Nezakonito zapošljavanje

Nastavlja se istraga u Predmetu Bosna: Izvršni direktor EP BiH Esed Džananović vraćen u pritvor!

Piše: Avdo Avdić

Idriz Busuladžić u Elektroprivredu BiH zaposlen je uz direktno posredovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - Denisa Zvizdića. U pitanju je, naime, prijatelj Zvizdićevog sina. Dokazi o ovom zapošljavanju ali i brojni drugi dokazi, nalaze se, kako saznaje Žurnal, u telefonu pritvorenog Eseda Džananovića

Član Glavnog odbora SDA i doskorašnji izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović ponovo je uhapšen, saznaje Žurnal.

Općinski sud u Sarajevu, odlučujući u ponovnom postupku, produžio je Džananoviću i ostalim uhapšenim u okviru akcije Bosna pritvor za još dva mjeseca. Tako su, osim njega, u subotu navečer u pritvor vraćeni Ramiz Karavdić, te Senad i Nedžad Trako. Nešto ranije, u pritvor je vraćen osumnjičeni Safet Bibić, inače zaposlenik Kliničkog centra Sarajevo, te član Upravnog odbora Psihijatrijske klinike. Svi oni su bili pušteni iz pritvora krajem novembra, ali je nakon žalbi Sud poništio to rješenje, te je osumnjičene vratio u pritvor.

Podsjećamo, svih pet  navedenih osoba  Kantonalno tužilaštvo Sarajevo sumnjiči da su vršili nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredu BiH, potom zdravstvene ustanove na području Kantona Sarajevo, te da su učestvovali u sređivanju ocjena na fakultetima u Sarajevu.

PREDMET NIJE PROPAO

Žurnal je ranije pisao da su u okviru istog predmeta pod istragom visokopozicionirani kadrovi SDA - potpredsjednici Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, te generalni sekretar te stranke Amir Zukić. Općinski sud u Sarajevu je, podsjećamo, u svojim ranijim rješenjima naveo da je Esed Džananović nezakonita zapošljavanja vršio isključivo po nalogu svoje Stranke demokratske akcije. Nakon što je Žurnal krajem prošle godine objavio da su u okviru predmeta Bosna pod istragom visokopozicionirani zvaničnici SDA, mediji bliski toj stranci objavili su da je "predmet Bosna" propao, te da su svi osumnjičeni pušteni na slobodu.

Međutim, nakon žalbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, petorica osumnjičenih od subote se ponovo nalaze u pritvoru. U ranijim tekstovima smo objavili da je Asim Sarajlić bio glavni zagovornik da se na mjesto izvršnog direktora za distribuciju u EP BiH imenuje Esed Džananović.          

"Korist koju Vijeće nalazi  da je osumnjičeni Džananović prihvatio u zamjenu za predmetno posredovanje (zapošljavanja) je zadržavanje funkcije, odnosno pozicije   na poslu i u političkoj stranci čiji je član”, piše u Rješenju Općinskog suda u Sarajevu donesenom 16. decembra ove godine.

Svoj zaključak sudsko Vijeće temelji na osnovu iskaza svjedoka, te iskaza osumnjičenog Džananovića, datog 27. avgusta ove godine u prisustvu branitelja Ifeta Ferageta.

Osumnjičeni Džananović, navodi se u Rješenju, sam je u svom iskazu naveo da je na poziciju izvršnog direktora za distribuciju Elektroprivrede BiH imenovan “kao kvalifikovani stranački kadar”, te da je upute za nezakonita zapošljavanja vršio po nalogu visokopozicioniranih osoba iz stranke.

“Kad je prihvatio ovu funkciju znao je da mora postupati po uputama stranke”, piše u navedenom sudskom dokumentu.  U svojim rješenjima, Općinski sud u Sarajevu je naveo da bi Džananović bio smijenjen da nije postupao u skladu sa zahtjevima svoje stranke.

Jedno od spornih zapošljavanja bilo je i zapošljavanje Amela Škalje, sina SDA-ovog zastupnika Omera Škalje. U tome su ključnu ulogu odigrali Mirsad Kukić i Amir Zukić. No, jedno ime do sada nije pominjano.

ZVIZDIĆ U TELEFONU

Idriz Busuladžić u Elektroprivredu BiH zaposlen je uz direktno posredovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - Denisa Zvizdića. U pitanju je, naime, prijatelj Zvizdićevog sina. Dokazi o ovom zapošljavanju ali i brojni drugi dokazi, nalaze se, kako saznaje Žurnal, u telefonu pritvorenog Eseda Džananovića. Međutim, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, kojim upravlja Zvizdićev rođak Aljoša Čampara izvijestili su pravosudne institucije da mogu vještačiti mobilne aparate svih osumnjičenih - osim telefona osumnjičenog Džananovića. Upravo je to jedan od razloga za produžavanje pritvora uhapšenima u okviru akcije Bosna.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Predmet Bosna, Esed Džananović, 1