IZGRADNJA KTG ZENICA

IZETBEGOVIĆ PORUČIO ČOVIĆU: Nemoj se petljati u moju avliju!

FOTO: zurnal.info
Piše: Amarildo Gutić

Sedam godina traje priča o gradnji plinske temoelektrane u Zenici, koja bi osim proizvodnje električne energije zagrijavala i grad. Tim povodom formirana firma “KTG Zenica” mijenjala je vlasničku strukturu, direktore i strateške partnere, ali nije riješila glavni problem : kome prodati električnu energiju ? Kako saznaje Žurnal, i ovaj je projekat postao dio prepucavanja između SDA i HDZ BiH

Branko Montenegro, vd direktor “KTG Zenica” posljednji je put viđen u BiH u aprilu ove godine. U jednom sarajevskom hotelu ručao je sa vječnim sekretarom grada Zenice Selverom Kelešturom. Na upit novinara Žurnala u kojoj je fazi izgradnja plinske elektrane u Zenici, odgovorio je da Vlada Federacije odnosno Elektroprivreda BiH ne pristaju na obavezu preuzimanja električne energije prema svojim potrebama.

Nemam pojma šta se dešava sa projektom,” na isti je upit Montenegro odgovorio u telefonskom razgovoru početkom decembra.

Nije želio ni otkriti za koliko je novca njegova firma “KTG AG” registrovana u Švicarskoj prodala deset posto vlasništva “KTG Zenica” kineskoj kompaniji “HTG ENERGY INVESTMENT”, odnosno firmi SEPCO III. No, sumu nije teško dokučiti. Prema sudskom registru Kinezi su svoj udio platili 740 hiljada maraka, što znači da je Montenegrova firma toliko i zaradila bez marke ulaganja. “KTG Zenica” su 2009. godine formirali “KTG AG Švicarska” sa 75 posto i Zenica sa 25 posto vlasništva i o tom sumnjivom aranžmanu je Žurnal nekoliko puta pisao prethodnih godina.

Banovići vredniji od Zenice

Ja sam mislio da je taj projekat mrtav, “kaže za Žurnal novi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Navodi da su ga drugi dan po njegovom imenovanju posjetili predstavnici SEPCO-a, koji su potvrdilida su spremni odmah investirati u projekat, da imaju novac, samo je problem što Elektroprivreda BiH ne želi pristati na kupovinu električne energije iz Zenice.

Kasumović tvrdi da se konsultovao sa više poznavalaca dešavanja u ovoj oblasti. Saznao je da je isti problem imao i njegov prethodnik, preminuli gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović. Elektroprivreda BiH nije željela preuzeti obavezu zbog planirane izgradnje Termolektrane Banovići. Tamošnji “vladar” Mirsad Kukić zvani Kuka, čiji kadrovi upravljaju elektroenergetskim sektorom u Federaciji, ne želi konkurenciju iz Zenice.

Ko je Kuka da je on preči nego 120 hiljada građana Zenice. Zamoliću građane da idemo na proteste zajedno, pa ćemo svi biti protiv SDA jer SDA to drži, nema dileme....” najavljuje zenički gradonačelnik.

Avlija vrednija od deset drugih

Priča o opstrukciji izgradnje zeničke plinske elektrane tu ne završava. U jednom trenutku činilo se da rješenje postoji. Predstavnici kineskih investitora uspjeli su putem predsjednika HDZ-a Dragana Čovića izdejstvovati saglasnost EP HZHB da električnu energiju iz Zenice kupuju prema dnevnim potrebama. Činilo se da rok od 24 mjeseca za izgradnju može početi, no ubrzo je stigla razočaravajuća poruka. Investitori su saznali, a Žurnalu je to potvrđeno iz tri izvora da je, kako bi zaštitio svog miljenika Mirsada Kukića, Bakir Izetbegović pozvao Dragana Čovića.

Nemoj se u moju avliju petljati,” rekao je Izetbegović Čoviću. EP HZHB je potom odustala od saradnje.

Još ću sačekati neke stvari i onda ću javno izaći i napasti SDA, da ovo nije Bakirova ćaćovina, da ne može HZHB tjerati odavde, niti ikoga, da se to radi zbog privatnih inetresa, radi kriminala,“ljutit je Kasumović.

Kako zenički Mittal najavljuje skoro gašenje kotlova koji se koriste i za gradsko grijanje, jasno je da bi Zeničani već naredne zime mogli imati hladne radijatore. Ovdašnje elektroprivrede uvoze električnu energiju. Istovremeno, izgradnja plinske elektrane u Zenici, koja bi značila i manje zagađenje grada,zavisi od volje “Kuke” i “vlasnika jedne avlije”...

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fuad Kasumović, Mirsad Kukić, Branko Montenegro, Bakir Izetbegović, KTG