ZENICA

KRAH FIRME METALNO: Krivi su radnici jer su vidjeli da je moderno štrajkovati

Piše: Amarildo Gutić

Trebalo je pravo umijeće da se uništi firma koja je do prije nekoliko godina ostvarivala i do 24 miliona prihoda te bila među najvećim bh izvoznicima. Stečaj Metalnog je posljedica sukoba mešetara i interesnih grupa koji su u međusobnoj borbi za lični profit žrtvovali egzistenciju 400 radnika

Opustjeli krug firme Metalno Zenica. Tipična slika postprivatizacijske firme u BiH. Tek jedan čuvar i pas lutalica koji šetka između hala. Nema tu više ni hiljadu predratnih ni 400 donedavno preostalih radnika. 

Metalno je od polovine 2016. godine u stečaju. Rasprodaja imovine je počela, prije nekoliko dana oprema restorana, benzinska pumpa davno prije. Stečajni upravnik je Vitomir Tošanović. Ne želi razgovarati sa medijima. Razgovarao je zato sa radnicima i to prije nego je imenovan za stečajnog. Objašnjavao im je kako je to najbolja opcija. Pa je, gle slučajnosti, stečajni sudija imenovao baš njega.Nakon privatizacije Metalnog 2005. godine neprikosnoveni “gazda” Metalnog kao direktor i suvlasnik bio je bivši federalni premijer Ahmet Hadžipašić, no nakon njegove smrti 2008. godine Metalno još malo opstaje “na staroj slavi”, a uprava više razmišlja o svojoj kratkoročnoj dobiti nego dugoročnom opstanku i radnicima.

 

DIREKTOROVA PRIVATNA FIRMA U METALNOM

 

Trebalo je pravo umijeće da se uništi firma koja je do prije nekoliko godina ostvarivala i do 24 miliona prihoda te sa 11 miliona bila među većim bh izvoznicima. Sve ukazuje da je to posljedica sukoba mešetara i interesnih grupa koji su u međusobnoj borbi žrtvovali egzistenciju radnika. Za direktora oni su krivci za gubitak poslova Metalnog!?

“Krivi su radnici i njihov odnos prema radu. Kriv je novi sindikat koji je preuzeo firmu. Bila moda da se štrajkuje u Tuzli, pa počeli i oni,” reći će za Žurnal Semiz Šišić, direktor Metalnog.

“Uprava i direktor su sklapali štetne ugovore po firmu, dizali bespotrebne kredite i sada je pola mašina i vozila pod hipotekom. U izgradnju hale je potrošio 800 hiljada maraka, a čitava konstrukcija se radila u Metalnom, pa se postavlja pitanje kako je toliko koštala hala,” tvrde radnici uz uslov anonimnosti.Direktor Semiz Šišić inače posjeduje 7,5 % dionica Metalnog, no ono što je posebno uočljivo jeste i da je zajedno sa Vladom Frasom iz Hrvatske i austrijskom firmom “WDS holding” suvlasnik firme “BH REX”. Sjedište te firme je – u upravnoj zgradi Metalnog !?

BH- REX je posrednička firma, preko koje je Metalno nabavljalo opremu ili materijal. Direktor Metalnog dakle posluje sa firmom u kojoj je suvlasnik te je moguće iz obe dobijao dividende. Znakovito i promet “BH REX-a” jednako je rastao ili opadao u zavisnosti od poslovanja Metalnog, a iznosio je i preko 4 miliona godišnje.

“Nema tu sukoba interesa. Mi smo plaćali zakupninu Metalnom i poslove dobijali kao najpovoljniji, a čak smo im pomagali jer smo i mjesecima čekali na naplatu,” tvrdi bivši direktor “BH REX-a” Munib Husejnagić.

Husejnagić je bio SDP-ov  premijer ZDK u vrijeme protesta februara 2014. godine, a potom i direktor “Krivaje –Mobel” koja je u međuvremenu otišla u stečaj. Igrom slučaja on i direktor Metalnog Semiz Šišić su - badže.

Šišić isto tako negira da su zloupotrebljene relacije sa “BH REX-om” na štetu Metalnog, iako naši izvori navode da su te cijene vjerovatno bile “prenaduvane”.

Kako Žurnal nezvanično saznaje, postoji istraga Tužilaštva ZDK o poslovanju Metalnog u drugim državama, no kako je u tom slučaju neophodna međunarodna pravna pomoći to znantno usporava istragu. Sumnja se na “izvlačenje” i do 20 miliona maraka iz Metalnog u raznim poslovima!

