Istraga

HITAN SASTANAK U VLADI FBIH: Novalić traži novac od javnih preduzeća za krpljenje budžeta

Piše: A.Avdić

Federalni premijer Fadil Novalić sazvao je hitan sastanak sa direktorima svih javnih preduzeća Federacije BiH od kojih namjerava tražiti novac kako bi pokrio tzv. budžetske rupe

 Nakon pada Zakona o akcizama, federalni premijer Fadil Novalić očito je u bezizlaznoj sitaciji. Za danas (četvrtak) je sazvao hitan sastanak sa direktorima svih javnih preduzeća Federacije BiH od kojih namjerava tražiti novac kako bi pokrio tzv. budžetske  rupe.

Na sastanak su, kako saznaje Žurnal, pozvani direktori Elektroprivrede BiH, BH Pošte, BH Telecoma, HT Eroneta, JP Aerodrom Sarajevo, te direktori JP Ceste i Autoceste FBiH.

„Premijer Novalić, sa svojom savjetnicom Aidom Soko već je izvijestio pojedine kompanije da od njih očekuje da u budžet unaprijed uplate dividendu za 2017. godinu, iako poslovna godina tek ističe za devet mjeseci“, kazao je jedan od izvora Žurnala iz Vlade Federacije BiH. 

Prema istim izvorima, Novalić i Aida Soko predlažu da javna preduzeća kvartalno prave završne račune, te da na taj način svaka tri mjeseca svoj eventualni profit uplaćuju u Budžet.

„Formalno, Novalić taj novac želi prebaciti  za gradnju autoputa ili cesta u Federaciji BiH. Međutim, prava istina je da je bi novac trebao poslužiti za pokrivanje budžetskog deficita“, ističu naši izvori.

Dodatni problem premijeru Novaliću je, međutim, činjenica da su u Budžetu za 2017. godinu već planirana sredstva od dividendi javnih preduzeća (iz 2016.godine), tako da njegova formalna priča da će novac sa računa državnih kompanija biti iskorišten za gradnju puteva nema ni formalno utemeljenje. 

„Vlada, odnosno premijer Novalić, predlažu čak da se odmah sa računa javnih preduzeća na račun Vlade prebaci novac koji on naziva akumulirana dobit. Međutim, nije u pitanju nikakva akumulirana dobit, već su u pitanju sredstva namijenjena za amortizaciju. Ukoliko bi Vlada donijela odluku o povlačenju tog novca, to bi se knjižilo kao gubitak, a sve na teret kapitala javnih preduzeća. Time bi javna preduzeća dodatno izgubila na vrijednosti“, pojasnio nam je izvor iz Vlade FBiH.

Podsjećamo, premijer Novalić je početkom godine izvijestio rukovodstvo SDA da direktori javih preduzeća (BH Telecom i EP BiH) loše posluju, te da te kompanije guraju u propast. No, samo tri mjeseca kasnije, Novalić od ti istih direktora želi novac za pokrivanje gubitaka u Budžetu Federacije BiH koji planira i kojim raspolaže upravo on – federalni premijer.  

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fadil Novalić, Vlada FBiH