PRAVDA

RADNICAMA BORCA PRIDRUŽILI SE I GRAĐANI: Vlada ponovo obećala uvezivanje staža

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: Azra Omerović

Nakon punih osam dana protesta, šest radnica Borca dobile su tek informaciju sa sjednice Vlade Federacije BiH da će im uskoro biti uvezan staž. Radnice u obećanje ne vjeruju jer pred njih nisu izašli ni ministri, a ni premijer. Izašao je samo sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Stipo Buljan sa porukom: Idite kući

Odlukom Vlade Federacije odobrena su sredstva za penzionisanje šest radnica Borca Banovići koje protestiraju ispred zgrade Vlade, ali i  uvezivanje radnog staža za 101. radnika  preduzeća konfekcije Borac Banovići, Borac Zenica, Vitezit i Željezara Zenica.  Nakon završene sjednice Vlade, pred radnice je izašao tek sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Stipo Buljan sa porukom da trebaju vjerovati Vladi i da idu kući.

Odluka Vlade FBiH da se odobravaju sredstva za penzionisanje za dugogodišnju radnicu  Borca Nervinu Habibović ne znače ništa. Iako ima 40 godina radnog staža i ispunjava sve uslove za penziju nije se našla na Vladinoj listi za uvezivanje staža. 

Ako ima bilo kakva greška popravit ćemo- odgovorio je sekretar  Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH Stipo Buljan.

U obećanja da će se greške popraviti i da će konačno dobiti zasluženo radnice ne vjeruju.

- Mi odavde ne idemo sve dok ne dobijemo dokaz da nam je uplaćeno- kaže Habibović


Nervina Habibović, radnica Borca kojoj nije uvezan radni staž

Osim vlasti, radnice Borca izdao je i vlastiti sindikat. Nisu imale novca da plaćaju članarinu.

- Ako nemate platu od čega ćete plaćati članarinu! Tako rade reprezentativni sindikati. Njima je bitna samo članarina i njihovi lični interesi jer su u službi vlasti - kaže Sakib Klopić iz Sindikata solidarnosti iz Tuzle koji je radnicama Borca pružio podršku i pridružio im se na protestima.

-Mi ovdje nemamo predstavnika svog sindikata jer radi u interesu vlasti a ne radnika- kažu radnice Borca.

Na proteste su došli brojni građani među kojima je i Zinajida Lira. Kaže da je tu da podrži radnice Borca jer su nacionalni heroji.

- Na sramotu je svima onima koji danas nisu došli da podrže ove hrabre žene i sve druge radnike koji se nažalost ovako bore da ostvare svoja prava- kaže Lira.

Sličnog mišljenja je i Ferida Duraković koja kaže da je na protest došla da pruži podršku radnicama Borca kada sindikati neće.

- Ja ne mogu da sjedim kod kuće dok ovdje šest žena traže pare koje su zaradile a vlada im ne da- kaže Duraković.

Još jednom su radnice Borca čule obećanje o skorom uvezivanju staža, koje im već godinama daju ministri i premijeri. Samo što sada nije bilo ni ministara ni premijera, obećanja je davao sekretar.

Podsjetimo na pisanje  Žurnala o imovini Borca čiju prodaju u režiji kadrova SDA niko nije želio istražiti i procesuirati proteklih godina. U međuvremenu radnici su ostavljeni bez uvezanog staža od 1998. godine ali i bez pitanja o tome gdje je potrošeno 800 hiljada maraka koje je 2014. godine Vlada Federacije uplatila za uvezivanje staža radnicima.

 

Nakon punih osam dana protesta, šest radnica Borca dobile su obećanje Vlade FBiH da će im biti uvezan staž. Nervini Habibović, kao i njenim kolegicama ne preostaje ništa drugo, osim da na ulici, čekaju ispunjenje obećanja Vlade. A u međuvremenu, sindikati još uvijek šute.

 

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nervina Habibović, Stipo Buljan, Vlada FBiH, Borac Travnik