostaju u pritvoru. Jedini koji izlazi na slobodu je Marko Baotić

Kako saznaje Žurnal, Sud BiH nije uvažio žalbu odbrane te osumnjičeni pripadnici HVO-a koji su prije nekoliko dana uhapšeni na području Orašja i dalje će biti u pritvoru. Jedini koji će biti pušten  je Marko Baotić.

Sud BiH prosudio je da opasnost od bjekstva osumnjičenih ne postoji, ali da i dalje postoji opasnost utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo, uhapšeni Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51) terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine.Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Marko Baotić, Marko Dominković, Orašje, SIPA