 

KO JE KRIV ZA STEČAJ ?

 

Jedino što je nesporno jeste da je Metalno u stečaju, a još uvijek traju međusobna optuživanja zbog toga.

“Za sve je kriv vlasnik Integre Boris Crljenica koji je u pokušajima da preotme posao Metalnog na reparaciji mosta kod Čiova u Hrvatskoj, u stvari nanio višemilionsku štetu, a onda zbog nekoliko hiljada duga, pokrenuo stečajni postupak, “ kaže za Žurnal bivši direktor Metalnog Semiz Šišić.

Šišić tvrdi kako su Crljenica te Vitomir Tošanović tokom mjeseca maja 2016. godine  okupljali radnike te obmanama i obećanjima ubjeđivali da podnesu prijedlog za stečaj.

“Tom prilikom su otvoreno istupali da će Crljenica, uz pomoć Tošanovića odmah pokrenuti proizvodnju, da će Tošanović biti imenovan za stečajnog upravnika te da je to već dogovoreno sa stečajnim sudijom Ramom Ljevakovićem. Posebno je isticano kako su Crljenica-Ljevaković-Tošanović veliki prijatelji te da će sve biti ekspresno odrađeno,” naveo je Šišić u žalbi na sudsku odluku o pokretanju stečajnog postupka.

“Primjera radi mogao je biti obezbjeđen dvogodišnji posao za Metalno preko firme Đuro Đaković iz Hrvatske, ali da nisu željeli saradnju dok je Semiz Šišić direktor,“ ne ostaje dužan s druge strane ni Crljenica.

Crljenica navodi i kako je krah Metalnog nastao zbog štetnog ugovora sa njemačkom firmom “DIA gmbh”, zbog kojeg je Metalno izgubilo 5 miliona maraka. Riječ je o poslu izrade konstrukcija koja je nakon dopreme u Njemačku proglašena škartom. DIA je odmah naplatila oko 4 miliona maraka bankovne garancije od tadašnje “IK banke Zenica”, sada “ASA banke”.  

“Oni su nadzirali izradu, a potom rekli da je škart. Pokrenuli smo sudski spor protiv DIA-e koji je pri kraju i trebali bi ga dobiti,” tvrdi Šišić.

“Pitanje je da li će i koliko Metalno moći naplatiti od DIA-e, upitno je da li ta firma uopće više i postoji,” manje je optimističan Munib Husejnagić.

Do daljnjeg je aktivna hipoteka “ASA banke”, a tu su i porezna te dugovanja prema radnicima, ukupno više od 20 miliona, dok prema nekim procjenama imovina Metalnog iznosi oko 30 miliona maraka.

 

KO JE U STVARI VLASNIK METALNOG ?

 

Pitanje svih pitanja jeste da li je Metalno moralo ići u stečaj i da li su u pozadini  pokušaji da se za malo novca dođe do vrijedne imovine, kako u mašinama i opremi, tako i perspektivnim poslovima koje ova firma u metaskoj industriji može obavljati.Semiz Šišić tvrdi da se sve moglo izbjeći da su dioničari prije stečaja uložili samo 170 hiljada maraka srazmjerno vlasništvu. Prema berzanskim podacima većinski paket imaju 4 investiciona fonda. “BIG-Investiciona grupa” 19,9 %, “MI Group” 15,8 dok “Bonus” i “Bosfin” imaju po 11,1 odnosno 7,8 posto. Direktor “MI group” i predsjednik Nadzornog odbora Metalnog Alen Murguz nije želio govoriti o Metalnom, tek rekavši da je o svemu podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu ZDK.

Sve nade su polagali u posao izgradnje mosta kod Svilaja, no pokretanjem stečaja ta šansa je izgubljena.

Postojalo je nekoliko stranih investitora koji su željeli preuzeti Metalno, ali menadžmentu i vlasnicima niko nije bio po volji. Razloge treba tražiti što nisu željeli olako prepustiti firmu iz koje su samo oni profitirali, pa i po cijenu da ode u stečaj. Nije bio dobar holandsko-belgijski investitor, pa ni primjera radi “Prevent” koji bez problema kupi livnicu sa 3000 radnika u Njemačkoj, ali nema šanse da zbog ovdašnjeg mešetarenja preuzme Metalno.

Stečajni upravnik je donedavno najavljivao da će do kraja januara ove godine pronaći kupca. Januar izmiče, a kupaca je koliko i radnika u halama Metalnog…

 

(zurnal.info)


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stečaj, Munib Husejnagić, Semiz Šišić, Zenica, Metalno