Pravosuđe

Zbog sumnji za primanje mita: Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv tužitelja Olega Čavke!

Piše: A.A.

Kako saznaje Žurnal, Čavka je osumnjičen da je zloupotrijebio položaj obavljajući tužilačku dužnost u okviru predmeta Džoker, kada je nagodbama izdejstvovao nižu zatvorsku kaznu za Zorana Popovića

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv državnog tužitelja Olega Čavke, saznaje Žurnal. Čavka je osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti, te krivično djelo primanje dara i i drugih oblika koristi. 

Iz državnog Tužilaštva poslali su obavijest Uredu disciplinskog tužioca, te se u narednim danima očekuje prijedlog za suspenziju tužitelja Čavke.

NAGRADA ZA NIŽU KAZNU

Kako saznaje Žurnal, Čavka je osumnjičen da je zloupotrijebio položaj obavljajući tužilačku dužnost u okviru predmeta Džoker, kada je nagodbama izdejstvovao nižu zatvorsku kaznu za optuženog u tom predmetu Zorana Popovića.

Prema informacijama iz istrage, Čavki je za takvo djelovanje obećana nagrada, pa se stoga sumnja da je počinjeno krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Zoran Popović je, naime, bio optužen za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom duhana, a nakon što je uhapšen u akciji Džoker, on je, na prijedlog državnog tužitelja Milorada Barašina stupio u kontakt sa postupajućim tužiocem Čavkom.

U uspostavljanju kontakta sa Čavkom pomogli su mu i službenici MUP-a RS, koji su o sumnjivim kontaktima tužioca i optuženog u ovom spisu svjedočili u Tužilaštvu BiH. Nakon što je Popović, prema saznanjima Žurnala, uspostavio kontakt sa Čavkom, državni tužitelj je predložio nagodbu da se Popoviću izrekne kazna zatvora u trajanju od godine, te novčana kazna od 50 hiljada KM.

Kada je Ured glavnog tužitelja BiH odbio dati saglasnost na Čavkinu nagodbu, potupajući tužilac je predložio optuženom da prizna krivično djelo, što je Popović i učinio. Nakon razdvajanja postupka, Čavka je u završnim riječima ponovo predložio istu kaznu, na koju je ranije Ured glavnog tužitelja odbio dati saglasnost. Zahvaljujući takvom djelovanju postupajućeg tužitelja, Popović je uspio zadržati svu imovinu za koju se sumnja da potiče iz izvršenja krivičnih djela.

SLAB NA MOBITELE

Popović se nakon ovog spisa vratio prvobitnim poslovima sa prometom duhana, zbog čega je nedavno ponovo uhapšen u Banjaluci. Prateći njegov telefon, istražitelji su prikupili saznanja da je on na području Breze namjeravao predati mito tužitelju Čavki, zahvaljući kojem je u prvom postupku prošao sa minimalnom kaznom.

Inače, ovo je već druga istraga protiv Čavke. Podsjećamo, on je ranije osumnjičen da je neovlašteno uzimao predmete iz spisa koje je vodio, među kojima su bili u skupocjeni mobiteli. Unatoč prijedlogu Ureda disciplinskog tužitelja, VSTV nikad nije suspendovao Olega Čavku.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Oleg Čavka, Tužilaštvo BiH, Pravosuđe