SDA jaranstvo

Premijer Novalić ponovo obmanjuje javnost: Privredna komora ograđuje se od donacije za biro u Njemačkoj!

Piše: Avdo Avdić

Privredna komora FBiH je, kako smo ranije i objavili, trebala poslužiti samo kao paravan da se novac prebaci na račun biroa u Njemačkoj i Sarajevu, a kojima upravlja Novalićev dugogodišnji prijatelj i poslovni partner - Zijad Tvrtković

Premijer Fadil Novalić obmanuo je i Vladu i javnost.

Privredna komora FBiH ne stoji iza projekta "Razvoj automobilske industrije", na osnovu kojeg je Vlada FBiH odobrila 150 hiljada maraka za funkcionisanje "biroa u Njemačkoj".

"Ograđujem se od navedenog projekta Vlade Federacije BiH", napisao je danas članovima Upravnog odbora Privredne komore FBiH njen predsjednik Marko Šantić.

To znači da je u Odluci Vlade FBiH, broj 914/17 od 29.6.2017. godine, premijer Novalić napisao laž.

"Ovom Odlukom Vlada FBiH odobrava da se doznače sredstva na račun Privredne komore FBiH za sufinansiranje projekta Razvoj automobilske industrije u BiH, u iznosu od 150 hiljada KM", piše u Odluci koju je potpisao premijer Novalić.

NEMA UPORIŠTA ZA BIRO

U Privrednoj komori tvrde drugačije.

"O zahtjevu za sufinansiranje projekta Razvoj automobilske industrije temeljem kojeg Vlada FBiH dodjeljuje sredstva Komori iz posebnog fonda kod Razvojne banke, u iznosu od 150 hiljada KM,  NISAM BIO UPOZNAT,  prije primitka odluke Vlade", naveo je predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

Šantić navodi da u Statutu Komore i Zakonu o komorama FBiH ne postoji uporište za osnivanje bilo kakvog biroa u inostranstvu. Stoga nije jasno na osnovu kojih je akata premijer Novalić odlučio da odobri 150 hiljada maraka za potrebe rada fiktivnog biroa u Frankfurtu.

"Nisam bio upoznat sa dopisom koji je predsjednik Vlade FBiH slao na adrese tvrtki od kojih je traženo prihvatanje i podrška projektu, kao ni sa saglasnostima koje su tvrtke slale temeljem dopisa Vlade", izvijestio je Šantić članove Upravnog odbora Komore.

 

Sve je, dakle, bila obmana u režiji federalnog premijera Fadila Novalića. Privredna komora FBiH je, kako smo ranije i objavili, trebala poslužiti samo kao pravan da se novac prebaci na račun biroa u Njemačkoj i Sarajevu, a kojima upravlja Novalićev dugogodišnji prijatelj i poslovni partner - Zijad Tvrtković. 

Otkriva to saopćenje Vlade FBiH,  izdato u oktobru prošle godine, na osnovu kojeg se može  zaključiti da upravo Zijad Tvrtković upravlja ovim biroima. U pitanju je čovjek koji je istovremeno i savjetnik premijera Fadila Novalića. No, prije nego je postao Novalićev savjetnik i ekspert za automobilsku industriju, Tvrtković je bio direktor uništenog preduzeća Unis Tools.

PRIJATELJSKO POSLOVANJE

Upravo su njega i premijera Novalića obespravljeni radnici proglasili glavnim krivcima za propast kompanije. Premijer Fadil Novalić u spornom je periodu bio predsjednik Nadzornog odbora Unis Toolsa. Tokom direktorskog mandata Zijada Tvrtkovića u krug Unis Toolsa smještena je privatna kompanija TMR, čiji su osnivači federalni premijer Fadil Novalić, te federalni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić. 

Osim toga, Tvrtković je bio i član NO Pretisa, zajedno sa Samirom Iskrićem, aktualnim šefom kabineta premijera Fadila Novalića. Iz svega, dakle, proističe da je Novalićev projekat podrške automobilskoj industriji isključivo njegov privatni projekat, te da je Privredna komora FBiH samo zloupotrijebljena za transferiranje budžetskog novca - što je danas potvrdio i predsjednik Privredne komore FBiH. 

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Marko Šantić, Vlada FBiH, Fadil Novalić