Afera Bosna

Elektroprivreda BiH: Izetbegovićev kabinet pisao preporuke za zapošljavanje bez konkursa

Piše: A. Avdić

Zbog sličnih zapošljavanja u Elektroprivredi BiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je dvojicu potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te generalnog sekretara te stranke – Amira Zukića. Zbog čega su zaobiđeni Bakir Izetbegović i njegovi savjetnici iz Predsjedništva BiH

Konkurs – zaobiđen. Izbor kandidata – neposredan. Kandidata izabrala – SDA.  Priložena dokumentacija – preporuke.  Preporuke pisali – ministar Salko Bukvarević i šef SDA Bakir Izetbegović.  Poslodavac – Javno preduzeće Elektroprivreda BiH. Dokazi – dokumenti i mailovi. No, jedan dopis otkriva sve.

„Molimo Vas“, piše jedan od direktora Elektrodistribucije Sarajevo, „da date saglasnost za zapošljavanje na određeno vrijeme kandidata Koso Nermina u Odjeljenju brana Bogatić Elektrodistribicije Sarajevo“.

Prijedlog za davanje saglasnosti upućen je u aprilu prošle godine na adrese generalnog direktora EP BiH Bajazita Jašarevića, te izvršnog direktora Elekroprivrede BiH Nevada Ikanovića.

„Izbor zaposlenika je izvršen neposredno, jer se radi o poznatom kandidatu koji se više puta obraćao sa molbom za zasnivanje radnog odnosa u Podružnici Elektrodistribucija Sarajevo, te da je utvrđeno da se radi o demobilisanom borcu Armije R BiH, sa preporukom Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenog rata i Predsjedništva BiH za njegovo zapošljavanje“, piše u aktu Elektroprivrede BiH od 26. 4. 2016. godine.

U martu prošle godine Koso se obratio bošnjačkom članu Predsjedništva BiH i lideru SDA – Bakiru Izetbegoviću. Šef države i stranke, za provedbu je zadužio svog saradnika Dženana Selimbegovića, inače zamjenika sekretara Predsjedništva BiH.

Dženan Selimbegović, javnosti  poznat iz afere "Trotoar", proslijedio je potom mail federalnom ministru za boračka pitanja Salki Bukvareviću, obavještavajući ga da treba „riješiti problem zapošljavanja“ navedenog kandidata. Ministar Bukvarević, nakon toga, uputio je dopis Elektroprivredi BiH, prilažući mail iz Predsjedništva. S obzirom na to da se o uputama šefa stranke ne diskutuje, Elektroprivreda BiH hitno je počela proceduru zapošljavanja Jasmina Kose, prilažući svojim internim aktima „preporuke“ iz Predsjedništva BiH i Ministarstva za boračka pitanja FBiH.

Podsjećamo, zbog sličnih zapošljavanja u Elektroprivredi BiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je dvojicu potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te generalnog sekretara te stranke – Amira Zukića. Zbog čega su zaobiđeni Bakir Izetbegović  i njegovi savjetnici iz Predsjedništva BiH – ostala je nepoznanica.

No, prema saznanjima Žurnala, optuženici u predmetu Bosna, u posjedu su brojnih dokaza koji u slučaju zapošljavanja u EP BiH inkriminiraju kako Bakira izetbegovića, tako i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH – Denisa Zvizdića.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Amir Zukić, Bakir Izetbegović, Afera Bosna, Mirsad Kukić