Akcija SIPA

Hapšenje u Rudniku Đurđevik: Zbog pronevjere 1,2 miliona KM uhapšen bivši direktor Adnan Šabić

zurnal.info

Istražni organi sumnjaju da je bivši direktor Adnan Šabić tada postigao dogovor sa vlasnikom kompanije Junuzović Kopex, nakon čega je naredio tenderskoj komisiji da izaberu tu kompaniji, iako je njihova ponuda ocijenjena tek kao trećerangirana

Pripadnici SIPA-e uhapsili su jutros Adnana Šabića, bivšeg direktora Rudnika Đurđevik, saznaje Žurnal. Akcija je provedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla. Šabić je, kako saznajemo, osumnjičen da je putem javnih nabavki, oštetio Rudnik za oko 1,2 miliona maraka.

Rudnik Đurđevik je 2006. godine raspisao tender za nabavku nafte i naftnih derivata, a procijenjena vrijednost posla bila je oko 12 miliona maraka. Istražni organi sumnjaju da je bivši direktor Adnan Šabić tada postigao dogovor sa vlasnikom kompanije Junuzović Kopex, nakon čega je naredio tenderskoj komisiji da izaberu tu kompaniji, iako je njihova ponuda ocijenjena tek kao trećerangirana.

Prvorangirana firma “Shell Elektron” potom je uputila žalbu Uredu za razmatranje žalbi koji je konstatovao da je Rudnik izabrao lošijeg ponuđača. Zbog svjesne greške uprave Rudnika, u skladu sa odredbama tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama, naloženo je da se firmi “Shell Electron” isplati 1,2 miliona maraka odštete za izgubljeni posao. Rudnik je, tako, naftu vrijednu 11,5 miliona maraka platio skoro 13 miliona KM, čime je ovo javno preduzeće oštećeno za oko 1, 2 miliona KM.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Rudnik Đurđevik, SIPA