Javne nabavke

KAKO SE TROŠE NAŠE PARE: Selfie štapovi, kino ulaznice, 3D naočale, Massimo Dutti...

Piše: Davor Obrdalj

Žurnal izdvaja neke od najapsurdnijih javnih nabavki u posljednje 3 godine

Četiri mjeseca nakon što je v.d. direktor Aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković putem javnih nabavki kupio masku za mobitel, njegovi uposlenici u 8. mjesecu 2016. godine novcem građana BiH počastili su se sa 137 komada ulaznica i prošetali „red carpetom“ povodom održavanja Sarajevo Film Festivala. Cijena 994,87 maraka.


Upravnik Centra pošta Sarajevo  vrijedan je i modno osvješten uposlenik BH Pošte. Firma je to znala prepoznati i u martu 2016. godine dobio je odjelo vrijedno 817,95 maraka, marke Massimo Dutti.


U međuvremenu, poslovne i magacinske prostorije Javnog preduzeća LOKOM uređivali su SPARTANCI!?

Klub Američkog fudbala iz Sarajeva „SARAJEVO SPARTANS“ od strane javnog preduzeća LOKOM angažovan je dva puta. 2016. godine na uređenju poslovnog prostora na stadionu "Otoka" kada je vrijednost posla bila 2.666 maraka, i drugi put na uređenju magacinskog prostora na istom stadionu vrijednosti 4.199,49 maraka.  


Novi izgled prostorija zahtjevao je i potpuno novi pogled na stvarnost, pa su čelni ljudi preduzeća LOKOM odlučili da je potrebna nabavka 3D naočala koje su koštale 5.950,00 marakaA da bi doživljaj bio još i veći, odnosno 4D, direktnim sporazumom nabavljene su poklon kartice u DM Marketu vrijednosti 444,44 marke


BH Pošte uslugu reklame i propagande 2015. godine tri puta se povjerili  Medžlisu Islamske zajednice. Ukupno 10,500 maraka. Za iste usluge reklamiranja naredne godine 5000 maraka dobilo je Udruženje pokret majke enklave Srebrenice. Naredne 2017. godine BH Poštu za priližnu cijenu od 5000 maraka reklamirali su i „IZ MUFTIJSTVO TUZLANSKO“, „MEDŽLIS IZ SANSKI MOST“, „El-Kalem, Izdavački Centar Rijaseta IZ u BiH“.

Povodom manifestacije "Mladi ljiljani"  koju  Muzej "Alija Izetbegović" organizira povodom Dana nezavisnosti BiH, za najbolje literarne radove i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola nagrade nisu bile  recimo neke knjige. Odlučili su da će biti nešto moderniji pa su nabavili i podjelili 60 komada selfi štapova. Vrijednost 600 maraka.Čini li se nelogičnim pitanje, zbog čega je uposlenicima Agencije za Bankarstvo FBiH potrebna Sportska oprema? Bilo kako bilo, Agencija je od 2015. godine do danas putem direktnih sporazuma na ovu stavku potrošila najmanje 12 hiljada i 800 maraka. A nakon sporta, valjalo se i lijepo obući pa je Agencija u desetom mjesecu nabavila odijelo od firme Granoff vrijednosti 1. 111,96 maraka.  Agencija je nabavila i LCD TV Prijemnik vrijedan 4.872 marke.


Istovremeno, u Centralnoj banci BiH nabavljali su mobilne telefone. Također direktnim sporazumima. U posljednje 3 godine nabavljeni su mobiteli vrijednosti najmanje 6.500 maraka. Najskuplji je nabavljen 2016. godine i vrijedio je 1.700 maraka

Međutim, u nabavci najskupljeg mobilnog telefona ipak su pobjednik Apoteke Sarajevo. Krajem 2016. godine nabavljen je iPhone 7. Ugovor o kupovini je vrijedan 4.658,25 maraka.  


Podsjetimo i na direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, koji je novcem građana kupio samopromociju sebe i institucije kod građana. Javna nabavka -  „usluge-snimanje i emitovanje  tv emisije „ Interview 20“ koštala nas je 4.504,50 maraka.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Agencija za bankarstvo FBiH, Fahrudin Solak, LOKOM, Javne nabavke