Jedina slobodna teritorija

NAJČITANIJE NA ŽURNALU U 2016. GODINI: Prijetnje Sebije Izetbegović, imanje Amira Zukića i jedna tužna košarkaška utakmica

Priredio: S.M.

Čitaoce Žurnala protekle 2016. godine najviše su interesovali tekstovi o Stranci demokratske akcije i njenim članovima, Sebiji Izetbegović, Sanjinu Sefiću i košarkaškoj utakmici reprezentacije u Tuzli

Među deset najčitanijih tekstova na Žurnalu iz 2016. godine najviše je onih o SDA ili njenim članovima. Na ovoj listi su i dva istraživanja o direktorici Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu Sebiji Izetbegović.


Pomeni me još jednom, zapamtićeš me za života!

Videozapis u kojem se može čuti kako direktorica najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini Sebija Izetbegović prijeti uposlenicima najčitaniji je sadržaj objavljen na Žurnalu u 2016. godini.

Direktorica Izetbegović upozorava da se “sa njom ne može igrati” i izdaje “posljednje upozorenje” uposleniku i pri tom ga pita da li ju je dobro čuo.
“Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života”, riječi su kojima se direktorica Izetbegović obratila uposleniku Univerzitetsko kliničkog centra.


Izbačena iz SDA jer je ometala kriminal i dogovore sa Arapima

Načelnica Visokog prije šest mjeseci bila je kadar SDA. Nakon što je pomutila kriminalne dogovore i "talove" sa turskim i arapskim partnerima načelnica Visokog Amra Babić pala je u nemilost stranke i izbačena iz SDA. Iako su SDA stratezi kreirali plan za njenu diskreditaciju, uspjela je osvojiti novi mandat.


Zašto sarajevski Centar vrijedi više od deset Srebrenica?

„Osvojili smo Općinu Centar koja je, možda, vrijednija od drugih deset općina“, saopćio je koji minut pred ponoć tokom izborne noći Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Malo zatim je otišao kući, na Poljine, da sa suprugom podijeli sreću. Osvojio je Centar u kojem je zgrada Predsjedništva, Klinički centar, Vlada Kantona Sarajevo, Univerzitet ... Dovoljno razloga za bezbrižan san.  

Amir Zukić za 50 hiljada KM prodavao radna mjesta na Kliničkom centru!

Žurnal je otkrio da je sekretar SDA Amir Zukić dogovarao zapošljavanja u Univerzitetsko kliničkom centru u Sarajevu sa fiksnog broja registrovanog na Centralu SDA.

“U presretnutim razgovorima se pominje da je za zapošljavanje na Odjelu patologije Klinčkog centra potrebno izdvojiti 50 hiljada maraka”, tvrdi Žurnalov izvor uključen u istragu.

Policija 18 puta prijavljivala Sefića za krivična djela – pravosuđe ništa nije poduzimalo

Protiv Sanjina Sefića, vozača koji je u Sarajevu usmrtio dvije studentice, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su nadležnom Tužilaštvu 18 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, saznaje Žurnal. Pravosudne institucije samo su jednom reagirale, te su Sefiću izrekle uvjetnu osudu. Unatoč tome, Sefić je nesmetano upravljao motornim vozilima, pa je tako 10. oktobra 2016. godine u Sarajevu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije studentice koje su prelazile ulicu.

Sefić je nakon nesreće pobjegao u Srbiju gdje je uhapšen. To trenutka pisanja ovog teksta nije izručen u BiH.

Siledžije, profesionalci, rezervni kapetani i djeca

Početkom septembra 2016. godine BiH je u Tuzli izgubila odlučujuću utakmicu protiv Rusije za odlazak na košarkaško Evropsko prvenstvo. O sukobu između Dženana Muse i kapitena Mirze Teletovića govorilo se više nego o porazu. Tekst o tome šta se zaista dešavalo na parketu tuzlanskog Mejdana jedan je od najčitanijih na Žurnalu u 2016. godini.

Pogledajte dokumentarni film ''SEBIJA''

Članak u kome smo objavili dokumentarni film “Sebija” koji je podsjetio na karijeru, ambicije i ulogu Sebije Izetbegović, od porodice preko Stranke demokratske akcije do zdravstva u Sarajevu, bio je najčitaniji u rubrici Afera u kojoj objavljujemo dokumentarne filmove TV Žurnala.

Otvorena istraga protiv Mirsada Kukića, Amira Zukića i Asima Sarajlića!

Istraga protiv trojice visokih zvaničnika SDA pokrenuta je u okviru predmeta Bosna, a na teret im se stavlja da su organizirali i koordinirali grupom koja je vršila nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima u Federaciji BiH. U okviru ove istrage uhapšeni su Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić, te Senad i Nedžad Trako.

Pogledajte film "Vladar iz podzemlja" o Mirsadu Kukiću

Potpredsjedniku SDA Mirsadu Kukiću na noge su dolazili premijeri, ministri, predsjednici stranaka. Osuđen je za privredni kriminal a kaznu odlužio na mjestu gdje je krivično djelo počinio. Nikad nije odležao ni jedan dan u zatvoru.

Raskošna imanja generalnog sekretara SDA i predsjednika SDA Visoko


U imovinskom kartonu od 2014. godine, Amir Zukić je naveo da posjeduje vikendicu vrijednosti 20 hiljada maraka. Na upit Žurnala o toj imovini, Zukić priznaje da je tu prvo kupio 16 duluma po cijeni do 800 maraka po dulumu, a imanje je naknadno povećao na 30 duluma. Kako imanje izgleda danas otkrili smo kroz fotografije napravljene dronom.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sebija Izetbegović, Amir Zukić, Sanjin Sefić, SDA, TV Žurnal