ZENIČKI SUD

HAPŠENJE VESNE ŠVANCER: Pouka političarima koji ismijavaju pravosuđe

Piše: A. Gutić

Loša je ova 2016. godina za kadrove Saveza za bolju budućnost. Počela je hapšenjem njihovog lidera Fahrudina Radončića, okončava se hapšenjem Vesne Švancer, potpredsjednice Predstavničkog doma FBiH. Za razliku od stranačkog šefa koji se odaziva sudskim pozivima, Švancerova je konstantno izbjegavala prisustvo ročištima. Zenički sud nije impresionirala njena politička funkcija

Nije bila tajna da potpredsjednica Predstavničkog doma Vesna Švancer, inače kadar SBB-a, izbjegava dolazak na ročišta u Općinskom sudu Zenica. Ignorisala je suđenja po optužnici Kantonalnog tužilaštva kojom je osumnjičena za prevaru. Kako Žurnal nezvanično saznaje iz ovog suda, već dva puta je tražena asistencija sudske policije kako bi optužena prisustvovala zakazanom ročištu.

Bolesna na dan ročišta

Postupajuću sutkinju strpljenje je izdalo nakon što se Vesna Švancer nije pojavila ni na ročištu zakazanom za 16 decembar. Izdala je nalog za hapšenje uz određivanje, za sada još nepravomoćne mjere jednomjesečnog pritvora.

Iako advokat Švancerove Vlado Adamović u izjavi medijima navodi kako je njegova klijentkinja dostavila ljekarsko uvjerenje kojim pravda nedolazak, to zeničkom sudu nije bila dovoljno uvjerljivo, pogotovo ako je poznato da je optužena kao dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Federacije BiH u danima prije i poslije zakazanog joj suđenja, prisustvovala sjednicama ovog doma.

Ovo je rijetka prilika da se pohvali potez nekog suda i dosljedan odnos iako je u pitanju relativno visokopozicionirani političar entitetskog nivoa.

Podsjetimo, optužnica protiv Švancerove podignuta je još u aprilu 2015. godine. Tužilaštvo ZDK je sumnjiči da je u maju 2013. osobi D.V. lažno prikazala da će uz punomoć prodati njen stan koji se nalazi u Zenici za 19 hiljada i osam stotina eura, da bi nakon prodaje stana taj novac prisvojila.

Dosljedna nedosljednost

Optužnica protiv Vesne Švancer je gotovo godinu dana bila skrivena od javnosti. U međuvremenu je ispred SBB-a imenovana za potpredsjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Optužnica nije bila razlog za reakciju rukovodstva SBB-a. Zanimljivo da je iz ove stranke svojevremeno bila isključena zastupnica u Skupštini ZDK Amra Jupić i to samo zato jer je predložila da se dio novca namjenjenog za medicinsku rehabilitaciju boraca preusmjeri za pomoć radnicima Krivaje.  

Za razliku od „grijeha“ Jupićeve, optužnica nije dovoljan razlog za isključenje Švancerove iz stranke. Kada se malo promisli, ima logike, jer bi u slučaju uspostavljanja takvog kriterija, bio isključen i sam osnivač i predsjednik SBB-a.

 (zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Općinski sud Zenica, Fahrudin Radončić, SBB, Vesna Švancer