NAJVAŽNIJA OPĆINA

NAKON PISANJA ŽURNALA: Nekoliko korisnika vratilo stanove Općini Centar!

Piše: A. Gutić

Nije bez odjeka bio Žurnalov tekst o načinu raspolaganja stambenim fondom sarajevske Općine Centar. Naravno, nezadovoljni su oni koji su se nadali da će stanje ostati nepromjenjeno te da će cijeli proces dodjele biti skriven od javnosti

 

Tekst Žurnala ZATO JE OPĆINA CENTAR VAŽNIJA OD 10 DRUGIH: Stotinu stanova okupirano ili podijeljeno bez kriterija“ nije naravno prošao nezapaženo unutar općinske administracije. Nekoliko korisnika stanova u vlasništvu Općine Centar vratilo je nakon objavljivanja dodijeljene stanove sa obrazloženjem „da su se u međuvremenu snašli“.

Razloge njihove odluke treba tražiti prije svega u naznaci da će se konačno javno otvoriti pitanje o tome ko i na osnovu kojih kriterija godinama koristi stotine stanova u vlasništvu ove općine.

 

KAKO ZADRŽATI POSTOJEĆE STANJE

 

Komisija Općinskog vijeća za poslove iz stambene oblasti nastavlja mukotrpan posao na pripremi adekvatnog pravilnika o kriterijima za dodjelu, odnosno prodaju stanova u vlasništvu Općine Centar. Općinska administracija pruža otpor prije svega u davanju tačnog spiska korisnika i kriterijima za stjecanje prava korištenja stana. Naravno, zbog načina na koji se raspolagalo stambenim fondom, oni bi zadržali „status quo“ i nastavili podjelu po njima znanim kriterijima.

Ne pomaže tu mnogo ni općinsko pravobranilaštvo, moguće jer je i zamjenik općinskog pravobranioca na spisku onih koji su prethodnih godina dobili rješenje o korištenju općinskog stana.

Još uvijek nije poznat termin održavanja tematske sjednice o raspolaganju i korisnicima stanova općine Centar, koja je trebala biti održana polovinom decembra, ali su je vijećnici SDA i SBB-a bojkotovali.

Izvori Žurnala iz općine navode da načelnik Nedžad Ajnadžić požuruje cijeli proces, kako bi se što prije pristupilo prodaji stanova, iako nema nikakvog plana za šta bi taj novac bio utrošen.

 

DVODECENIJSKI PROBLEM

 

Nije priča o raspolaganju stanova u vlasništvu Općine Centar nova, ali je uspješno zataškavana čak i kada se dolazilo do nekih konkretnih podataka.

Tako je još 2000-e godine magazin „Dani“ objavio podatak da je prema izvještaju o korištenju stambenog prostora u vlasništvu ove općine nezakonitost utvrđena u čak 95 posto slučajeva!? Po tadašnjim cijenama tako nanesena novčana šteta procjenjena je na više od 26 miliona maraka. Stanovi su dijeljeni na osnovu fiktivnih razvoda, istoj osobi izdavana su riješenja za dva stana. Rješenja su dijeljena i onima koji su bili vlasnici ili suvlasnici kuća u ovoj ili nekoj drugoj općini ili bez ikakvog obrazloženja, poput onog dodjeljenog funkcioneru SDA Halidu Genjcu, kojem je rješenje za stan od 120 m2 izdato bez ikakvog bodovanja ili rang liste. Prema navodima „Dana“, zahtjev za dodjelu podnesen je 31.10.1996. godine, već dan kasnije donesena je odluka o dodjeli, a 5.11. rješenje je već bilo otpravljeno. U tako efikasnoj administraciji je očito snaga...

 

(zurnal.info) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stanovi, SDA, Halid Genjac, Općina Centar, Nedžad AJndadžić