Stav

Dodikov manevar: Žrtvovati Republiku Srpsku da bi izbjegao optužnicu

Piše: Ljiljana Kovčević

Milorad Dodik još jednom je potvrdio da je on najveći problem za srpski narod u BiH i da je spreman poturiti taj isti narod i založiti cijelu RS samo da bi on politički opstao i pokušao spriječiti procese koji neumitno dolaze

Milorad Dodik je zloupotrijebio sjednicu Parlamenta Repubilike Srpske, sazvanu povodom podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, poturajući cijelu Republiku Srpsku, njene institucije i sve građane da bi spasao sebe! Poznato je i zbog čega - zato što ga očekuje podizanje optužnice Tužilaštva BiH zbog organizovanja referenduma o Danu RS.

Bilo je je to jasno tokom njegovog obraćanja, kada je podnošenje zahtjeva za reviziju presude naveo kao povod za “snažan” odgovor Republike Srpske, trpajući u isti koš s tim pitanjem priču o radu državnog Suda i Tužilaštva BiH, izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, blokadu rješavanja vojne imovine i mehanizma koordinacije.

Potvrđeno je to posle usvajanja zaključaka koje je usvojila vladajuća većina. Bez sumnje, po Dodikovom nalogu.

BLOKIRATI DO KRAJA

Vladajuća koalicija u RS u svojim zaključcima traži od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da blokiraju donošenje odluka dok se ne riješe sva pitanja koja je kandidovao Dodik. Redom, od rada Tužilaštva i Suda BiH, preko stranih sudija u Ustavnom sudu, do ukidanja OHR-a, pitanja vojne imovine, do realizacije pisma namjera MMF-u…

Čista zloupotreba Narodne skupštine RS u pokušaju da Milorad Dodik i klika oko njega, meĐunarodno izolovana i suočena sa optužnicama zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda i sprovođenja referednuma, dodatno radikalizuju stanje u BiH. Pritom čineći sve da otmu vruć krompir iz ruku Bakira Izetbegovića i prebace ga u dvorište RS.

Bez presedana je zaključak prema kojem je “za odluke od vitalnog interesa za RS i srpski narod potrebno dobiti saglasnost institucija i organa RS“.

Šta to praktično znači? Koje su to sve odluke od vitalnog interesa za RS i ko ima mandate da to utvrdi? Da li je to samo MIlorad Dodik i njegovi klonovi u liku Željke Cvijanović? Da li to znači da predstavnici RS u zajedničkim institucijama mogu raditi samo ono što im kažu Dodik, Željka Cvijanović i vladajuća većina u RS?

Činjenica je da su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH iz Saveza za promjene legalno i legitimno izabrani na izborima i da im ne treba tutor u liku Milorada Dodika da bi znali kako i šta da rade u interesu onih koji su ih birali.

Bez obzira što će biti izloženi novoj salvi optužbi i što će ponovo biti targetirani kao izdajnici, predstavnici Saveza za promjene postupili su politički mudro i ispravno. Nisu podržali odluke koje bi značile blokadu institucija BiH. Bio bi svojevrsan nonsens optužiti Izetbegovića za vaninstitucijalno djelovanje, a zatim početi sam djelovati izvan institucija. Bilo bi krajnje licemjerno optužiti Izetbegovića da nije želio da se o reviziji presude raspravlja u institucijama BiH, a onda blokirati rad tih institucija.

Milorad Dodik još jednom je potvrdio da je on najveći problem za srpski narod u BiH i da je spreman poturiti taj isti narod i založiti cijelu RS samo da bi on politički opstao i pokušao spriječiti procese koji neumitno dolaze. Jedan od njih je i proces pred Tužilaštvom BiH, u koji je dospio jer nije poštovao odluke institucija.

Taj proces Dodiku ne bi trebalo biti izuzetak, već pravilo za sve zvaničnike u BiH koji ne poštuju institucije BiH, rade mimo odluka institucija ili odluke donose van insitucija.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljiljana Kovačević, Milorad Dodik, Republika Srpska