ŽURNAL SAZNAJE

NAKON GODINU DANA: Uhapšen odbjegli optuženik za terorizam Mehmed Tutmić

piše : A.G.-A.A.

Nakon gotovo godinu dana skrivanja uhapšen je Mehmed Tutmić, optuženik za organiziranje terorističke grupe i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, saznaje Žurnal. Hapšenje su izvršili pripadnici SIPE

Mehmed Tutmić uhapšen je u petak uveče u trenutku kada je boravio u svojoj kući u selu Orahovica u zeničkoj općini. Kako saznaje Žurnal, prilikom hapšenja imao je automatsku pušku.

Podsjetimo,tokom pretresa njegove kuće krajem avgusta ove godine, policija je pronašla 2 kg plastičnog eksploziva, sporogoreći štapin, automatsku pušku, 1000 metaka i jedan ručni raketni bacač - RPG !?

Mehmed Tutmić je na ratištima Sirije bio od jula 2013. do avgusta 2014. godine gdje je i teško ranjen. U vremenu prije odlaska u Siriju Tutmić je, prema obavještajnim podacima, posjećivao područje Gornje Maoče gdje je negirao zakone BiH. Inače je okarakterisan kao osoba agresivnog ponašanja.

Tužilaštvo BiH ga je zajedno sa još 11 osoba optužilo za podršku terorizmu i pripadnost paravojnim formacijama. Nakon što se od oktobra prošle godine nije odazivao sudskim pozivima za ročišta, njegov predmet je izdvojen, a potom i raspisana potjernica.

Skrivao se na području Zenice i Maglaja, te šumama nadomak sela Orahovica.  Žurnal je već pisao kako postoje službene zabilješke u kojima svjedoci navode kako je Mehmed Tutmić poručio da se živ neće predati. U trenutku hapšenja nije pružio otpor.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mehmed Tutmić, terorizam, SIPA