Zelena transverzala

Panika u kabinetu predsjednika RS: Dodik dva dana moli Vučića da se sastanu u Istočnom Sarajevu

Piše: A.A.

Prema prvobitnom protokolu, susret Vučića i Dodika nije bio planiran, ali je predsjednik RS-a od srijede popodne molio srbijanskog premijera da se barem nakratko sretnu, kako ne bi doživio potpuni politički debakl

Premijer Srbije Aleksandar Vučić srest će se danas poslijepodne sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, saznaje Žurnal.

Sastanak će biti održan u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom sjedištu Vlade RS. Prema prvobitnom protokolu, susret Vučića i Dodika nije bio planiran, ali je predsjednik RS-a od srijede popodne molio srbijanskog premijera da se barem nakratko sretnu, kako ne bi doživio potpuni politički debakl.

Aleksandar Vučić je, podsjećamo, stigao u Sarajevo u srijedu popodne, kako bi učestvovao na Samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana. Regionalni mediji već odavno ističu zahlađenje odnosa na relaciji Vučić-Dodik, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je izjavio da Milorad Dodik preko svojih saradnika pokušava da sruši Aleksandra Vučića. Mektić je tada kazao da sigurnosne službe BiH posjeduju dokaze o Dodikovom djelovanju protiv Vučića, a srbijanski premijer je, neposredno pred dolazak u Sarajevo, izjavio da su srbijanske službe dobile određene informacije od bh agencija.

Podsjećamo, Aleksandar Vučić nije dolazio na proslavu Dana RS-a, koja je održana 9. Januara ove godine, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH. Osim toga, Dodikovi kadrovi nedavno su u Trebinju iskazali podršku Vuku Jeremiću, Vučićevom protukandidatu za predsjednika Srbije.

Također je bitno napomenuti da je RTRS, koji je pod direktnom kontrolom Milorada Dodika nedavno u svojim emisijama prozivao Aleksandra Vučića zbog njegovih veza sa Sarajevom, navodeći da je gradnja puta Beograd - Sarajevo jačanje "zelene transverzale".

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik